Hongkong: Mindst 15 højtstående aktivister anholdt i weekenden

Flere aktivister sætter spørgsmålstegn ved timingen af anholdelsen.

81-årige Martin Lee - i midten af billedet - er overbevist om, at Kinas kommunistiske parti i Beijing er bag beslutningen om anholdelserne. (Foto: JEROME FAVRE © Scanpix)

I weekenden blev mindst 15 medlemmer af demokratibevægelsen i Hongkong, der kæmper for mere politisk frihed, anholdt.

Det drejer sig om flere højtstående medlemmer i alderen 24 til 81 år.

De er anholdt og sigtet for at have organiseret eller deltaget i ulovlige demonstrationer mellem august og oktober sidste år.

Sætter spørgsmålstegn ved timingen

Flere aktivister har undret sig over tidspunktet for anholdelsen og hentydet til, at verdens fokus på corona bliver udnyttet.

Blandt andet en af de anholdte, den 81-årige stifter af den demokratiske bevægelse, Martin Lee.

- Der må være nogen, der har rådet Hongkongs regering til at gøre det her, vel vidende, at resten af verden har travlt med at håndtere deres egne problemer med coronavirus, siger han i et interview med CNN.

Også en anden aktivist, Joshua Wong, har sat spørgsmålstegn ved timingen af anholdelsen.

- Mens alle lande har travlt med at bekæmpe coronavirus, er Kinas autoritære regime i gang med at slå hårdt ned på demokratibevægelsen i Hongkong. Jeg opfordrer verden til at holde øje med Beijings tyranni og støtte Hongkong.

Flere vestlige politikere har også kritiseret anholdelserne - blandt andre den tidligere formand for Alternativet, Uffe Elbæk.

- Igen prøver Kina at ødelægge den demokratiske bevægelse i Hongkong, og gør hvad de kan for at dræbe ånden og modstanden i byen. Weekendens anholdelser var det seneste angreb på det lokale demokrati. Det er så skamfuldt, skriver han på Twitter.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters siger talsmanden for det kinesiske udenrigsministerium, Geng Shuang, at man "fordømmer visse vestlige politikeres interesse i Kinas interne affærer".

Politiet i Hongkongs talsperson siger, at anholdelserne er "foretaget i overensstemmelse med loven".

Retssagerne mod de anholdte forventes at begynde 18. maj.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk