Huawei-leder om spionagemistanke: Vi kan finde andre lande, der byder os velkommen

Samarbejde med vestlige lande er ikke en nødvendighed, siger bestyrelsesformand.

Det kinesiske selskab vil ikke blive ved med at finde sig i mistanke om spionage og handelshindringer udlagt af vestlige regeringer. (Foto: Ole Spata © Scanpix)

Den kinesiske smartphoneproducent og telekommunikationsudvikler Huawei er ikke afhængig af den vestlige verdens markeder.

Det var beskeden fra selskabets bestyrelsesformand, Liang Hua, der i går talte ved det økonomiske topmøde, World Economic Forum, i schweiziske Davos.

Hvis regeringer i den vestlige verden fortsætter med at mistænke Huawei for spionage og lægge handelshindringer ud for selskabet, kan det få konsekvenser, advarer bestyrelsesformanden.

- Vi kunne overføre vores teknologiske partnerskaber til lande, hvor man byder os velkommen, og som vi kan samarbejde med, sagde han ifølge BBC.

Huawei har i den seneste tid været i en række vestlige landes søgelys, fordi de frygter, at virksomheden igennem sin udbredte teknologi kan spionere for Kina.

Huawei har en ledende rolle på markedet for udviklingen af næste generations internet, 5G-netværket.

Usikre kinesere

USA har allerede forbudt implementeringen af Huaweis teknologi i landets tele- og internet-infrastruktur, og lignende hindringer har selskabet mødt i Storbritannien, New Zealand og Australien. En række andre lande – herunder Danmark – har udtrykt bekymring.

Tyskland, Norge og Sverige overvejer i øjeblikket, om man skal blokere det kinesiske firma fra udviklingen af 5G-netværk i de respektive lande.

Det har stor betydning for Huawei, der har milliarder investeret i alle landene, og der skal derfor heller ikke tages let på bestyrelsesformandens udmelding, fortæller DR's økonomikorrespondent, Casper Schrøder.

Den vestlige mistænkeliggørelse har nemlig efterladt kineserne forvirrede og usikre på, hvor de kan investere sikkert.

- Det er en meget vigtig besked, og det er klart, at der bliver lagt et offentligt pres. Men det er også en konstatering af tingenes tilstand set fra en kinesisk forretningsmands side. At hvis man ikke er velkommen til at sælge sine produkter, så er det også svært at få dem afsat, siger han.

Der er foreløbig ingen beviser på spionage, og mistanken er fuldstændig grundløs, insisterer Huawei.

Velkommen i Kina

I Danmark har Huawei spillet en stor rolle i udviklingen af det nuværende 4G-netværk i samarbejde med TDC, og det samarbejde skal efter planen fortsætte på 5G-netværket.

Derfor kaldte SF og DF i går forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) i åbent samråd, og han sagde efterfølgende, at det ikke er en mulighed at forbyde Huawei, men at der selvfølgelig tages forholdsregler.

En del af bekymringerne skyldes kinesisk lovgivning, som pålægger virksomheder at hjælpe staten, og det skaber tvivl om Huaweis uafhængighed, mener nogle.

Bestyrelsesformand Liang Hua understregede derfor, at alle bekymrede samarbejdspartnere er velkomne til at komme til Kina og inspicere selskabets laboratorier og udviklingsværksteder, men at produkterne taler for sig selv.

- Vi fokuserer på at levere varen ved at tilbyde høj båndbredde (…) til vores kunder, sagde han.

Facebook
Twitter