Hongkong: 22-årigs død kan vække demonstranters vrede

Ulykken, der fandt sted i nærheden af uroligheder, kostede en ung studerende livet.

Den 22-åriges studiekammerater afholdt en mindehøjtidlighed fredag morgen, da nyheden om hans død kom frem. (Foto: TYRONE SIU © Scanpix)

Under uroligheder i mandags i Hongkong skete en ulykke, der i dag har kostet en ung studerende livet.

Chow Tsz-lok, en 22-årig computervidenskabsstuderende, kom voldsomt til skade på grund af et fald, der ifølge flere medier fandt sted ved et parkeringsanlæg. Han er i dag død på hospitalet Queen Elizabeth Hospital, hvor han siden mandag har ligget i koma.

Hvad skete der?

Ifølge den lokale avis South China Morning Post faldt han fra tredje til anden etage ved et parkeringsanlæg i byen Tseung Kwan O. Ulykken skete tæt på et sammenstød mellem en større gruppe mennesker og politiet, hvor politiet affyrede tåregas.

Om Chow Tsz-lok var en del af gruppen, ved man stadig ikke, og man kender heller ikke den præcise årsag til ulykken. På overvågningsbåndene fra sikkerhedskameraerne ved parkeringsanlægget kan man ikke se hans fald.

Politiet siger, at de ikke kendte til ulykken før mandag, hvor de så brandfolk udøve førstehjælp. De udelukker ikke muligheden for, at han var på flugt fra tåregassen i nærheden, da ulykken skete.

Carrie Lam, Hongkong regeringsleder, udtrykker sin sympati og siger, at man vil undersøge sagen til bunds.

Demonstranter vil have hævn

Hundredevis af kontoransatte er her til morgen marcheret til arbejde i Hongkong. Både i protest mod regeringen og i sympati med Chow Tsz-lok.

Og ifølge AP har omkring 1.000 maskerede demonstranter ved frokosttid, lokal tid, marcheret gennem centrum, mens de blandt andet råbte:

- Opløs politistyrken!

- En blodgæld skal betales med blod!

Flere demonstranter har beskyldt politiet for at forhindre, at redningsfolk kunne hjælpe Chow Tsz-lok i tide. Noget, politiet benægter på det kraftigste.

Og ifølge DR's asienkorrespondent Philip Khokhar er det vigtigt at understrege, at der heller ikke er beviser for eller indikationer på, at politiet stod bag ulykken.

- Men demonstranterne stoler ikke på regeringen og politiets forklaringer om, at det var en ulykke. Så det her vil polarisere og forstærke konflikterne, der er her i forvejen.

På Twitter kalder den fremtrædende demonstrant Joshua Wong den 22-årige for 'en frihedskæmper' og tilføjer, at regeringen må betale prisen.

- Vi sørgrer over tabet af frihedskæmperen i HK (Hongkong). Ingen bliver ladt i stikken - det vi startede sammen, afslutter vi sammen. Regeringen må betale prisen for de tab, som samfundet i HK har lidt den seneste måned.

  • Flere var mødt op iført Guy Fawkes-masker til en mindehøjtidlighed for den 22-årige. (Foto: TYRONE SIU © Scanpix)
  • Studerende til mindehøjtidligheden. (Foto: TYRONE SIU © Scanpix)
  • Flere mødte også op med blomster og gaver (Foto: TYRONE SIU © Scanpix)
  • Studerende ærer den 22-årige Chow Tsz-lok. (Foto: TYRONE SIU © Scanpix)
1 / 4

Medstuderende vil have ro

Det er ifølge Philip Khokhar heller ikke sikkert, at dødsfaldet kommer til at ændre fundamentalt ved den anspændte situation i Hongkong.

- Vi er allerede inde i en eskalering. Det kan godt være, at det bliver værre endnu, men situationen er i forvejen meget anspændt.

Både BBC og CNN skriver, at man forventer, at dødsfaldet vil vække en voldsom vrede blandt de regeringskritiske demonstranter.

Om det vil betyde voldsomme kampe i løbet af i dag, er dog usikkert, siger Philip Khokhar.

- Flere af de studerende på universitetet, hvor den 22-årige gik, siger selv: Nu skal vi have ro på, så den slags ikke sker igen. Lederen af universitetet har nærmest tryglet de studerende om, at de skal være forsigtige.

- Så jeg tror ikke, der vil komme voldsomme demonstrationer i forbindelse med hans mindehøjtidlighed, men det er klart, at det her vil forstærke vreden hos demonstranterne, siger DR's asienkorrespondent.

  • Mange beboere i byen er blevet udsat for tåregas under de mange demonstrationer. (Foto: TYRONE SIU © Scanpix)
  • 'Sejr for enhver pris', står der på fodgængerovergangen. (Foto: kim Kyung-Hoon © Scanpix)
  • I 23 uger i træk har demonstranter protesteret mod regeringen. (Foto: kim Kyung-Hoon © Scanpix)
1 / 3
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk