Houston-orkan fører sygdomme med sig

Regnvandet i Houston kan give diarré og andre livstruende sygdomme.

En mand hjælper børn over på land, efter deres hjem er blevet oversvømmet som følge af orkanen Harvey i byen Houston i den amerikanske delstat Texas. (Foto: Joe Raedle © Scanpix)

Gaderne står under vand, fem mennesker er døde, og flere tusinde mennesker er evakueret fra deres hjem, efter at Houston i den amerikanske delstat Texas er ramt af orkanen Harvey.

De næste par dage ventes dødstallet at stige, og mange vil formentlig blive syge, efter at have været i kontakt med vandet.

Det fortæller seniorforsker i epidemologi fra Statens Serum Institut Steen Ethelberg.

Vandet, der flyder i gaderne, er nemlig langt fra rent.

- Det vand, der ligger i gaderne og trænger ind i husene, vil som regel være regnvand blandet op med kloakvand. Der vil derfor være sygdomsfremkaldende organismer i vandet, og når man vader rundt i det eller efterfølgende gør rent, er der risiko for at blive syg.

- Man kan nemt få lidt vand eller slam ind i munden, og så kan man få en mave-tarm infektion med diarré og generel utilpashed, siger Steen Ethelberg.

- Der kan også være coli-lignende bakterier i vandet, campylobacter-bakterier eller måske også virus og parasitter, der stammer fra afføringen i kloakvandet, og som kan give diarré. Hvis man har nogle sår og rifter i huden, er der også risiko for, at man får en sårinfektion, siger seniorforskeren.

Risiko for livstruende sygdomme

Ifølge den nationale vejrtjeneste er der faldet 79 centimenter regn på 48 timer, og den store mængde nedbør kan også betyde, at der flyder døde eller levende rotter rundt i vandet.

Og så kan man kan blive inficeret med den såkaldte Leptospirose-bakterie.

- Det er en bakterie, der findes i mus og rotters urin og kan smitte gennem huden, hvis man er i direkte kontakt med beskidt vand gennem længere tid. Det kan give det, der kaldes Weils sygdom, fortæller Steen Ethelberg.

Sygdommen kan være meget alvorlig og måske livstruende.

Og det er ikke før, at der bliver gjort helt rent i den store millionby, at borgerne kan være sikre på ikke at blive syge af kloakvandet, forklarer Steen Ethelberg. - Når oversvømmelsen er overstået, er det vigtigt, at der bliver gjort ordentligt rent på gaderne og i huse og kældre, før man kan sikre sig, at der ikke er flere, der bliver smittet, siger han.

Stormvarsel

I løbet af natten forventes der at falde endnu mere regn.

Myndighederne har varslet risiko for storme og tornadoer i løbet af natten.

Det voldsomme vejr kommer til at få store konsekvenser for byen, fortæller DR's internationale korrespondent Steffen Gram til DR Nyheder. Han har dækket flere af USA's største orkaner og har selv oplevet orkanen Rita, som ramte på grænsen mellem Texas og Louisiana i september 2005 og medførte store skader.

Og der er ingen tvivl om, at orkanen Harvey vil kunne mærkes i byen i mange år efter.

- Det kommer til at tage mange år at reparere de skader, der kommer nu, siger Steffen Gram.

Indtil videre er 50.000 mennesker blevet beordret til at forlade deres hjem.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk