Hollandsk politi: Stort angreb med håndgranater og bilbomber er afværget

Syv mænd er anholdt for at planlægge et stort terrorangreb.

Hollandsk politi har anholdt syv mænd mistænkt for at ville udføre det, der beskrives som et stort terrorangreb, oplyser politiet i en pressemeddelelse.

Mændene forsøgte ifølge politiet at skaffe sig AK47-geværer, håndgranater og bombematerialer til at udføre deres angreb.

De er mellem 21 og 34 år og blev anholdt i går, skriver BBC og AP.

Tre af de syv formodede terrorister har tidligere været anholdt for at forsøge at rejse til udlandet for at blive en del af udenlandske militser.

Målet var stor begivenhed med mange ofre

Ifølge anklagemyndigheden er en 34-årig mand af irakisk oprindelse den centrale person i den nu anholdte gruppe.

Han blev dømt i 2017 for at ville rejse ud for at kæmpe for terrorbevægelsen Islamisk Stat.

I april i år blev myndighederne tippet om planlægningen af det formodede terrorangreb.

Efterretningstjenester underrettede om, at den 34-årige hovedmistænkte ønskede at ramme "en stor begivenhed i Holland, hvor der ville være mange ofre".

Planlagde et dobbeltangreb

De syv mænd blev anholdt i går eftermiddag af et antiterrorkorps i byen Arnhem, der ligger 100 kilometer syd for Amsterdam, og i den sydlige kommune Weert nær grænsen til Tyskland og Holland.

Anklagerne mener, at de mistænkte ville udføre et dobbeltangreb, der involverede en bombe og et pistolangreb rettet mod én begivenhed, og en bilbombe, der skulle detoneres et andet sted.

- De mistænkte var på jagt efter AK47'er, håndvåben, håndgranater, bombeveste og råmaterialer til flere [bil] bomber, skriver statsanklagerne i en erklæring.

De formodes at have søgt om en skydevåbenuddannelse og blev anholdt i besiddelse af fem små håndvåben.

Knivangreb tidligere på måneden

I dag skal de syv anholdte stilles for en undersøgelsesdommer bag lukkede døre.

Justits- og sikkerhedsminister Ferd Grapperhaus siger til hollandsk tv NOS, at politiet handlede i tide for at forhindre et angreb.

- På en måde er det seriøst, men heldigvis er det også gode nyheder: En terrorcelle, der planlagde et angreb, er blevet fanget.

Trusselsniveauet i Holland er i øjeblikket sat til fire ud af et maksimum på fem.

Tidligere denne måned blev en 19-årig afghansk statsborger, der bor i Tyskland, skudt af politiet efter at have begået et knivangreb på to amerikanske turister på Amsterdams hovedbanegård.