Huawei fyrer spionagemistænkt ansat i Polen

Den kinesiske teknikgigant Huawei har fyret den ansatte i Polen, der i går blev anholdt for spionage.

Huawei beskyldes for at være en sikkerhedsrisiko. Den seneste sag i Polen kunne dårligt komme på et værre tidspunkt for den kinesiske telegigant. (Foto: © Ole Spata, Scanpix)

Huawei har fyret en ansat i Polen, der i går blev anholdt mistænkt for spionage. Huawei skriver i en kommentar, at hans handlinger ikke har nogen relation til selskabet.

Fredag fortalte den polske sikkerhedstjeneste, at to personer - en kinesisk statsborger og en polak - var anholdt på grund af mistanke om spionage.

- Huawei har besluttet af afslutte ansættelsesforholdet for Wang Weijing, der er anholdt mistænkt for at have brudt polsk lov. Handlingerne, han er anklaget for, har ingen relation til selskabet.

- Vi har truffet dette valg i overensstemmelse med Huaweis ansættelsesforhold, da episoden har bragt Huawei i miskredit. Huawei lever op til alle love og regler i lande, hvor selskabet operer, og vi kræver, at alle ansatte gør det samme, skriver Huawei i en kommentar til sagen.

Det kinesiske udenrigsministerium sagde i går til nyhedsbureauet AFP, at det er "dybt bekymret" over anholdelsen af en kinesisk statsborger.

Polsk tv oplyste desuden, at sikkerhedstjenesten havde ransaget Huaweis kontor fredag. Det samme er sket i den polske afdeling af teleselskabet Orange.

I lommen på det kinesiske styre?

Huawei er i strid modvind, da en lang række lande og sikkerhedstjenester advarer imod at bruge selskabet til kritisk teleinfrastruktur. Det gør de, da de mener, at styret i Kina kan bruge selskabet til eksempelvis spionage, og at det dermed udgør en sikkerhedsrisiko.

Samtidig står Huawei midt i handelskrigen mellem USA og Kina.

Norge har oplyst, at man overvejer at udelukke den kinesiske telegigant fra at byde på en kommende udbygning af mobilnettet.

- Norge deler USA og Storbritanniens bekymringer og er bekymret for, at private og statslige aktører i Norge er udsat for spionage, sagde justitsminister Tor Mikkel Wara (FrP).

I Danmark fik den norske melding SF til at udtrykke bekymring for en mulig risiko ved at lade Huawei byde ind på mobiludbygningen i Danmark.

/ritzau/