Husker du fodbolddrengene fra grotten i Nordthailand?

I dag er det et år siden, at 12 drenge blev fanget i en grotte i 18 dage.

Flere af drengene fra fodboldholdet deltog i maratonløbet nær Tham Luang-grotten i dag.

Tusindvis har cyklet og løbet maraton i Chiang Rai's Mae Sai-distrikt i Thailand.

I dag er det nemlig et år siden, at 12 drenge og deres fodboldtræner blev fanget fire kilometer inde i den mindst 10 kilometer lange Tham Luang-grotte i det nordthailandske distrikt, fordi de havde søgt ly for storm og voldsomt monsunregn.

Ingen uden for grotten havde hørt fra drengene, og bekymringen bredte sig blandt deres forældre. En 13-årig dreng fra fodboldholdet, der var blevet hentet efter træning, kunne berette om, at resten af drengene ville udforske Tham Luang-grotten.

Her fandt man de første spor efter dem.

Ved grotteindgangen stod drengenes cykler parkeret sammen med tasker og fodboldstøvler, og med fundet blev myndighederne straks alarmeret. Det satte gang i en flere dage lang redningsaktion.

I grottens første metre var det lykkedes dykkere at finde sko og fodaftryk fra drengene, men efter otte dages forsvinden og flere dyk i grotten var sporene fortsat få. Først på niendedagen blev de fundet af en britisk grottedykker. Og de var til myndigheder og forældrenes overraskelse alle i live.

Beredskabstjenester fra blandt andet USA, Australien og Kina bistod myndighederne i aktionen, og der blev taget undervandsrobotter i brug for at finde frem i vandmasserne, som blev forsøgt mindsket med pumper, så dykkere og senere læger kunne få adgang.

Efter opdagelsen blev der bragt mad, vand og medicin ind til de indespærrede drenge, mens dykkere fortsatte arbejdet med at tilrettelægge en redning med færrest mulige farer.

15 nervepirrende dage og en storstilet redningsaktion tog det. Så kunne de første to drenge lade sig føre ud af grottens mudrede vand i fuldt dykkerudstyr og i følgeskab med to professionelle dykkere. Indenfor 18 dage var alle 12 fodbolddrenge og deres 25-årige træner reddet ud.

Drengene har det i dag godt. Flere af dem var trukket i løbeskoene til dagens maraton.

- Nogle siger, at drengene ikke fortjener berømmelsen, men jeg synes, det er fantastisk, at de overlevede i grotten i 18 dage. Der er ikke mange, der havde klaret det, som de gjorde, og det må vi anerkende, siger den britiske dykker, Vernon Unsworth, der også deltog i løbeceremonien i Mae Sai-distriktet i dag for at mindes redningsaktionen, han var en del af for et år siden.

FacebookTwitter