Hundredevis af brande er ude af kontrol i Canada: Nu er røgpartikler nået til Norge

Den canadiske premierminister betegner situationen som "den værste naturbrandsæson, vi nogensinde har haft i hele landet".

Millioner af indbyggere i Nordamerika opfordres til at bære maske udendørs på grund af den luftforurening, brandene har medført. (Foto: © Darryl Dyck, Associated Press)

Brandslukningsarbejdet vil ingen ende tage i Canada, der lige nu er plaget af voldsomme naturbrande, der i bogstavelig forstand har vidtrækkende konsekvenser.

I skrivende stund er der registeret mere end 400 naturbrande i det nordamerikanske land og der er ikke kontrol over halvdelen af dem.

Det fortæller Bill Blair, der er minister for landets offentlige sikkerhed.

- Over hele landet er der 414 naturbrande, hvoraf 239 er ude af kontrol, siger han.

Røgen fra brandene har på det seneste spredt sig langt ud over Canadas grænser, og forureningspartikler fra røgen er nu registeret på den norske vestkyst.

Det skriver det norske medie VG.

Røgpartiklerne er flere gange blevet målt i Birkenes i Norge, der i fugleflugt tværs over Atlanten ligger mere end 5.000 kilometer væk fra de steder i Canada, hvor flammerne fortsat har godt fat.

Men nordmændene skal ikke bekymre sig, lyder vurderingen fra en ekspert.

- I værste fald kan folk, der bor langs Norges vestkyst, lugte røgen og se tynd tåge, siger Nikolaos Evangeliou, der er seniorforsker ved det norske klima- og miljøinstitut NILU.

Flere end 20.000 indbyggere i Canada er blevet evakueret på grund af naturbrande som den her. (Foto: © B.C. WILDFIRE SERVICE, Ritzau Scanpix)

Borgmester i New York: 'Vi har alle set og lugtet røgen'

Anderledes er meldingen i New York City, hvor røgen fra Canada har lagt sig tungt over byen, ligesom den også plager andre dele af den amerikanske østkyst.

New Yorks borgmester, Eric Adams, tøver ikke med at kalde situationen i New York for bekymrende i forhold til indbyggernes helbred.

- Vi har alle set og lugtet (røgen, red.), og det taler for sig selv, når du ser på Empire State Building opslugt af røg, siger han.

Billedet er fra New York City den 7. juni, hvor byen ser noget anderledes ud, end den plejer. (Foto: © ANGELA WEISS, Ritzau Scanpix)

Onsdag eftermiddag var luftkvaliteten så ringe, at man ifølge Eric Adams ikke har set værre siden 1960'erne

Skolerne i New York har måttet droppe alle udendørs aktiviteter, flere flyafgange er blevet forsinket eller aflyst på grund af for dårlig sigtbarhed, og på Broadway måtte en forestilling stoppes efter 10 minutter, fordi skuespilleren Jodie Comer havde svært ved at trække vejret.

Indbyggere i New York vil fra i dag af få uddelt gratis masker, som de kan bruge udendørs.

I Sverige forventer man at kunne registrere røgpartikler i løbet af torsdagen.

Herhjemme er der ikke noget røg i luften på nuværende tidspunkt, oplyser DMI til DR.

Kobles til klimaforandringerne

I Canada lyder det, at op mod 20.000 mennesker er evakueret fra deres hjem og lokalsamfund.

Og brandene har sat deres aftryk på 3,8 millioner hektar i landet, fastslår ministeren for landets offentlige sikkerhed.

En stor del af dem finder sted i Quebec, og der er meldingen, at indbyggerne først kan begynde at vende hjem i næste uge.

Stærke vinde, knastørt vejr og røg fra brandene udgør en farlig cocktail, og forventningen er, at forholdene i blandt andet Toronto vil blive forværret i løbet af torsdagen, fordi mere og mere røg blæser ind over storbyen.

Den canadiske premierminister, Justin Trudeau, betegner situationen som "den værste naturbrandsæson, vi nogensinde har haft i hele landet", og understreger, at Canada de seneste år også har været plaget af andre voldsomme vejrfænomener.

- Virkeligheden er desværre, at vi i løbet af de seneste år har set ekstreme vejrbegivenheder stige i intensitet, siger premierministeren.

Hør Trudeau tale om brandene her:

Situationen i Canada kobles af mange til klimaforandringerne. Naturbrande er i sig selv ikke direkte forårsaget af klimaforandringer. De finder sted hvert eneste år i landet.

Men lange perioder med tørke og højere temperaturer kan sættes i direkte forbindelse med klimaforandringerne, og den slags vejr giver brandene gode forudsætninger for at blive endnu mere voldsomme og intense.

Allerede i maj måned forberedte dele af Canada sig på, at en historisk hedebølge kunne være på vej.