Homolov får konsekvenser for dansk bistand til Uganda

Danmark dirigerer bistand væk fra Ugandas regering, efter præsidenten har underskrevet en omstridt lov om homoseksualitet.

Ugandas præsident Yoweri Museveni underskrev den omstridte lov i dag. (Foto: JAMES AKENA © Scanpix)

Ugandas præsident, Yoweri Museveni, har underskrevet en lov, der gør det muligt at straffe homoseksuelle med livsvarigt fængsel.

Som reaktion på loven vil Danmark nu omlægge noget af bistanden til Uganda, siger udviklingsminister Mogens Jensen til DR Nyheder.

- Det er en meget voldsom lov, hvor man kan blive fængslet for blot at omtale homoseksualitet. Så der må vi sende et helt klart signal - også til resten af Afrika, siger Mogens Jensen.

Penge til NGO'er

Danmark vil i første omgang sørge for, at 50 af de små 300 millioner kroner, som Uganda årligt får i bistand, ikke mere vil gå gennem regeringskontorerne. I stedet vil de blive kanaliseret via private organisationer til de hjælpeprojekter, de skal støtte.

Udviklingsminister Mogens Jensen har forgæves forsøgt at komme i kontakt med Ugandas præsident om sagen.

- Vi kalder nu den ugandiske ambassadør i Danmark til samtale. Jeg har ingen formodning om, at vi kan standse præsidenten, men så må vi jo på langt sigt påvirke Uganda og kræve, at de overholder de menneskerettighedskonventioner, som de selv har skrevet under på, siger Mogens Jensen.

Konkrete projekter støttes

Danmark vil fastholde sit eksisterende engagement i konkrete vand- og vejprojekter i Uganda, selvom at de går gennem regeringen.

- Regeringens hetz mod de homoseksuelle skal ikke gå ud over de fattige ugandere, som vi allerede har forpligtet os overfor, og som har brug for rent drikkevand.

- Eller befolkningen i Norduganda, som efter årtiers borgerkrig har brug for genopbygning og adgang til skoler og sundhedsklinikker, siger ministeren.

Facebook
Twitter