Hospitalssenge, sundhed og syge sætter sig tungt på britisk EU-afstemning

Regeringen har udsultet sundhedsvæsnet og sendt penge til EU-bureaukraterne, lyder kritikken.

Vælgerne i Storbritannien skal den 23. juni 2016 stemme om, hvorvidt landet fortsat skal være i EU eller i stedet vælge at stå udenfor. (Foto: © Dan Kitwood, 2016 Getty Images)

Nu er den britiske valgkamp for alvor skudt i gang forud for den kommende britiske folkeafstemning om fortsat medlemskab af EU.

Og mens politikerne gør klar til at føre kampagner, så indtager det britiske sundhedsvæsen en central plads i debatten.

Forleden gik en gruppe på over 50 sundhedspersoner ud og anbefalede de 65 millioner briter at stemme 'forlad EU' den 23. juni.

Gruppen, der blandt andet består af læger, sygeplejersker og jordemødre, beskylder regeringen for at have udsultet det offentligt finansierede britiske sundhedsvæsen (NHS) i flere år. I stedet har regeringen sendt milliarder af pund til EU's bureaukrater, lyder det kritiske budskab.

- Som ansatte i sundhedsvæsnet gennem flere år mener vi, at den bedste beslutning ved EU-afstemningen er at stemme 'forlad EU' den 23. juni og redde det nationale sundhedssystem, skriver gruppen ifølge tabloidmediet Daily Express.

Og budskabet genlyder i kampagnen "Vote Leave", som den britiske valgkommission forleden udpegede til at være hovedkampagne for 'forlad EU'-siden.

Her lyder sloganet:

- Den 23. juni er det sikrere at stemme 'forlad EU' og tage kontrollen tilbage. Vi skal stoppe med at sende 350 millioner pund om ugen til ikke-valgte politikere i Bruxelles og bruge vores penge på vores prioriteter som det nationale sundhedsvæsen.

Londons borgmester, Boris Johnson, støtter denne 'forlad EU'-kampagne og går ifølge Guardian på scenen i aften i Manchester med budskabet om, at 'Brexit', altså britisk exit fra EU, vil give det offentlige sundhedsvæsen en stor økonomisk indsprøjtning, som kan bruges til flere sengepladser på hospitalerne.

'Forlad EU'-kampagnen sætter fokus på sundhedsvæsnet:

Det EU-kritiske parti UKIP med den markante frontfigur Nigel Farage hører hjemme blandt dem, der anbefaler vælgerne at stemme 'forlad EU'.

Partiet støttede oprindeligt en anden 'forlad EU'-kampagne, som valgkommissionen fravalgte at pege på som hovedkampagne. Det skabte røre, men har ikke holdt Nigel Farage tilbage.

Tidligere i dag var han forbi premierminister David Cameron i Downing Street nr. 10 for at tilbagelevere en pamflet, som anbefaler vælgerne at blive i EU.

Nigel Farage fra UKIP med sit brev til Cameron:

https://twitter.com/Nigel_Farage/status/720905090303975424

Men det er ikke kun UKIP, der anbefaler vælgerne at forlade EU. Flere af premierminister Camerons partifæller i parlamentet fra The Conservative Party anbefaler ifølge BBC også vælgerne at forlade EU. Det samme gør flere Labour-parlamentsmedlemmer og det nordirske parti.

På den anden side står dem, der anbefaler vælgerne at stemme for fortsat medlemskab af EU.

I hovedkampagnen "Stronger in" lyder budskabet:

- Storbritannien er stærkere, mere sikkert og bedre stillet i Europa, end vi vil være ude på egen hånd. Tag del i kampagnen for at blive i Europa og lad os sikre et stærkere Storbritannien, som leverer muligheder nu og for fremtidige generationer.

Bliv i EU-kampagnen kritiserer sundheds-argumentet:

Blandt støtterne til fortsat EU-medlemskab finder man den britiske premierminister, den konservative David Cameron.

Han har gjort sit for at forhandle en aftale hjem med EU, der ændrer på vilkårene for britisk medlemsskab af EU og dermed gør britisk EU-medlemskab mere spiseligt for den britiske befolkning.

Cameron ønsker fortsat medlemsskab af EU i reformeret form:

https://twitter.com/David_Cameron/status/720555815485186048

Cameron bakkes ifølge BBC op af flere andre konservative, selvom partiet er splittet og har valgt at forholde sig neutralt i valgkampen.

Både Labour, det skotske parti (SNP), Wales-partiet og Liberal Democrats taler også for at blive i EU.

Om Storbritannien vælger at forlade det europæiske samarbejde, som landet har deltaget i siden 1973, ved vi først den 23. juni. Lige nu viser de seneste meningsmålinger dødt løb mellem bliv- og forlad-siden.