Hunter Biden: 'Jeg havde nok ikke fået det job, havde det ikke været for mit efternavn'

Sønnen til den tidligere amerikanske vicepræsident Joe Biden forsvarer sine gøremål i ukrainsk energiselskab.

(Arkiv) Joe Biden til venstre og hans søn Hunter Biden til højre. (Foto: JONATHAN ERNST © Scanpix)

En central person i det, der bliver kaldt 'Ukraine-sagen', er Hunter Biden, søn af tidligere vicepræsident Joe Biden.

Det var nemlig Hunter Biden, som den amerikanske præsident, Donald Trump, forsøgte at få den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskij, til at udlevere smuds om ved blandt andet at tilbageholde nogle bidragsbetalinger til ukrainsk militær.

- Jeg beklager ikke at have været i bestyrelsen. Det, jeg beklager, er ikke at tage højde for, at der ville være en Rudy Giuliani (Donald Trumps personlige advokat, red.) og en præsident for USA, som ville lytte til denne latterlige konspirationsteori, siger Hunter Biden til ABC News.

Demokraterne har anklaget præsidenten Donald Trump for at misbruge sin magt over for Ukraine, og formand for Repræsentanternes Hus Nancy Pelosi har sat gang i en indledende undersøgelse af, om Trump skal stilles for en rigsret.

'Det er støj'

Og det er ikke meget, man har hørt fra Hunter Biden gennem hele forløbet.

- Jeg er et menneske. Begik jeg en fejl? Tja, måske i det store billede, ja. Men begik jeg en fejl, der var baseret på manglende etik? Absolut ikke, siger Hunter Biden til ABC News.

- Det er alt sammen støj, og hvad de (Trump-administrationen, red.) gør er, at de bare skaber en enorm mængde støj. Jeg skal derefter besvare spørgsmål om beskyldninger fra sandsynligvis den mest uetiske gruppe mennesker, vi nogensinde har set i denne republik.

Hunter Biden (tv) og Joe Biden (th) i 2009. (Foto: Carlos Barria © Scanpix)

Joe Biden er blandt favoritterne til at blive Donald Trumps direkte modstander i præsidentvalgkampen i 2020, og Joe Biden har gentaget, at han mener, at Trump skal stilles for en rigsretssag.

'Lette spørgsmål'

Donald Trump giver dog ikke meget for Hunter Bidens forklaring til ABC News eller ABC News i det hele taget:

- En stor skandale af ABC News. De stiller de lette spørgsmål til søvnige Joe Bidens søn, Hunter, såsom hvorfor betalte Ukraine og Kina dig millioner, når du ikke vidste noget? skriver Donald Trump på Twitter.

Hunter Biden kommenterer også, hvordan han endte i bestyrelsen i et ukrainsk energiselskab og et kinesisk investeringdselskab uden andre synlige kvalifikationer end sit efternavn:

- Jeg tror, at der er en masse ting, der ikke ville være sket i mit liv, hvis mit efternavn ikke var Biden, indrømmer Biden.

(Arkiv) Joe Biden kan blive den demokratiske præsidentkandidat ved valget i 2020. (Foto: Robyn BECK © Scanpix)

'En dødsspiral'

Hunter Biden kommenterer ikke nærmere, hvad han mener, der skal ske med rigsretssagen, men han bliver rørt, da han fortæller:

- Jeg glæder mig ikke over dette eller over at se denne dødsspiral af en administration, præsidenten og de mennesker, der omgiver ham.

Hunter Biden sidder som nævnt i et kinesisk investeringsselskab, som han nu trækker sig fra. Samtidigt understreger han, at han vil afholde sig fra at arbejde i udlandet, hvis hans far skulle gå hen og vinde præsidentvalget næste år.

Flere medlemmer i det amerikanske regeringsapparat er blevet indkaldt til at afgive forklaring om forløbet omkring telefonsamtalen mellem Donald Trump og den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskij, den 25. juli i år.

Men adminstrationen i Det Hvide Hus har oplyst, at man på ingen måde vil udlevere dokumenter - eller lade vidner fra administrationen blive afhørt af Kongressen i anklagerne om magtmisbrug.

Hvad er en rigsretssag egentlig? Bliv klogere her: