Tema Solformørkelse i USA

Hundredvis af danskere vil se solformørkelsen i USA

Rejsebureauerne har ikke kunnet skaffe hotelværelser til alle interesserede.

Flere hundrede danskere har betalt tusindvis af kroner for at rejse til USA og opleve den totale solformørkelse, der rammer 14 stater i dag.

Interessen har været så stor, at danske rejsebureauer ikke har kunnet skaffe hotelværelser til alle.

Albatros har sendt 160 danske gæster afsted til USA.

- Der er nogle, der er taget af sted i få dage bare for at opleve solformørkelsen, mens andre er af sted som en del af en rundrejse i USA. Nogle har været med før og er virkelig nørdede, men der er også bedsteforældre og børn. Det er et bredt spektrum, der deltager, siger Steen Albrechtsen, der er pressechef i Albatros.

Bureauet har flere gange tidligere sendt gæster afsted for at opleve solformørkelser. Turen er gået til både Tyrkiet, Kina og Australien.

- Der er helt klart en stigende interesse for en slags. Det er blevet mere eksponeret samtidig med, at rejsebureauerne har set en mulighed i det, siger Steen Albrechtsen.

Klik på play.

Kan ikke skaffe hoteller nok

Sinex Rejser er arrangør for Astronomisk Selskab og Amatør-Astronomisk Forening. I 2009 havde de 220 gæster af sted til solformørkelsen i Kina. Denne gang har rejsearrangøren sendt 236 deltagere til solformørkelsen.

- Mange flere har været interesseret, men vi har ikke kunnet skaffe nok hoteller, lyder meldingen fra rejsearrangøren.

Michael Svalgaard er amatør-astronom og rejseleder. Han forventer en kæmpe oplevelse i aften i Oregon, hvor han befinder sig.

- Jeg håber bare at se den. I modsætning til andre oplevelser er det her ikke noget, man bare kan være sikker på at få. Det hele kan blive spoleret af en lille sky på himlen, siger Michael Svalgaard til P1 Morgen.

Han var begejstret, da han første gang overværede en solformørkelse i 2006 i Tyrkiet.

- Den overrumpelede mig fuldstændigt. Det er en meget følelsesmæssig oplevelse og svært at beskrive. Når man først har prøvet det, kan man ikke få nok, og det er alt for kort en oplevelse, siger Michael Svalgaard.

Det er første gang i 99 år, at amerikanerne oplever den totale solformørkelse fra kyst til kyst.

Den vil strække sig fra staten Oregon i det nordvestlige USA til South Carolina i øst.

Solformørkelsen begynder klokken 18.48 dansk tid ude over Stillehavet.

På dr.dk følger vi i aften solformørkelsen i USA. Følg med live fra kl. 18.30.