Hospital kollapset under voldsomt jordskælv i Indonesien: 'Vi er i et kapløb med tiden'

Mindst 30 mennesker er omkommet og hundredvis er kommet til skade på øen Sulawesi.

Redningsfolk bærer en overlevende væk fra en ødelagt bygning. Man frygter, at flere mennesker er fastklemt i de kollapsede bygninger. (Foto: Str © Scanpix)

Et jordskælv har fredag morgen, lokal tid, ramt den indonesiske ø Sulawesi.

Det er især gået ud over byerne Majene og Mamuju - i sidstnævnte er et hospital styrtet sammen.

- Det er helt kollapset. Der er patienter og hospitalsansatte, der er fanget under murbrokkerne, og vi prøver nu at nå frem til dem, siger en redningsarbejder fra beredskabet i Mamuju, der er Sulawesis største by, til nyhedsbureauet AFP.

  • Redningsfolk prøver at få de ødelagte bygningsstykker fra hospitalet væk. (Foto: ANTARA FOTO © Scanpix)
  • Man frygter, at flere kan være fanget under murbrokkerne. Her er det en anden bygning, hvor redningsfolk leder efter overlevende og sårede. (Foto: handout © Scanpix)
  • Det er især byen Mamuju, der er blevet hårdt ramt. (Foto: BASARNAS SULBAR © Scanpix)
  • Også frivillige prøver at hjælpe med redningsarbejdet. (Foto: FIRDAUS © Scanpix)
1 / 4

Der er uenighed om det præcise dødstal, men både Al-Jazeera, BBC, samt nyhedsbureauet Reuters skriver, at mindst 30 mennesker er omkommet, og mindst 600 personer er kommet til skade.

En redningsarbejder ved navn Saidar Rahmanjaya, siger til AFP, at man arbejder på at hjælpe 20 mennesker ud fra otte forskellige bygninger i Mamuju. Men manglen på udstyr gør det meget vanskeligt.

- Vi er i et kapløb med tiden om at redde dem, siger han.

Udover hospitalet er mindst 300 hjem, et shoppingcenter, en militærbygning og offentlige bygninger også blevet hårdt ramt. Store dele af øen er uden strøm.

  • Hundredvis af bygninger er blevet ødelagt... (Foto: PALANG MERAH INDONESIA © Scanpix)
  • ... deriblandt en masse hjem. (Foto: ANTARA FOTO © Scanpix)
  • Også de lokale myndigheders bygninger er ødelagt. Her er det den lokale guvernørs kontor. (Foto: ANTARA FOTO © Scanpix)
  • Folk betragter det ødelagte hospital i Mamuju. (Foto: ANTARA FOTO © Scanpix)
  • Flere er flygtet ud af byen af frygt for en tsunami. (Foto: FIRDAUS © Scanpix)
1 / 5

Frygter en tsunami

De meteorologiske myndigheder frygter ifølge Reuters, at efterskælvene er store nok til at forårsage en tsunami. Selvom der ikke er udstedt en advarsel om en kommende tsunami, har tusinder alligvel valgt at forlade deres hjem for at komme i sikkerhed, skriver BBC.

Flere bliver også direkte opfordret til det af myndighederne.

- Der er potentiale for en tsunami i efterskælvene. Lad være med at vente på den, for det kan ske meget hurtigt, siger professor Dwikorita Karnawati, der arbejder for landets meteorologiske og geologiske institut på en pressekonference, ifølge Al-Jazeera.

Jordskælvet, der målte 6.2 på Richter-skalaen, ramte øen Sulawesi efter en række mindre skælv.

Det er langt fra første gang, at Indonesien rammes af jordskælv. Tilbage i 2018 blev Sulawesi ramt af et jordskælv og en efterfølgende tsunami, der kostede hundredvis af menneskeliv.

I slutningen af 2004 ramte et endnu voldsommere jordskælv, nord for Sumatra-øen i Indonesien. Det målte 9.1 på Richter-skalaen og forårsagede en tsunami, der ramte 13 lande og kostede næsten 230.000 mennesker livet - over halvdelen fra Indonesien.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter