Hundredtusinder demonstrerer mod brexit i London: Vil blive i EU

En stor gruppe briter kæmper for at få lov til at stemme om brexit igen.

Arkivfoto fra en tidligere demonstration mod brexit. I dag forventes mange tusinder at gå på gaden med samme budskab. (Foto: Neil hall)

Om seks dage er det den 29. marts.

Det er dagen, hvor det var meningen, at Storbritannien skulle være trådt ud af EU.

I mellemtiden er planen blevet ændret, så brexit kan ske på to datoer: Enten sker Storbritanniens udtræden af EU med en aftale 22. maj eller uden en aftale 12. april.

Men udsættelsen har ikke skabt ro og tilfredshed i befolkningen. I dag ventes op mod 700.000 briter nemlig at gå på gaden i London for at protestere mod brexit.

Håbet er, at politikerne enten vil droppe brexit fuldkommen eller sætte spørgsmålet om Storbritanniens medlemsskab af EU til folkeafstemning igen.

'Bliv-siden' fører

Og det er ikke helt utænkeligt, at brexit-modstanderne får ørenlyd.

Det fortæller Kim Bildsøe Lassen, som er DR's korrespondent i Storbritannien.

Ja til kærlighed, nej til brexit (arkivfoto). (Foto: YVES HERMAN)

- Tingene forandrer sig så hurtigt i britisk politik i øjeblikket, så hvis du havde spurgt mig i sidste uge, ville jeg have sagt, at chancen for en ny afstemning er meget, meget lille. Men den er blevet større i den forgangne uge.

I skrivende stund har knap fire millioner registreret sig på en underskriftindsamling for at blive i EU på det britiske parlaments hjemmeside. Stemmerne er fordelt på hele landet, og i hver af Storbritanniens 650 valgkredse har folk stemt for.

'Bliv-siden' fører også i meningsmålingerne.

- Hvis man kigger på meningsmålingerne, så fører 'Remain', altså dem der gerne vil blive i EU, men de fører kun med en lillebitte smule. Der har ikke været tale om en massiv bevægelse om, at man fortryder afstemningen eller den beslutning, man traf, fortæller Kim Bildsøe Lassen.

March på vej

Mens brexit-modstanderne varmer op til demonstration i London, er en anden gruppe demonstranter langsomt på vej mod hovedstaden.

Marchen fra Sunderland til London trodser det våde, britiske forårsvejr. (Foto: Scott Heppell)

Det er brexit-fortalere, som marcherer fra Sunderland til London for at lægge pres på de politiske ledere for at få brexit til at ske hurtigere. Og selv om de er færre i marchen, end der bliver i dagens demonstration, så skal man ikke undervurdere tilslutningen til deres synspunkt.

- Det er dem, der vil det modsatte, og dem er der også mange af. Det er en bevægelse, som man tror vil blive stærkere i de kommende uger, for der er mange, der føler, at det er politikernes skyld, at det her ikke sker, siger Kim Bildsøe Lassen.

Kampen mellem fløjene finder ikke kun sted på gaderne og i Underhuset, men også i de private hjem, fortæller korrespondenten.

- Landet er fuldkommen lige så splittet som ved afstemningen i 2016. Når jeg taler med kammerater og venner her i landet, er splittelsen tydelig. Nogle af dem har besluttet i familien, at man ikke taler om det, og nogle har mistet venskaber på det her.

To gange har det britiske Underhus stemt nej til den brexit-plan, Theresa May har forhandlet på plads med EU. Premierministeren ventes at sætte sin plan til afstemning en tredje gang i den kommende uge.

Sådan kommer den næste tid til at udspille sig i brexit-land.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter