Huawei: Vi vil hellere lukke selskabet end at tage imod ordrer fra Kinas regering

DR interviewede global sikkerhedsansvarlig i Huawei, før TDC offentliggjorde Ericsson som leverandør til 5G-netværket.

Det kinesiske it-selskab Huawei vil hellere lukke end at lade landets kommunistparti spionere gennem det.

Det siger global sikkerhedsansvarlig i Huawei, John Suffolk, i et interview, som DR's Asien-korrespondent, Philip Khokhar, gennemførte, før det i går blev offentliggjort, at TDC har valgt svenske Ericsson over Huawei som leverandør til det landsdækkende 5G-netværk.

- Vi har gjort det meget klart: Bliver vi nogensinde bedt om at gøre noget, som vi mener, er forkert, vil vi foretrække at lukke selskabet snarere end at give efter, siger John Suffolk.

Han svarer dermed på en længere diskussion om, hvorvidt selskabet bør være del af kritisk dansk it-infrastruktur, når det har hjemme i et land, hvor erhvervslivet og staten er kendt for at være tæt og uigennemsigtigt knyttet sammen.

Flere lande, deriblandt USA og Australien, har helt fravalgt at benytte Huawei til infrastruktur, imens selskabet hidtil har været TDC's hovedleverandør af mobilnetværk.

Og det kan TDC og danskerne være helt trygge ved, ifølge John Suffolk, global sikkerhedsansvarlig i Huawei.

Han afviser, at de kinesiske myndigheder bare kunne overtage selskabet, hvis det ikke makker ret.

- Det er et privat selskab, så hr. Ren (Huaweis stifter og ejer, red.) er i stand til at gøre, hvad han vil. Vores aktionærer er vores ansatte, og derfor har de langsigtede interesser i at sikre, at alt, hvad vi gør som organisation, er velbegrundet, rigtigt, lovligt og etisk, siger han.

Alle bruger kinesisk udstyr

Ifølge John Suffolk er det i øvrigt ret underordnet, at lige præcis Huawei er kinesisk ejet. For alle leverandører af telekommunikationsudstyr bruger kinesisk teknologi.

Og noget af teknologien er produceret af selskaber tættere på den kinesiske statsmagt end Huawei.

- Der er tale om udstyr lavet i Kina, uanset om mærket er amerikansk, europæisk eller kinesisk. I realiteten har alle sælgere af telekommunikationsudstyr komponenter lavet i Kina. Og nogle af dem har udstyr lavet i Kina af nogle med relationer til statsejede virksomheder, siger John Suffolk.

På samme måde er indmaden i udstyret fra Huawei ikke kun kinesisk, siger han.

- Det er sandt, at vi er et kinesisk selskab, og vi er meget stolte af vores kinesiske rødder. Men vores udstyr består kun af 30 procent Huawei-dele, siger han.

- Vi bygger vores udstyr ud af en global forsyningskæde. Så 70 procent af, hvad der er i et stykke Huawei-udstyr, er ikke vores.

'Vi kører ikke netværk'

Han mener, diskussionen om risikoen for kinesisk spionage er stærkt overdreven. Det giver slet ikke mening at forsøge at tilrane sig information gennem en hardware-producent, siger John Suffolk.

- Vi kører ikke netværk, så hvad skulle de kunne kræve af os? De ved ikke, hvor vores udstyr ender, eller om en operatør vil bruge det. Så sandsynligheden og risikoen for nogensinde at blive beordret til noget, er mere eller mindre ikke-eksisterende, siger han.

Han peger på, at hackerangreb og it-sabotage sker verden over hver dag, også i USA, hvor Huawei knap er til stede længere.

- Jeg kan godt forstå, at folk er bekymrede, men går man dybere i, hvad der sker i verden, er det ligegyldigt, om Huawei er der eller ej. Udstyr, selskaber og myndigheder kan blive angrebet af hvem som helst verden over, siger John Suffolk.

Han mener, at den store fokus på Huawei og den kinesiske forbindelse i stedet skal ses i forbindelse med, at andre lande og selskaber vil til 5G-fadet.

- Nu falder det sådan, at Huawei er det selskab, som har investeret mest i 5G, og derfor er vi i nogen grad i søgelyset, siger John Suffolk.