Hongkong-aktivist i Danmark efter hårde domme til demokratiforkæmpere: 'Jeg er virkelig i fare nu'

Ted Hui, der er kommet til landet på falsk grundlag, er skuffet over den danske regering.

Ted Hui er på besøg i Danmark, hvor han i dag mødte politikere i Folketinget. (© dr)

Som han står dér på trappen foran Christiansborg, ved Ted Hui ikke, om han tør vende tilbage til Hongkong.

- Jeg er klar over, at hvis jeg tager tilbage til Hongkong, så vil der være meget alvorlige konsekvenser, og jeg vil nok ikke kunne udtale mig mere, siger han.

Tidligere onsdag blev Hongkongs mest fremtrædende demokratiforkæmper, Joshua Wong, idømt en hård dom på 13 en halv måneders fængsel for at have arrangeret og deltaget i ulovlige demonstrationer. To andre aktivister fik fængselsstraffe på 10 og 7 måneder.

Aktivisterne Joshua Wong (th) og Ivan Lam (tv) ankommer til et fængsel i Hongkong efter deres dom. (Foto: Anthony Wallace © Scanpix)

Ted Hui er selv et fremtrædende medlem af Hongkongs demokratibevægelse. Indtil i sidste måned var han også medlem af regionens parlament, men han trak sig sammen med resten af oppositionen.

Han er meget skuffet over dagens domme mod de tre aktivister.

- De kæmper kun for frihed og demokrati i Hongkong, og det var fredeligt. De fortjener ikke fængselsstraffe.

Smed ildelugtende væske

Ted Hui er blevet anholdt flere gange for sin aktivisme. Det skete sidste gang for få uger siden.

Han blev anholdt, fordi han ved to lejligheder tidligere i år kastede ildelugtende materiale i Hongkongs parlament. Dengang var forsamlingen ved at behandle et forbud mod at fornærme Kinas nationalsang.

Se en video fra 28. maj, da Ted Hui kastede en pose med rådne planter i parlamentet:

Aktivisten ved godt, at det næppe hjælper hans sag, at han nu forsøger at skabe opmærksomhed om Hongkongs situation i Danmark.

- Det vil selvfølgelig skade mig personligt, og jeg er virkelig i fare nu, men på samme tid hjælper det Hongkong, fordi vi bliver hørt, siger Ted Hui.

Han opfordrer Danmark og EU til at lave ordninger, som kan gøre det lettere for Hongkongs aktivister at søge asyl.

- Vil selv du søge asyl i Danmark?

- Ikke endnu, det har jeg ikke tænkt mig. Jeg har ikke nogen plan endnu. Jeg ved ikke, hvad fremtiden vil bringe.

I Danmark på falsk grundlag

Ted Hui er løsladt mod kaution i Hongkong.

Men han fik mulighed for at få udleveret sit pas og tage til Danmark, da en række danske politikere strikkede et program sammen med fiktive møder om klimapolitik, der kunne overbevise de kinesiske myndigheder. Det skriver Politiken.

I stedet for klima har Ted Hui i dag fortalt om Kinas undertrykkelse af menneskerettighederne i Hongkong for medlemmer af Udenrigspolitisk Nævn på Christiansborg.

Regeringen vil dog ikke mødes med aktivisten. Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) ønsker ikke at stille op til interview - hverken om dommen mod Joshua Wong eller om Ted Huis besøg.

Jeppe Kofod skriver i en mail til DR Nyheder:

- Regeringen har ikke inviteret Hui, og har ikke været bekendt med besøget. Vi har fra regeringens side ikke planer om at møde ham. Jeg og Udenrigsministeriet fører på regeringens vegne en kritisk dialog med myndighederne i Kina omkring den stærkt bekymrende situation i Hongkong, ligesom vi koordinerer tæt i EU.

Ted Hui forlader et møde med medlemmer af Udenrigspolitisk Nævn. (© dr)

Pres på Kina via EU

Ted Hui kalder det "skuffende", at regeringen ikke vil mødes med han. Og han bliver bakket op af næstformand for Udenrigspolitisk Nævn, Michael Aastrup Jensen (V).

- Det synes jeg er meget ærgerligt. Jeg synes, det er vigtigt, at vi mødes med gode demokratiforkæmpere fra Hongkong. Vi står på deres side, og derfor burde regeringen også mødes med dem.

Demonstranter protesterer over dagens fængseldomme til aktivisterne Joshua Wong, Agnes Chow og Ivan Lam. (Foto: LAM YIK © Scanpix)

Michael Aastrup Jensen medgiver dog, at Danmarks pres på Kina i spørgsmålet om Hongkong må gå via EU. Formand for Udenrigspolitisk Nævn, Martin Lidegaard (RV) er enig.

- For at sige det ligeud: Der er ikke meget, Danmark kan gøre alene. Men det, som Danmark kan gøre, er at rejse vores stemme i EU og prøve at samle en kritisk masse af lande, som kan lægge et pres på Kina i den her sag, siger Martin Lidegaard.

- Jeg tror, det er fair at sige, at Europas og Danmarks holdning til Kina er under forandring. Og i øjeblikket er der ingen europæiske regeringer, der ønsker at sige noget rigtig højt om situationen i Hongkong, fordi de hver især frygter konsekvenserne. Så er der kun et svar på den situation, og det er at prøve at gå sammen og i fællesskab forsøge at formulere et skarpt standpunkt.

Efter demonstrationerne er blevet kvalt i Hongkong med den nye sikkerhedslov, har aktivistlederen Joshua Wong den seneste tid været en aktiv støtte af protestbevægelsen i Thailand. Ser mere i videoen herunder:

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter