Human Rights Watch: Danmark lader sig kue af Kina

Menneskerettighederne er under stærkt pres i Tibet, siger aktivister, som kritiserer Danmark.

Tilhængere af Dalai Lama demonstrerer i USA's hovedstad Washington. (Foto: © JONATHAN ERNST, Scanpix)

Når den danske regering ikke mødes med Dalai Lama, sår det tvivl om, hvorvidt Danmark virkelig er en forkæmper for menneskerettigheder over hele verden.

Sådan lyder kritikken fra Nicholas Bequelin, som er senior researcher hos menneskeretsorgansiationen Human Rights's afdeling i Asien:

- Det er dybt problematisk, at man kigger den anden vej, mens man samtidig insisterer på, at man går op i at forsvare menneskerettigheder over hele verden, siger Nicholas Bequelin.

Lader sig kue

Han mener, at det sender et forkert signal til Kina i en tid, hvor menneskerettighederne er under stærkt pres i Tibet.

- Signalet bliver, at Danmark lader sig kue på dette punkt, og at Danmark også kan lade sig kue på andre punkter, samt at situationen i Tibet ikke er værd at tale om, siger han.

Nicholas Bequelin er godt klar over, at et møde med Dalai Lama kan få konsekvenser for Danmarks forhold til Kina.

- Jeg synes det er vigtigere, at Danmark står ved sine principper, end at man lader Kina diktere, hvem en demokratisk valgt regering kan mødes med eller ej, siger han.

Forværret situation i Tibet

Og der er stort behov for at sætte fokus på Tibet, hvor situationen er blevet værre siden 2008, da der udbrød store protester i området, fortæller Nicholas Bequelin.

- Siden dengang har der været militær undtagelsestilstand i Tibet. I dag bliver folk anholdt for blot at læse bøger om Dalai Lama, og siden 2008 har over 100 tibetanere sat ild til sig selv i protest mod den kinesiske undertrykkelse, forklarer Nicholas Bequelin.

Klassisk udenrigspolitisk dilemma

Udenrigsminister Martin Lidegaard understreger, at Dalai Lama ikke selv har bedt om et møde med den danske regering.

Han kalder sagen for et klassisk udenrigspolitisk dilemma, hvor Danmark skal vælge mellem at sende et signal ved at mødes med Dalai Lama og at bibeholde samarbejdet og den kritiske dialog med Kina.

- Det er selvfølgeligt irriterende at skulle vælge, men jeg er ikke i tvivl om, at den strategiske kritiske dialog er klart det, der i længden giver flest resultater, også for menneskerettighederne, siger Martin Lidegaard.