Hundredtusindvis af internt fordrevne vender hjem i Irak

Til og med oktober har mindst 750.000 flygtninge kunnet rejse hjem. Knap to millioner er stadig på flugt.

Internt fordrevne vender i stigende grad tilbage i Mosul og resten af Irak. (Foto: Erik De Castro © Scanpix)

De seneste mange år har der ikke været mange glædelige beretninger, som er sluppet ud af Irak.

Men nye tal fra FN's Kontor for Koordinering af Humanitære Anliggender (OCHA) antyder, at optimismen er stigende.

Flere og flere tør i hvert fald rejse hjem efter at være flygtet under krigen med terrorgruppen Islamisk Stat, som startede i januar 2014, da Fallujah nær Bagdad faldt.

FN-tallene viser, at over 750.000 såkaldt internt fordrevne er vendt hjem i årets første 10 måneder.

Samlet 4,1 million mennesker er i alt vendt tilbage, en udvikling der for alvor tog fart i slutningen af 2016.

Hårdt ramt by i heling

Et af de steder, hvor indbyggerne vender tilbage, er Mosul i den nordlige del af landet. Den var den største by, som blev underlagt Islamisk Stats rædselsregime, der varede fra 2014 til 2017.

Her blev indbyggere, som blev fundet skyldige i selv banale forbrydelser, rutinemæssigt henrettet på byen pladser.

Senere blev de dobbelt ramt, da irakiske styrker i otte måneder sønderbombede byen under tilbageerobringen.

Tusinder blev dræbt og hundredtusinder flygtede.

Men nu er optimismen på vej tilbage, siger organisationen Mission Østs generalsekretær Kim Hartzner. Han besøgte sidst byen for halvandet år siden, imens tilbageerobringen var i gang.

I sidste uge var han tilbage og så med egne øjne, hvordan bombenedslag og frygt er erstattet af en større tro på fremtiden. Genopbygningen er så småt i gang, imens dagliglivet er på vej tilbage.

- Man kunne se en helt masse unge, særligt unge piger, som var på vej på universitetet. Selv om også universitetet delvist er blevet bombet, var der rigtig mange ved busstoppestederne, som skulle afsted, siger han.

Tegningerne har ændret sig

Uden for byen er der dog stadig lejre med hundredtusinder af mennesker, som ikke kan flytte tilbage, fordi der fortsat er en kæmpe genopbygningsindsats forude.

Og så er der dem, som godt nok har tag over hovedet, blandt andet med hjælp fra Mission Øst, men som derudover mangler næsten alt andet.

Byens økonomi er helt i knæ.

- Jeg mødte desperationen hos dem, der følte de ikke havde fremtidsudsigter, fordi de simpelthen ikke kan tjene penge nok, ikke får nok penge fra staten, deres lokale marked er brændt ned. Folk er meget fattige, siger Kim Hartzner.

- På den anden side var jeg meget begejstret over at se børnene på et center, som vi driver med en partner i byen. Da vi startede centeret, tegnede de maskingeværer, granater og terrorister. I dag er det flag, blomster, sole og børn og alt muligt godt og positivt, siger han.

Anslået små ni millioner mennesker i Irak har brug for humanitær bistand, imens over syv millioner mennesker mangler adgang til sundhedsydelser.

1,9 millioner internt fordrevne er endnu ikke vendt hjem ifølge FN.

Facebook
Twitter