Hun er valgt som statsminister for anden gang på under en uge. Hvem er Magdalena Andersson?

Magdalena Andersson er 'stædig', 'har et stærkt vinderinstinkt' og 'vil gerne bestemme'.

Magdalena Andersson er endnu engang valgt som Sveriges nye statsminister, efter en afstemning i eftermiddags i det svenske parlament, Rigsdagen. (Foto: © 10040 Anders Wiklund/TT, Ritzau Scanpix)

Socialdemokraten Magdalena Andersson bliver Sveriges første kvindelige statsminister. Det afgjorde en afstemning i Rigsdagen i eftermiddags – for anden gang på under en uge.

For hun blev allerede valgt som statsminister i sidste uge, men trak sig igen efter blot syv timer, da det andet regeringsparti bakkede ud.

I eftermiddags stemte Rigsdagen så igen om, hvorvidt de ville have Andersson som statsminister – denne gang i spidsen for en socialdemokratisk etpartiregering.

Og endnu engang lykkedes det Andersson at blive valgt. 176 stemte for eller neutralt, mens 173 stemte imod. I Sverige gælder det om ikke at have et flertal imod sig.

- Når hun præsenterer sin regering i morgen, så vil man se en regering, der de næste ti måneder skal forsøge at holde skuden nogenlunde i vandet og styre udenom de allerstørste isbjerge, vurderer DR's Europakorrespondent, Anna Gaarslev.

Men hvem er kvinden, der skal stå forrest i den socialdemokratiske skude?

Hør herunder, hvordan hun bliver karakteriseret af blandt andre partifæller, politiske modstandere og af sig selv.

'Har et stærkt vinderinstinkt'

I dag 'vandt' Andersson titlen som Sveriges næste statsminister. Men hun er langt fra ny i svensk politik, for Andersson har været Sveriges finansminister siden 2014.

Da hun fik denne post i daværende statsminister Stefan Löfvens regering, deltog hun i talkshowet Skavlan. Her spurgte værten Fredrik Skavlan, om det er en myte, at hun har et stærkt vinderinstinkt. Og den påstand kunne hun ikke løbe fra.

- Det er nok sandt. Jeg kan lide at præstere, svarede Andersson.

Måske samme vindergen også spillede ind, da hun i sine unge dage var konkurrencesvømmer på eliteniveau. Her opnåede hun at blive sverigesmester i sin årgang, skriver Ritzau.

'Du er også stædig'

Magdalena Andersson blev valgt til Sociademokraternes nye leder den 4. november. Og det var et enigt parti, der indstillede hende til at blive Stefan Löfvens arvtager den 29. september.

Det fortalte hendes partifælle Elvy Söderström, der er formand Socialdemokratiets valgkomité.

- Men du er også stædig, og det tror jeg, kan være en stor hjælp, sagde Söderström ved samme lejlighed.

Det måtte Andersson give hende ret i.

- Jeg kan være meget tydelig. Det er rigtigt. Jeg vil have ting fra hånden, svarede hun tilbage.

'Socialdemokratisk, kombineret med et stærkt temperament'

- Hun er meget socialdemokratisk, kombineret med et stærkt temperament.

Sådan beskrives Magdalena Andersson af Göran Persson, der er tidligere leder af Socialdemokraterne og svensk statsminister fra 1996 til 2006.

Det kan sommetider påvirke stemningen, ifølge Emil Källström, der er tidligere finansordfører for det liberale parti Centerpartiet.

- Når hun mener, at hun har ret, og at modparten tager fejl, hvilket hun i princippet altid gør, gør hun det meget klart. Der findes folk, som tager det ilde op, og så kan der opstå dårlig stemning, har Emil Källström sagt til Sveriges Television, ifølge Weekendavisen.

'Vil deltage mere i debatten'

- Magdalena Andersson vil deltage mere i debatten. Hendes forgænger gemte sig jo meget. Hun vil nok være mere med i debatten, og det er godt for den politiske samtale.

Sådan beskrives Andersson af Elisabeth Svantesson, der er finansordfører for det liberalkoservative parti Moderaterne.

At Andersson adskiller sig fra sin forgænger Stefan Löfven, mener også DR’s Europa-korrespondent, Anna Gaarslev.

- Magdalena Andersson er mindre kompromissøgende og mindre tålmodig end Löfven, som var ekstremt langmodig. Socialdemokraterne vil gerne markedsføre hende som én, der siger tingene, som de er, hvilket er et nybrud hos partiet, fortalte Anna Gaarslev i sidste uge, da Andersson første gang blev valgt til statsminister.

'Jeg har altid godt kunne lide at bestemme'

I ovenstående klip kan du se, hvordan det så ud, da Andersson i dag blev godkendt som statsminister. Noget tyder på, at hun vil trives med den titel for tidligere har hun givet udtryk for, at hun ynder at være den, der tager beslutningerne.

- Jeg har altid godt kunne lide at bestemme. Som barn drømte jeg om at blive brugsuddeler; det er også en ledelsesfunktion, sagde hun i 2017 til den svenske avis Expressen.

Og ifølge Anna Gaarslev er det generelt karakteristisk for Socialdemokraterne, at man gerne vil bestemme i Sverige.

- Socialdemokraterne i Sverige er et magtparti. De senere år har tydeligt vist, at de vil hellere have magten end muligheden for at føre sin egen politik. Og det har skabt stor frustration – både i dele af baglandet og hos vælgere, fortæller Gaarslev.

Nu vil tiden vise, hvor længe hun får lov at 'bestemme', for allerede den 11. september næste år er der valg i Sverige.