Homo med livet som indsats: 'At være homoseksuel i Afrika er som at leve i helvede'

Mens København fejrer mangfoldighed og kæmper for seksuelle minoriteters rettigheder, er det stadigvæk ulovligt at være LGBT+-person i 32 afrikanske lande.

Transpersonen Doreen håber, at omverdenen vil få mere fokus på LGBT-miljøet i Afrika. (Foto: Søren Bendixen)

Udstyret med papskilte, makeup, kjoler, hårpynt og et kamera forsøger en håndfuld flygtninge at råbe verden op.

De sidder i en lejlighed i en forstad til Kenyas hovedstad, Nairobi. De er ikke på flugt fra krig og fattigdom, men er jaget vildt på grund af deres seksualitet.

De fleste er fra nabolandet Uganda, hvor livet som homoseksuel kan give lange fængselsstraffe.

I Kenya er det også ulovligt at være homoseksuel, men alligevel har det østafrikanske land været en slags helle for homoseksuelle i regionen.

Det, der foregår i lejligheden her, kan man i et eller andet omfang sammenligne med Copenhagen Pride, som løber af stablen i København i disse dage.

I hvert tilfælde den del, der handler om at skabe opmærksomhed, forståelse og accept af seksuelle minoriteter. Forskellen er bare, at hvis det her foregik på gaden, ville det være med livet som indsats.

  • I 32 afrikanske lande er det i dag forbundt at være homoseksuel. En af dem, der mærker det, er transpersonen Doreen, der håber på hjælp fra omverdenen. (Foto: Søren Bendixen)
  • I Sudan, Mauretanien og Somalia er der dødsstraf, hvis to personer af samme køn har sex med hinanden. (Foto: Søren Bendixen)
  • I lande som Tanzania, Zambia og Kenya, hvor lejligheden ligger, kan det give op til 10 års fængsel. (Foto: Søren Bendixen)
  • Kun i Sydafrika er det forfatningsmæssigt ulovligt at diskriminere borgerne på baggrund af deres seksuelle orientering. (Foto: Søren Bendixen)
1 / 4

Angivet af sin egen far

I spidsen står Adrac Lubega. Han er 28 år, homoseksuel, designer og flygtning. Han har inviteret os inden for til en fotosession, hvor han forsøger at skabe opmærksomhed omkring deres sørgelige liv.

- At være homoseksuel i Afrika er som at leve i helvede, hvor du ikke kan leve, som du helst vil, med mindre det foregår hjemme hos dig selv.

I modsætning til mange andre, der er flygtet på grund af deres seksualitet, har Adrac Lubega formået at skabe en tilværelse, hvor han med design, produktion af tøj og tasker og ikke mindst hans evne til at råbe op rimeligvis kan brødføde sig selv, og som regel også en håndfuld andre mænd på flugt.

- Ofte er vi nødt til at prostituere os selv for at overleve. Jeg har selv gjort det, da jeg lige ankom som flygtning.

Han flygtede fra Uganda for fire år siden. 24 år gammel angav hans egen far ham til politiet. En dag bankede faderen sammen med betjente på i lejligheden i Ugandas hovedstad, hvor han boede.

Han nåede at flygte ud ad en bagdør, og siden har han været på flugt. Han fik en symaskine med på flugt, og med den har han formået at overleve, mens han venter på at blive anerkendt som FN-kvoteflygtning og forhåbentlig komme til Storbritannien.

24-årige Adrac Lubega flygtede fra Uganda, fordi han er homoseksuel. Det var hans egen far, der angav ham til politiet. (Foto: Søren Bendixen)

Nederlag ved domstolen

Der er omkring 750 flygtninge i Kenya, der er kommet hertil på grund af deres seksualitet.

I flere år har det været muligt at skabe en rimelig tilværelse. På trods af et officielt forbud mod homoseksuelle har Kenya i praksis tjent som et mere liberalt samfund, der hele tiden forsøgte at rykke grænserne lidt.

I foråret var man kommet så vidt, at LGBT+-miljøet ville have domstolene til at fjerne det officielle forbud mod sodomi – det vil sige analt samleje. Det gik dog ikke som forventet.

Højesteret afviste at ændre loven, og det har ændret attituden, fortæller transpersonen Doreen, der deltager i dagens fotoshow.

- Det blev en opfordring til at angribe os. Alle havde forventet, at LGBT-miljøet ville vinde sagen, men da vi tabte, blev det udlagt som et ’der kan I bare se.’

Doreen håber, at den opmærksomhed, de formår at skabe her i lejligheden, er nok til, at omverdenen vil hjælpe dem.

(Foto: Mads Rafte Hein (grafik))
(Foto: Mads Rafte Hein (grafik))

Sejr i Botwsana

I 70 lande på verdensplan er det ulovligt at være homoseksuel. En stor sejr for LGBT+-miljøet var, da Indien i 2018 fjernede et forbud mod sodomi.

Det var det man håbede at kunne gentage i Kenya, men altså indtil nu uden held.

Til gengæld afgjorde Botswana i foråret, at tiden var kommet til at gøre det lovligt at være homoseksuel, og dermed er der nu 32 afrikanske lande tilbage, hvor det stadig er ulovligt.

Adrac Lubega er glad for det budskab, der kommer ud af dagens fotografier. Men han er også klar over, at der ligger mange års kamp forude, hvis attituden mod sådan en som ham for alvor skal ændres.

- Jeg forsøger at ændre tingene, fordi jeg har set og oplevet for meget. Jeg er kommet til et punkt, hvor jeg ikke vil gemme mig væk. Og selvom jeg ville, så vil der altid være ting, der afslører mig, siger han.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter