Hundredvis af elefanter døde mystisk vis: Nu ved man hvorfor

Blågrønalger har dræbt over 300 elefanter i Botswana

En død elefant nær et vandhul i Okavango deltaet i Botswana i maj måned. (Foto: - © Scanpix)

Mindst 330 elefanter har mistet livet i Botswana siden juli måned. Dødsfaldene har mystificeret forskere og lokale myndigheder, men nu har man langt om længe opklaret, hvad der skyldes de mange dødsfald.

Det oplyser landets myndigheder ifølge Reuters.

Det er såkaldte cyanobakterier, der er skyld i, at de mange hundrede elefanter er døde. Men selvom navnet måske lyder fremmed for de fleste, så er det mere velkendt, end man lige skulle tro.

Det fortæller Mads Frost Bertelsen, som er Zoo-faglig chef og dyrelæge ved Zoologisk Have i København.

- Cyanobakterier er det, vi kender herhjemme som blågrønalger, altså de alger, der ligger som noget plummer og gør søer og have uigennemsigtige.

Fordi elefanter drikker meget

Algerne er en mellemting mellem en plante og en bakterie, og er ikke giftig i sig selv. Det er til gengæld de toksiner – eller giftstoffer – som algerne slipper fri i vandet.

Det er også forklaringen på, at mange af de døde elefanter er blevet fundet ved vandhulller – og at man har observeret elefanter, der for eksempel er gået i ring eller har opført sig underligt.

Det er formentlig, fordi elefanterne indtager meget store mængder vand, eller måske fordi deres snabler suger vand op dybere nede i vandhullerne, at de er blevet påvirket af algerne, vurderer Mads Frost Bertelsen.

Algernes tilstedeværelse har nemlig ikke gjort meget ved det øvrige dyreliv i Botswana, og der er ikke observeret mindre døde dyr nær vandhullerne. Af samme grund har man kunnet udelukke særdeles smitsomme sygdomme som for eksempel miltbrand, der ville have påvirket ådselsædere og andre dyr, der kom i nærheden af de døde elefanter.

Ingen grund til alarm

Selvom algerne indtil videre har dræbt over 300 elefanter, så ser Mads Frost Bertelsen ingen grund til alarm på elefantbestandens vegne.

- Det betyder formentlig ikke noget for den samlede bestand. I Botswana er der over 100.000 elefanter, og ud af det er 300 ikke mange. I de andre omkringliggende lande er der ikke lige så mange elefanter, men stadig nok til at et tab på nogle få hundrede dyr ikke spiller en større rolle, siger han.

Faktisk er der så mange elefanter i Botswana, at man har drøftet, om man skal åbne for jagt af elefanterne, eller om man skal regulere dem, som man blandt andet gør med råger i Danmark.

- De er meget hårde for de miljøer, de lever i.

Af samme grund vil de lokale myndigheder formentlig ikke gøre noget for at rette op på algesituationen i Botswanas vandhuller, udover at følge situationen nøje, fortæller Mads Frost Bertelsen.

- Det er naturligt forekommende og årstidsbestemt, siger han, og tilføjer, at naturens regulering af Botswanas omfattende elefantbestand ikke gør den store skade:

- Rent økologisk betragtet er det ikke så slemt.

Facebook
Twitter