Hormon-bøffer kan forringe sædkvalitet

Amerikanske mænds fertilitetsproblemer kan forbindes med den udbredte brug af væksthormoner i amerikansk kvægavl, mener forsker. Der er en direkte sammenhæng mellem dårlig sædkvalitet moderens indtag af oksekød under graviditeten.

Amerikansk kvæg får hormoner for at fremme vækst og fedtopbygning. EU-landene har siden 1981 udvidet listen over forbudte hormoner.

Amerikanske drengebørn, hvis mødre spiste meget oksekød under graviditeten, har en forhøjet risiko for nedsat sædkvalitet.

Ifølge en ny undersøgelse, offentliggjort i tidsskriftet Human Reproduction, kan der være en sammenhæng mellem nedsat sædkvalitet og den udbredte anvendelse af anabolske steroider i amerikansk kvægopdræt.

Tre gange så stor risiko

Drengebørn, hvis mødre indtog meget bøfkød under graviditeten, har ifølge undersøgelsen en sædkvalitet der er 25 procent ringere end normalen, og de har tre gange så stor risiko for forplantningsproblemer.

Pigebørn, der har været udsat for samme påvirkning under moderens graviditet, har øget risiko for at få cyster i livmoderen, ændringer i vækstmønsteret efter fødslen og i pubertetens indtræden.

Forskeren bag undersøgelsen, Shanna Swan fra universitetet i Rochester, vil ikke udelukke at virkningen kan være forårsaget af pesticider eller anden miljøforurening. Hun mener derfor at der er behov for yderligere udforskning af sammenhængene. Men hun vil ud fra et forsigtighedsprincip anbefale eventuelle bekymrede gravide, at spise økologisk kvæg, hvis der skal rødt kød på bordet, skriver dagbladet The Los Angeles Times.

Kvægavlerne i USA og Canada bruger ifølge Los Angeles Times rutinemæssigt seks forskellige vækstfremmende hormoner i opdrættet af slagtekvæg, og de er ikke nødvendigvis fuldstændig nedbrudt inden slagtningen.

Mangeårig handelsstrid

Væksthormonerne står centralt i en mangeårig strid mellem USA og EU om de amerikanske kødeksportørers adgang til det europæiske marked.

EU begyndte i 1981 at forbyde brugen af hormoner, og listen over forbudte produkter er løbende blevet mere omfattende. Sideløbende har EU forbudt import af kød med rester af hormonerne. Det anser USA for at være en teknisk handelshindring, der skal beskytte EU-landenes egen kødproduktion.

Spørgsmålet har siden været genstand for konstante forhandlinger i verdenshandelsorganisationen WTO og dens forløbere.

Facebook
Twitter