Hotel i Rwanda står klar til at modtage de første asylansøgere fra Storbritannien i dag

I dag kan det første fly med asylansøgere blive sendt fra Storbritannien til Rwanda.

Hotel Rouge By Desir i Kigali, Rwanda, hvor asylansøgerne fra Storbritannien skal huses. (Foto: STRINGER)

I dag letter det første fly fra Storbritannien efter planen med asylansøgere, der skal sendes til Rwanda i Afrika.

Det sker som et led i en aftale, Storbritannien indgik med Rwanda i april. Aftalen sikrer, at Storbritannien kan sende asylansøgere videre til Rwanda, hvis de er ankommet gennem "illegal migration", som den britiske indenrigsminister, Priti Patel, forklarede.

Allerede nu er antallet af asylansøgere ombord på flyet reduceret drastisk, så det nu tæller otte ifølge BBC. Flere ngo'er og velgørenhedsorganisationer har fået fjernet over 25 asylansøgere fra den planlagte afgang.

I går blev den sidste udfordring fejet af banen, da en britisk appeldomstol afviste at sætte en stopper for den omdiskuterede britiske plan.

Den britiske indenrigsminister, Priti Patel (tv), og Rwandas udenrigsminister, Vincent Birutaare (th), underskrev aftalen 14. april i Rwandas hovedstad, Kigali. (Foto: JEAN BIZIMANA)

Hotel står klar til at tage imod asylansøgere

I Rwandas hovedstad, Kigali, står Hotel Rouge By Desir klar til at huse asylansøgere fra Storbritannien på hotellets 72 værelser, fortæller Jackie Uwamungu, der er hotelbestyrer.

- Vi håber, asylansøgerne kommer til vores hotel, for det er det, vi forventer.

- Vi ser frem til at være vært for dem, siger hun.

Hun fortæller, at hotellet ikke ved, hvor mange asylansøgere der er tale om. Hun ved heller ikke helt, hvilke rammer asylansøgerne vil blive huset under. Dog ved hun, at der vil være sikkerhedspersonale til stede på hotellet.

- Jeg tror, de kan forlade hotellet, men myndighederne har ikke fortalt os så meget endnu. Vi vil tale om det, når de ankommer.

- Vi, som hotel, har ikke snakket med den engelske regering. Det er Rwandas regering, der gør det, siger Jackie Uwamungu.

Hotel Rouge By Desir i Kigali har både en swimmingpool og et mødelokale, fortæller hotelbestyrer Jackie Uwamungu. (Foto: STRINGER)

Planen har mødt kritik

FN's flygtningehøjkommisær, Filippo Grandi, kritiserede mandag aftalen for at "stride mod enhver forestilling om ansvar".

- Vi mener, at det her er helt forkert. Af så mange forskellige årsager.

- Den præcedens, som det her skaber, er katastrofal for et koncept som asyl, som man skal være fælles om, siger Filippo Grandi.

Men i Storbritannien mener premierminister Boris Johnson, at planen om at sende asylansøgere til Rwanda vil være et markant skridt mod menneskesmuglere og illegal immigration. Det fortalte han i sin tale midt i april, da aftalen blev præsenteret.

- Denne innovative tilgang, drevet af vores fælles humanitære impuls og muliggjort af Brexit-friheder, vil give sikre og lovlige ruter til asylansøgere.

- Vi tager også kontrollen med illegal immigration tilbage med en langvarig plan for asylansøgere i dette land, lød det fra Boris Johnson.