Huawei-chef vil løslades: Lover at blive i Canada med fodlænke

En canadisk domstol skal tage stilling til, om fængslet techchef skal løslades mod kaution.

Wanzhou Meng er den kinesiske techgigant Huaweis finansdirektør. Hun er mistænkt af USA for at bryde USA's sanktioner mod Iran. (Foto: © STRINGER, Scanpix)

Den anholdte Huawei-chef, Wanzhou Meng, vil løslades mod kaution og er villig til at iføre sig fodlænke for at garantere, hun ikke flygter fra Vancouver i Canada.

Det siger hendes advokat, David Martin, ifølge nyhedsbureauet AP.

En canadisk domstol ventes i aften eller i nat dansk tid at tage stilling til, om Wanzhou Meng, der er den kinesiske techgigants finansdirektør, skal løslades, indtil sagen skal for retten eller blive i myndighedernes varetægt.

Hun blev anholdt i Vancouver 1. december for at blive udleveret til USA, hvor hun er mistænkt for at have været med til at bryde USA's sanktioner mod Iran.

Advokaten begrundede begæringen om løsladelse med, at den 46-årige techchef og datter af Huawei-grundlægger, Ren Zhengfei, har et dårligt helbred, og at det derfor er usandsynligt, at hun vil flygte.

Klar med 15 millioner og datter

Hun er ifølge sin forsvarer parat til at dække alle sikkerhedsudgifter og betale et firma for at overvåge hendes færden i og omkring Vancouver. Han mener derfor, hun sagtens kan opholde sig i en af familiens ejendomme i byen.

Familien har de sidste 15 år haft en stærk tilknytning til byen, og Wanzhou Mengs mand vil angiveligt komme til byen med parrets datter, så hun kan gå i skole, mens moderens eventuelle retssag pågår.

Manden er ifølge advokaten klar på at stille en sikkerhedsgaranti i parrets to huse til en værdi af omkring 15 millioner dollars, skriver AP.

- Min far grundlagde Huawei, og jeg ville aldrig gøre noget, som kan skade firmaets ry. Jeg ønsker at blive i Vancouver for at bestride min udlevering, og jeg vil bestride alle beskyldninger ved en retssag i USA, hvis jeg i sidste ende bliver udleveret, sagde hun ifølge Washington Post selv i en udtalelse udsendt i går.

Sagen kort

  • Wanzhou Meng er ikke blot Huaweis finansdirektør, hun er også datter af virksomhedens grundlægger, Ren Zhengfei.

  • Amerikanske myndigheder har siden 2016 efterforsket, om Huawei har omgået sanktioner mod Iran ved at videresælge udstyr fra den amerikanske virksomhed Hewlett-Packard, HP, til landet. Siden har USA presset sine allierede til ikke at købe it-udstyr fra Huawei.

  • Kina kalder anholdelsen et brud på menneskerettighederne og kræver, at Wanzhou Meng bliver løsladt. Landet har truet både USA og Canada med repressalier

  • Det er ikke første gang, der rettes et kritisk lys mod den kinesiske telefonproducent. For selv om virksomheden er blevet en stor spiller på markedet og sidste år solgte 153 millioner smartphones, har mange lande ikke tillid til Huawei.

  • Kritikere frygter, at Huawei potentielt kan bruges af den kinesiske stat til overvågning og spionage.