Hovedundersøger bryder tavsheden: Besætning satte Scandinavian Star i brand

To besætningsmedlemmer antændte branden på Scandinavian Star, hævder en tidligere danske hovedundersøger over politiken.

En tidligere dansk hovedundersøger mener at vide, hvem der stod bag branden på Scandinavian Star. (Foto: Nordfoto © Scanpix)

To besætningsmedlemmer antændte branden på Scandinavian Star for 26 år siden, hævder den tidligere danske hovedundersøger, Flemming Thue Jensen, over for TV2 Norge.

Flemming Thue Jensen var Søfartsstyrelsens hovedundersøger af branden på færgen, hvor 159 mennesker mistede livet natten til 7. april 1990 på vej fra Oslo til Frederikshavn.

- Det gjorde to fra besætningen, siger den tidligere undersøger på et direkte spørgsmål om, hvem der stod bag.

Det er første gang, at Flemming Thue Jensen udtaler sig offentligt om årsag og skyld i relation til branden i 1990. Det er i første omgang sket til Politiken. Det er den danske avis, der har fået ham til at stille op til interview.

Kender gerningsmandens identitet

Han siger, at en af gerningsmændene begik en anden "meget grov sabotage" om bord på færgen. Men han vil ikke afsløre flere detaljer om den sag, da han dermed vil afsløre identiteten på gerningsmanden.

- Den (branden, red.) var ikke bare bevidst. Den var også planlagt, siger Flemming Thue Jensen til tv-kanalen.

Han var en af de første ombord på færgen, da den blev bugseret til Lysekil i Sverige. Han mener, at sagen havde været nem for politiet at opklare.

- Hvis de havde snakket med os, og de ellers kunne tænke, så burde den sag være opklaret i 1990.

- Det burde være en sag for højrebenet. Lige så let som at opklare et cykeltyveri, siger Flemming Thue Jensen.

Flemming Thue Jensen siger, at det har været "frygteligt" at gå med den viden i så mange år.

- Jeg har været bundet på hænder og fødder. Indtil for et halvt år siden var jeg en af cheferne i Søfartsstyrelsen, siger den pensionerede skibsinspektør til Politiken.

Politiet i Oslo genåbnede forrige år sagen om færgebranden, og efterforskningen er fortsat i gang.

Både Politiken og Norsk TV2 har uden held forsøgt at få norsk politis kommentar til Flemming Thue Jensens udtalelser.

Den danske lastbilchauffør Erik Mørk Andersen blev dengang udpeget som brandstifteren, men i 2014 blev anklagen mod ham trukket tilbage. Andersen døde i branden.

/ritzau/NTB

Facebook
Twitter