Huawei-direktør bliver løsladt mod million-kaution

Den tilbageholdte finansdirektør får lov at komme på fri fod i Canada.

Foran retten i Vancouver var flere af Meng Wanzhous støtter mødt op. (Foto: © Jason Redmond, Scanpix)

En canadisk dommer har besluttet at løslade Huaweis finansdirektør, Wanzhou Meng, mod at hun betaler kaution på 10 millioner dollar, hvoraf de 7,5 millioner dollar skal være i kontanter, skriver Reuters.

Hun får dermed lov til at være på fri fod i Vancouver, mens det bliver besluttet, om hun skal udleveres til USA, hvor hun er mistænkt for at være med til at bryde USA's sanktioner mod Iran.

46-årige Wanzhou Meng blev anholdt 1. december i Vancouver.

Siden har hun nægtet sig skyldig og forsøgt at appellere til dommeren om at blive løsladt ved at garantere, at hun ikke flygter og bliver i den canadiske storby, hvor hun ejer flere milliondyre ejendomme.

Skal overvåges døgnet rundt

Dommeren har også besluttet, at Wanzhou Mengs færden i Vancouver skal være overvåget elektronisk, hun skal udlevere sine pas og rejsedokumenter, og hun kan ikke søge om nye, så længe sagen bliver efterforsket.

Desuden skal hun være i følgeskab med sikkerhedsfolk, hver gang hun forlader en af sine ejendomme i Vancouver. Hun må ikke forlade sit hjem fra klokken 23 til klokken 06.00.

Huawei udtaler ifølge Reuters, at selskabet er sikker på, at både det canadiske og amerikanske retssystem kommer frem til 'en retfærdig konklusion' ved de næste retsmøder.

Teleproducenten er en af Kinas største virksomheder, og Kina har kaldt anholdelsen af direktøren, der også er datter af Huawei-grundlæggeren, for et brud på menneskerettighederne Landet har truet både USA og Canada med repressalier, hvis ikke hun blev løsladt.

  • Amerikanske myndigheder har siden 2016 efterforsket, om Huawei har omgået sanktioner mod Iran ved at videresælge udstyr fra den amerikanske virksomhed Hewlett-Packard, HP, til landet. Siden har USA presset sine allierede til ikke at købe it-udstyr fra Huawei.

  • Det er ikke første gang, der rettes et kritisk lys mod den kinesiske telefonproducent. For selv om virksomheden er blevet en stor spiller på markedet og sidste år solgte 153 millioner smartphones, har mange lande ikke tillid til Huawei.

  • Kritikere frygter, at Huawei potentielt kan bruges af den kinesiske stat til overvågning og spionage.