Hongkongs største pro-demokratiske avis drejer nøglen om: 'Nu har man i realiteten afskaffet presse- og ytringsfrihed'

Efter pres fra myndighederne er Hongkong-avisen Daily Apple i dag udkommet for sidste gang.

Hongkongere i kø for at købe den sidste udgave af Daily Apple. (Foto: JEROME FAVRE © Ritzau Scanpix)

I den silende regn stod tusindvis af mennesker i Hongkong her til morgen i kø for at få fingre i dagens udgave af avisen Apple Daily.

Det er nemlig den sidste udgave nogensinde af den pro-demokratiske avis, som efter 26 år har besluttet sig at lukke.

Det sker efter anklager om, at avisen har forbrudt sig mod Hongkongs nye nationale sikkerhedslov, der blandt andet forbyder ”undergravning af styret”. Det skriver blandt andre BBC.

Lukningen af Apple Daily er et kæmpe slag for pressefriheden i Hongkong, fortæller DR’s Asien-korrespondent, Philip Khokhar.

- Det var én af de ting, der var unik ved Hongkong for bare få år siden; at der var en relativt fri presse, noget der er ret enestående i kinesisk sammenhæng, og som ikke findes i andre kinesiske byer, siger han.

Slog ned på protester med sikkerhedslov

Kina indførte sidste sommer den nye sikkerhedslov i Hongkong, der siden 1997 har hørt under Kina, som modsvar på de massive protester, der fandt sted i byen.

Her gik hundredtusindvis af primært unge pro-demokratiske demonstranter på gaden for at kræve et opgør med den kinesiske kontrol over Hongkong - ikke mindst en lov, der ville gøre Kina i stand til at få udleveret personer fra Hongkong til retsforfølgelse i Kina.

Tusinder og atter tusinder af demonstranter på gaden i Hongkong i juni 2019 i protest mod et lovforslag, der ville give Kina mulighed for at få udleveret personer fra Hongkong til retsforfølgelse i Kina. (Foto: JEROME FAVRE © Ritzau Scanpix)

Den nye sikkerhedslov gør det markant nemmere for de kinesiske myndigheder at retsforfølge demonstranter og aktivister, da den forbyder enhver opfordring til løsrivelse, undergravning af styret og samarbejde med fremmede kræfter. Den maksimale straf for disse forbrydelser er livstid i fængsel.

Kritikere anklager Kina for med den nye lov at have brudt den aftale, der blev indgået, da Hongkong, som tidligere har været en britisk koloni, blev overdraget til Kina i 1997. Her var aftalen nemlig, at visse rettigheder og friheder skulle bevares.

Flere end 100 personer er blevet sigtet under den nye lov, siden den blev indført i juni 2020.

På sociale medier har Hongkongs befolkning delt billeder af de mange aviskøer, men også at tegninger som denne under hashtagget #AppleDaily.

Farvel til ytringsfrihed og pressefrihed

Ifølge korrespondent Philip Khokhar har sikkerhedsloven i realiteten afskaffet ytrings- og pressefriheden i Hongkong.

- Ytringsfriheden fik man bugt med, da man gjorde det ulovligt at kræve uafhængighed fra Kina, men indtil nu har pressefriheden været mere til forhandling, siger han og fortsætter:

- Der har stadig været et rum for, at private medier kunne lave uafhængig, kritisk journalistik, men når myndighederne fra det ene øjeblik til det andet kan indefryse en avis’ økonomiske midler, når de laver regeringskritiske historier, så er pressefriheden stort set også afskaffet, siger han.

Myndighederne i Hongkong afviser ifølge BBC, at de har brugt loven til at begrænse pressefriheden, og at de skulle have tvunget avisen til at lukke. Samtidig fastholder styret i Beijing, at pressefriheden i Hongkong bliver "respekteret".

Fængslet for at "samarbejde med fremmede kræfter"

Apple Daily har ikke altid været en seriøst avis, der gik kritisk til magthaverne i Hongkong og Beijing, fortæller Philip Khokhar. Faktisk startede avisen for over 20 år siden som en klassisk tabloidsprøje, hvor sex og sladder fyldte en stor del af siderne.

- Men i de senere år, ikke mindst på grund af ejer Jimmy Lai, som er kendt for at være kritisk over for regeringen, så har avisen fået en mere kritisk profil. Faktisk har den været frygtløs i sin kritik af både lokalregeringen og af Bejiing, noget man ikke kan sige om andre kinesiske medier, som i de senere år er blevet mere og mere forsigtige, siger han og fortsætter:

- Det var det sidste, store kritiske medie, der var tilbage i Hongkong.

Nu er avisen altså faldet for Hongkongs omstridte sikkerhedslov. Ifølge anklagerne skulle Daily Apple siden 2019 have skrevet omkring 30 artikler, der opfordrer til sanktioner mod Hongkong og Kina.

Som konsekvens har myndighederne indefrosset hele avisens egenkapital og anholdt flere personer i avisens ledelse under en razzia i sidste uge. Også Daily Apples grundlægger, Jimmy Lai, har siden december siddet fængslet. Ifølge The Guardian er de alle sigtede for at have samarbejdet med fremmede kræfter.

Jimmy Lai i Daily Apples hovedkvarter i Hongkong i 2011. (Foto: MIKE CLARKE © Ritzau Scanpix)

Et spørgsmål om tid

Den hårde medfart har gjort, at avisen har måtte smide håndklædet i ringen, og i går annoncerede man, at både papiravis og digitale nyheder fra Daily Apple nu forsvinder.

Ifølge avisens tilbageværende ledelse sker det blandt andet af frygt for repressalier mod avisens tilbageværende medarbejdere.

- Det har også været udslagsgivende, at myndighederne i lyset af anklagerne mod avisen har beslaglagt hele Apple Dailys egenkapital, sådan at man ikke har kunnet betale løn og udgifter. Da det skete, vidste alle, at det kun var et spørgsmål om tid, før avisen måtte dreje nøglen om, siger Philip Khokhar.

  • En journalist fra Apple Daily holder en nytrykt udgave af avisens sidste udgivelse op for forsamlingen foran avisens kontorer i Hongkong. (Foto: DANIEL SUEN © Ritzau Scanpix)
  • Avisens medarbejdere var forsamlet ved udgivelsen, hvor de kom ud på altanen for at takke avisens støtter, der var forsamlet på gaden. (Foto: Anthony Wallace © Ritzau Scanpix)
  • Avisen blev trykt i et kæmpe oplag i anledning af lukningen - 10 gange større end normalt. (Foto: Anthony Wallace © Ritzau Scanpix)
  • Hongkongs presse tager billeder, mens chefredaktør Lam Man-Chung læser den sidste avis igennem, inden den røg i trykken. (Foto: Anthony Wallace © Ritzau Scanpix)
  • Et lille mindesmærke på gaden i Hongkong til ære for den nu lukkede pro-demokratiske avis. (Foto: BERTHA WANG © Ritzau Scanpix)
1 / 5

I Hongkongs journalistforbund er man dybt bekymret for ytringsfriheden i byen. Det siger forbundets leder, Ronson Chan til BBC.

- Når vi skriver en artikel, vil vi bekymre os over, om det får konsekvenser. Jeg er bange for, at det vil få samfundet til at føle, som jeg gør nu – at folk kan blive smidt i fængsel på grund af det, de skriver, siger han ifølge det britiske medie.

Ifølge The Guardian sælger avisen normalt 80.000 udgaver om dagen, men i sin sidste udgivelse er Apple Daily udkommet i en million kopier. Altså mere end 10 gange så mange som normalt.

Facebook
Twitter