Hongkong lukker igen efter genåbning – gik det for stærkt?

Antallet af smittede steg, efter at dele af Hongkong blev genåbnet.

På blot en uge blev antallet af bekræftede smittetilfælde fordoblet. (Foto: TYRONE SIU © Scanpix)

Lige som situationen så ud til at være under kontrol, har en ny bølge af coronavirus ramt Hongkong. Det er sket, efter at man har genåbnet dele af den kinesiske region.

I slutningen af januar måned lukkede Hongkong, som vi kender det fra Danmark. Skoler, museer og sportsfaciliteter blev no go, og folk, der kunne, skulle arbejde hjemmefra.

Men efter en delvis genåbning af Hongkong tidligere i marts er antallet af coronasmittede steget. På blot en uge gik antallet af bekræftede smittetilfælde fra 157 til 317 mellem den 16. og 23. marts.

I dag er 628, ifølge South China Morning Post, bekræftet smittede.

Derfor lukkede man fredag den 27. marts endnu engang regionen. Museer, biblioteker og sportsfaciliteter må på ny holde lukket, mens skoler og universiteter aldrig har været genåbnet.

Og spørgsmålet er, om Hongkong har været for hurtige?

Mette Frederiksen bør kigge mod Hongkong

Ja, siger professor i infektionssygdomme på Rigshospitalet Jens Lundgren.

Men når statsminister Mette Frederiksen skal tage stilling til, hvordan hun om to uger vil genåbne Danmark, bør hun alligevel kigge mod Hongkong for det gode eksempel, lyder det.

- Man erkendte hurtigt, at smittespredningen begyndte at stige, og så lukkede man ned for aktiviteterne igen. Man konstaterede altså, at de tiltag, man havde taget i brug for at åbne landet, var taget i brug lidt for tidligt. Den hurtige reaktion skal vi tage ved lære af, siger han.

Det vil ikke være muligt at gå igennem denne proces uden at lave fejl, lyder det. Også i Danmark bør man derfor regne med, at myndighedernes beslutninger kan blive gjort om flere gange.

- Jeg tror, at vi skal forberede os på, at der vil komme tidspunkter, hvor man har forsøgt at lukke noget op og bagefter må konstatere, at det ikke var en god idé. For vi har ikke prøvet det her før.

- Det, vi skal i gang med nu, er et giga-eksperiment. Hvordan lukker man et samfund, hvor der fortsat er smittespredning i landet, op efter at have været lukket ned?

Krydser på stolene markerer, at borgerne i Hongkong skal holde afstand. Også på restauranterne. (Foto: TYRONE SIU © Scanpix)

I Hongkong, der med sine 7,4 millioner indbyggere er et af verdens tættest befolkede områder, har man testet bredt fra start. Derfor fangede man også relativt hurtigt den nye bølge af smittespredning efter genåbningen af visse faciliteter.

Af den grund er det også vigtigt, at testkapaciteten i Danmark bliver bedre, hvis og når landet skal genåbnes, vurderer professor Jens Lundgren.

For øjeblikket er det primært indlagte danskere og sundhedspersonale, der bliver testet for coronavirus.

- Vi har jo ikke noget indtryk af, hvordan smittespredningen er i resten af landet, men det arbejder man heldigvis på, siger Jens Lundgren og henviser til Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm, der fredag sagde, at man ville begynde at teste flere danskere.

Mange af Hongkongs nye smittetilfælde kan spores tilbage til borgere, der har taget corona med hjem fra Europa og Nordamerika.

’Kan jeg tage på cruise til juni?’

I Kina er man så småt ved at åbne op for Wuhan, der tidligere er blevet kaldt coronavirussens epicenter. Det kan man, fordi Kina har ramt toppunktet af smittespredningen, men det har Danmark endnu ikke, lyder det fra professor Jens Lundgren.

- Det er lykkedes for Kina at stoppe smittespredningen. Og er det så den måde, vi skal gøre det på også? Næppe. For de var jo godt nok grovhændede og vedholdende, og det ville betyde, at vi skulle være i lockdown i lang tid. En måned mere, måske to.

Professoren tør ikke udtale sig om, hvordan og hvornår det er smartest at genåbne Danmark.

Han forstår godt, at folk bekymrer sig om tidsperspektivet, men lige nu er det svært at sige ret meget. Vores virkelighed ændrer sig hele tiden.

- ’Kan jeg tage på cruise til juni?’ Det ved vi ikke. Det kan godt være. Men vi ved det ikke, siger han.

Flere af Hongkongs nye smittetilfælde kan spores tilbage borgere, der vender hjem fra Europa og Nordamerika. (Foto: TYRONE SIU © Scanpix)

I Hongkong må man ikke længere forsamle sig mere end fire personer ad gangen, mens der skal være 1,5 meter mellem gæsterne på restauranterne. Barer har fået forbud mod at sælge alkohol for at mindske lysten til at gå i byen.

Hvilke værktøjer, Mette Frederiksen vil tage i brug, når hun om to uger har varslet en delvis genåbning af Danmark, ved vi ikke endnu. Men professor Jens Lundgren forventer en eller anden grad af restriktioner langt ud i fremtiden.

- Det er også det, jeg hører, statsministeren sige: Vores samfund bliver ikke det samme. Der bliver nogle ting, som vi skal lave om på for at imødegå det her, som vi ikke skulle, før det kom.

Med andre ord kan danskerne ligesom Hongkongs borgere ligeså godt vænne sig til afstand, håndsprit og hyppige håndvaskbesøg. Begge dele bliver hængende året ud, vurderer professoren. Mindst.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk