Will Smith er ikke velkommen i Oscar-akademiet de næste ti år, men kan sagtens få vind i sejlene igen

Filmekspert mener ikke, at straffen kan være hårdere.

- Will Smith gav mig lige en røvfuld, lød det fra Chris Rock, efter Will Smith havde slået komikeren på scenen. (Foto: © Brian snyder, Ritzau Scanpix)

Det stod både i sol, måne og stjerner, at årets Oscar-uddeling skulle være skuespiller Will Smiths helt store aften.

Bookmakerne og filmeksperterne var enige. I år ville 'Hollywoods darling' endelig få sin Oscar-statuette for 'Bedste mandlige hovedrolle'. Og hans skuespilkarriere i mere seriøse film ville for alvor tage fart.

Men selvom han fik sin statuette, så endte han som bekendt med at tage overskrifterne af en helt anden grund.

Det skete, da Will Smith knapt så glamourøst gik på scenen og stak komikeren Chris Rock en lussing.

Den blev udløst af, at Rock havde joket om Smiths hustru, Jada Pinkett Smiths, skaldede isse. En frisure, der skyldes autoimmun-sygdommen Alopecia, bedre kendt som pletskaldethed.

Fredag aften kom dommen over Will Smiths ugerninger så fra Oscar-akademiet selv:

Efterfølgende har Will Smith lagt sig fladt ned og selv udtalt til det amerikanske medie CNN, at han accepterer og respekterer akademiets beslutning. Ligesom Smith har undskyldt til Chris Rock.

I sidste uge meldte Will Smith sig da også selv ud af Oscar-akademiet, fordi han med sine handlinger havde 'svigtet akademiets tillid', lød det fra skuespilleren.

Det afbrudte medlemskab i Oscar-akademiet betyder blandt andet, at Will Smith nu står uden indflydelse med, hvem der skal nomineres til de prestigefyldte Oscar-priser.

For voldsomt at udelukke permanent

Will Smiths 10-årige Oscar-farvel er en passsende konsekvens, og samtidig et helt klart signal fra Oscar-akademiet om, at hans opførsel er fuldstændig uacceptabel.

Det siger Johan Albrechtsen, der er filmekspert og redaktør på filmmediet, Moovy.dk.

- Det har nok været den bedste løsning for et presset akademi.

- Jeg kan ikke rigtig se, at akademiet kunne gøre så meget mere, fordi Will Smith selv kom dommen i forkøbet ved at melde sig ud, siger Johan Albrechtsen.

Akademiet er også blevet kritiseret fra flere sider for ikke at afbryde Will Smiths takketale, da han vandt prisen for bedste mandlige hovedrolle - og også for at han overhovedet fik lov til at blive i salen efter sin opførsel.

Will Smith bryder sammen i gråd og undskylder sin opførsel til akademiet under sin takketale, efter han blev hædret med prisen for 'Bedste mandlige hovedrolle' for filmen 'King Richard'. (Foto: © Robyn BECK, Ritzau Scanpix)

Statuetten havde flere af Will Smiths kritikere gerne set var blevet taget fra ham. Andre har peget på, at en permanent udelukkelse fra akademiet ville være på sin plads.

Men de løsninger har ikke været en reel mulighed for akademiet, der ikke har præcedens for at fratage allerede uddelte statuetter, siger Johan Albrechtsen:

- Det ville jo være lidt voldsomt, hvis han blev permanent udelukket, fordi dem der er det, er folk som Harvey Weinstein, Roman Polanski og Bill Cosby, altså flere serie-voldtægsforbrydere.

- Så at sætte ham i bås med de her virkelig grove forbrydere havde også været et ekstremt signal, siger han, og forklarer, at de tre ovennævnte heller ikke har fået inddraget deres statuetter.

Johan Albrechtsen understreger dog, at dommen er lidt vag. For Will Smith kan stadig blive nomineret og vinde en Oscar-statuette de næste ti år. Han må bare ikke promovere den i Oscar-regi eller modtage prisen, hverken fysisk i salen eller online.

- Jeg vil ikke sige, at akademiet er kommet styrket ud af den her dom, men det er et stort signal, og det kommer helt sikkert til at hænge over Will Smith i mange år fremover.

'Hollywoods kæledægge' er ikke fortid

Selvom Johan Albrechtsen forventer, at akademiets dom sætter et midlertidigt punktum for episoden, så fortsætter debatten på de sociale medier, hvor flere Hollywoodstjerner fortsat tager afstand til Will Smith.

- Det er langt fra alle, der bliver stillet tilfredse med den her dom. Nogen siger jo, at det var godt, at han reagerede og forsvarede sin hustru, mens andre mener, at han aldrig skal have lov til at arbejde i Hollywood igen.

Langt de fleste Hollywoodstjerner, der var til stede i salen den famøse aften, har dog meget klart fordømt voldsepisoden, siger Johan Albrechtsen:

- Det har vekslet lidt mellem chok og frustation, til stjerner der virkelig, virkelig er fortørnet over situationen.

- Min klare fornemmelse er, at Hollywood gennem hele linjen tager afstand til, hvad Will Smith gjorde.

En glad Will Smith, der efter Oscar-showet poserede med sin statuette. Bagefter tog han og konen Jada Pinkett-Smith til efterfesten, Vanity Fair Oscar Party. (Foto: © PATRICK T. FALLON, Ritzau Scanpix)

Èn af dem, der står på Chris Rocks side, er den britiske komiker Ricky Gervais, som tidligere har skrevet på Twitter, at "man ikke slår nogen over en joke, ligegyldig hvor slem den er - og den var ikke slem!".

Kort efter, at akademiets straf blev offentliggjort strøg han endnu engang til tasterne på Twitter og skrev ironisk: "Forhåbentligt vil han kun afsone seks år med god opførsel".

Og med reaktioner som disse, mener Johan Albrechtsen, at det nu bliver interessant at se, hvad Will Smiths næste projekt bliver - og med hvem. Apple og Netflix har allerede trukket sig fra en budkrig om rettighederne til en biografisk film om Wills Smiths unge år.

På længere sigt regner han dog ikke med, at 'Hollywoods kæledægge' gennem så mange år helt er fortid, hverken hos filmselskaber eller celebre kollegaer.

- Der er mange eksempler på, at folk i Hollywood er blevet tilgivet for større ugeringer.

- Og fordi Will Smith altid har været kendt for at være den her vellidte og karismatiske personlighed, så kan jeg sagtens forestille mig, at han får vind i sejlene igen. Men lige nu er der enighed om, at han skal bøde for sin handling, siger Johan Albrechtsen.