Hundredvis af asylansøgere vinder retten til at søge erstatning

Asylansøgere har vundet retten til at sagsøge Papua Ny Guineas regering for at have tilbageholdt dem ulovligt i australsk asyllejr.

Asylansøgere protesterede i november over forholdene i asyllejren på Stillehavsøen Manus. (Foto: © handout, Scanpix)

Under umenneskelige og grusomme forhold er hundredvis af asylansøgere blevet tilbageholdt i en asyllejr, der minder om et fængsel.

Sådan har blandt andre FN beskrevet forholdene for de asylansøgere, der har været tilbageholdt af de australske myndigheder på Stillehavsøen Manus.

Nu kan de asylansøgere søge erstatning for den behandling, de har fået. Det slår Papua Ny Guineas højesteret fast.

Landets regering har ellers forsøgt at stoppe asylansøgernes erstatningskrav ved at sige, at asylansøgerne har overskredet tidsfristen for at søge om erstatning.

Det argument afviser Papua Ny Guineas højesteret.

- Afgørelsen åbner muligheden for en meget stor erstatning og domme over regeringerne i Papa Ny Guinea og Australien, siger Ian Rintoul, talsmand for Refugee Action Coalition, til Australian Associated Press.

En omstridt asyllejr

Afgørelsen kommer to måneder efter, at regeringen i Papua Ny Guinea lukkede asyllejren, hvor omkring 400 mandlige asylansøgere har været tilbageholdt.

Forholdene i lejren har fået voldsom kritik fra FN og flere menneskerettighedsorganisationer på samme måde, som lejren på den anden stillehavsø Nauru også er blevet kritiseret.

Forholdene er blevet beskrevet som kummerlige og chokerende, og flere medier har rapporteret om mishandling og overfald på asylansøgerne.

Mange demonstranter har også været på gaden i Australien i protest over myndighedernes behandling af asylansøgerne.

Asyllejrene på stillehavsøerne har været grundstenene til Australiens omstridte indvandringspolitik, som nægter at modtage asylansøgere, som forsøger at komme til Australien med båd.

Højesterets afgørelse betyder, at de tilbageholdte asylansøgere kan hive Papua Ny Guineas regering i retten og søge om erstatning til næste år.