Horde af Taylor Swift-fans indregistrerer sig til præsidentvalg

Den amerikanske popstjerne fik sendt antallet af indregistrerede vælgere på himmelfart.

Den ultrapopulære sanger Taylor Swift har opfordret sine fans til at indregistrere sig i det amerikanske vælgersystem, så de kan stemme ved det kommende præsidentsvalg. Og opfordringen har givet pote. (Foto: © SARAH YENESEL, Ritzau Scanpix)

Det kan godt være, at Taylor Swift ikke selv stiller op til det amerikanske præsidentvalg næste år, men den populære sangerinde har alligevel allerede sat sit aftryk på valget.

Forleden stillede hun sine amerikanske Instagram-følgere et spørgsmål:

- Har du husket at registrere dig til at stemme ved præsidentvalget?

Instagram-storyen gav pote, for hjemmesiden vote.org, hvor man kan indregistrere sig til at stemme ved præsidentvalget, har aldrig oplevet så mange besøgende før.

Vote.org's administrerende direktør, Andrea Hailey, skriver på det sociale medie X, at "denne generations ivrighed efter at deltage er en gamechanger".

Efter Taylor Swifts story havde hjemmesiden i gennemsnit 26.000 besøgende i timen.

- Vil I høre noget endnu vildere? Vi så en stigning på 849 procent sammenlignet med 2021, skriver Hailey på X.

'Trouble' for republikanerne

Og det er historisk store tal, som Taylor Swift har fået mobiliseret.

Men om det er nok til at få de amerikanske vælgere til at sætte kryds i det "tomme rum" - eller "blank space" - ud for kandidaterne på selve stemmesedlen er svært at vide.

Det vurderer Mads Dalgaard Madsen, som er tidligere indenrigspolitisk rådgiver ved den danske ambassade i Washington.

- Og der må vi jo se, om Taylor Swift kaster sig ind i den kamp også, fordi det er det, der bliver altafgørende, siger han.

Ifølge Mads Dalgaard Madsen så kan 'Tay-Tay's' indflydelse især være "trouble" for republikanerne.

Aldersgruppen, der i hobetal nu har registreret sig som vælgere, er de 18 til 24-årige.

- Det er de helt unge vælgere. Og de trender altså demokratisk, forklarer Mads Dalgaard Madsen og tilføjer:

- Det er de vælgere, som "Good Old Joe" har meget svært ved at række ud til i de her dage. Og der har han simpelthen et supervåben i Taylor Swift.

Unge er "notorisk svære at få fat i", og de amerikanske politikere kæmper med næb og klør om dem, fortæller USA-kenderen.

- Man lover iPads, og man lover den ene og andet form for gaver for at få dem til at registrere sig, uddyber han.

Taylor Swift har fire albums i den amerikanske top 10 på samme tid - det er kun sket to gange før. (Foto: © Michael Tran, Ritzau Scanpix)

'Afgørende for valgets udfald'

Taylor Swift er ikke kun et unikum, fordi hun er den yngste artist, der nogensinde har vundet en Grammy for 'Årets Album'.

Det er hun også, fordi hun igennem det meste af sin karriere har været neutral, når det har omhandlet amerikansk politik.

Det stoppede dog i 2018, hvor hun blev vred på den republikanske senator i delstaten Tennessee, Marscha Blackburn, der stemte imod en lov, der skulle hjælpe voldsramte kvinder.

- Dermed tog Tay-Tay et politisk standpunkt. Og det viser sig, at hun sådan set holder med demokraterne og Joe Biden, siger Mads Dalgaard Madsen.

Hun har ligeledes udtrykt kritik af den tidligere præsident Donald Trump, som forventes at blive republikanernes udfordrer til Biden.

Ifølge Mads Dalgaard Madsen er T-swift et "supervåben", for USA's præsident, Joe Biden. (Foto: © NHAC NGUYEN, Ritzau Scanpix)

Hvis vi kigger på meningsmålingerne, hvor stor en rolle spiller Taylor Swift for Joe Biden?

- Det kommer til at være rigtig, rigtig vigtigt, fordi alt peger på, at det her bliver et enormt tæt valg, lyder det fra Mads Dalgaard Madsen.

- Sommerens meningsmålinger viser, at Joe Biden ikke står så stærkt over for Donald Trump, som demokraterne rent faktisk havde håbet på.

Derfor mener USA-kenderen også, at vi formodentlig skal forberede os på et præsidentvalg, hvor "relativt få" stemmer kan gøre en forskel.

- Hvis Taylor Swift bare kan få 10.000 flere vælgere, især i den her unge aldersgruppe, til at møde op, så kan det være afgørende for valgets udfald, mener Mads Dalgaard Madsen og tilføjer:

- En anden pointe er, at noget tyder på, at det ikke kommer til at være et valg, hvor man skal overtale det andet partis vælgere til at komme over på sin fløj.

Her ses fans strømme ind i Mile High Stadium i den amerikanske by Denver, hvor Taylor Swift i weekenden, som den første kunster nogensinde, spillede to udsolgte koncerter i streg. Stadionet har en koncertkapacitet på 75.000.

Og Joe Biden er ikke den eneste, der kan bruge en musikers stemme til lave sød musik.

Det kan højrefløjen også.

- Der kunne man jo pege på countrysangeren, der gik viralt for nogle uger siden, forklarer Mads Dalgaard Madsen.

Oliver Anthony, der står bag 'Rich Men North of Richmond', har buldret gennem højtalerne, og han har især ramt en nerve hos flere republikanske lyttere.

- Og der kunne han godt gå hen og blive et modsvar til Taylor Swift, siger USA-kenderen.