Huslejepriser har skabt drama i svensk politik: Nu vil et flertal i Rigsdagen afsætte statsministeren

Korrespondent: Den svenske regeringskoalition er som en dysfunktionel familie.

Det er uansvarligt at kaste Sverige ud i en politisk krise midt i en pandemi og økonomisk krise, lød det i dag fra statsminister Stefan Löfven. (Foto: TT News Agency © Ritzau Scanpix)

På mandag står den svenske statsminister, Stefan Löfven, overfor en mistillidsafstemning i den svenske Rigsdag.

Et flertal bestående af fire partier - tre borgerlige og venstrefløjspartiet Venstrepartiet - har allerede meldt ud, at de er klar til at stemme for at afsætte den socialdemokratiske statsminister - og dermed vælte regeringen.

Men der er lang vej endnu, før regeringen falder, fortæller DR's Europa-korrespondent, Anna Gaarslev.

- Venstrepartiet skal rent faktisk stemme for mistillidsvotummet, og hvis de gør det, skal statsministeren gå af og udskrive det, der hedder ekstravalg. Sådan er humlen. Så det bliver interessant at se, hvad Venstrepartiet gør på mandag, siger hun.

Leverede mandater, men blev ikke hørt

De fire partier er de borgerlige oppositionspartier Kristendemokraterne, Sverigedemokraterne og Moderaterne og - noget mere overraskende - Venstrepartiet, der politisk ligger på linje med danske Enhedslisten.

Efter valget i 2018 leverede Venstrepartiet de helt afgørende 28 mandater, der skulle til for at sikre Socialdemokraternes valgsejr. Det skete i januar 2019 efter 131 dages dødvande, hvor det var umuligt for de svenske partier at samle et flertal.

- For at skære det lidt skarpt op, så har Venstrepartiet leveret de nødvendige mandater til Löfvens regering, men efterfølgende har man ikke villet lytte til, hvad de havde at sige, siger Anna Gaarslev.

En stor politisk satsning udløst af ydmygelse

Den nuværende politiske krise er udløst af en politisk diskussion om fastsættelse af husleje i svenske lejeboliger.

Venstrepartiet har helt fra starten af meldt ud, at man ikke vil drøfte markedsleje – altså når huslejen i lejeboliger bliver reguleret af markedet - men det er regeringen alligevel begyndt at snakke om. Og det har været dråben, der har fået bægeret til at flyde over for Venstrepartiet, fortæller Anna Gaarslev.

- Det er ikke fordi, der ligger nogle lovforslag, man snakker bare om det, men det er alligevel her, de valgte at sætte foden ned.

For Venstrepartiet handler det om at slå fast, at man ikke vil lade sig koste rundt med længere. Men det er en stor politisk satsning, som venstrefløjspartiet har lavet ved at indgå i alliance med tre borgerlige partier.

- De har ingen interesse i at bane vejen for en borgerlig regering, men sådan reagerer man, når man er ydmyget, fortæller hun.

Derfor vil de næste dage ifølge Europa-korrespondenten fformentlig også gå med, at Venstrepartiet vil forsøge at få nogle indrømmelser fra Socialdemokraterne, der gør, at de på mandagens afstemning vælger at beholde Löfven på posten som Sveriges statsminister.

- Regeringen falder ikke uden Venstrepartiet. Så lige nu håber Venstrepartiet formentlig på, at de kan strikke en aftale sammen med regeringen, at de kan få nogle indrømmelser, nogle tilkendegivelser på, at man lytter til dem, siger hun og fortsætter:

- Et eller andet bevis overfor deres vælgere på, at de ikke lader sig træde på alle døgnets 24 timer, så de med en smule værdighed i behold kan sige på mandag, at de lader ham sidde. At de kan gå derfra med æren i behold.

S under pres fra politisk partner

Ifølge den svenske statsminister har Socialdemokraterne blot åbnet op for en udredning af den svenske huslejefastsættelse – og der er ikke tale om et decideret regeringsforslag om at sætte huslejen fri for nybyggerier.

Men at Sveriges socialdemokratiske regering overhovedet har åbnet op for diskussionen, siger meget om, hvordan den svenske regeringskoalition er skruet sammen, siger Anna Gaarslev.

- Socialdemokraterne er presset af, at Centerpartiet er blevet lovet uendelig indflydelse, da de i januar indgik i den her skrøbelige regeringskoalition. Det betyder, at vælgerne har set en masse lovgivning, som rent officielt kom fra Socialdemokraterne, men som i virkeligheden har været i Centerpartiets ånd. Det har stået lysende klart for enhver, at Socialdemokratiet har været gidsler hos Centerpartiet.

Leder af Centerpartiet, Annie Loof, pegede i januar 2019 på Stefan Löfven på statsminister på "den bedste af de mulige løsninger i en besværlig situation". (Foto: DANIEL DICKSON © Ritzau Scanpix)

Den parlamentariske koalition, der endte med at sikre Löfvens position som statsminister, er grundlæggende dysfunktionel og består af partier og mennesker, der grundlæggende vil noget forskelligt, siger Anna Gaarslev.

- Og hvis man ved nogen som helst om familier, der er dybt dysfunktionelle, så er det, at jo mere du forsøger at gøre alle glade, jo mere ender du med at gøre alle skidesure – ikke mindst på dig selv.

S: Ikke ansvarligt at udløse regeringskrise

Socialdemokraterne kommer dog aldrig nogensinde til at støtte op om at sætte huslejen fri. På det område er Socialdemokraterne fuldstændig enige med Venstrepartiet, lød det fra Löfven under pressemøde her til eftermiddag.

Udover det havde statsmininsteren hårde ord med på vejen til de fire partier.

- At kaste Sverige ud i en politisk krise midt i den her svære tid for Sverige, det er ikke ansvarligt. At hive landet igennem en mistillidsafstemning med henvisning til et forsalg, som ikke eksisterer, uden plan for fremtiden, det er ikke ansvarligt. Det her er ikke det, som det svenske folk forventer af politikerne, men det er præcis det, som Venstrepartiet, Moderaterne, Kristendemokraterne og Sverigedemokraterne gør, lød det Löfven, som kaldte beslutningen for ”en farlig vej at gå”.

Han tilføjede, at et eventuelt nederlag ved mandagens mistillidsafstemning efterlader ham med to valgmuligheder, at træde ned eller udskrive et nyvalg, og at han endnu ikke har besluttet, hvad han vil gøre.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk