Hvad er Cambridge Analytica? - 'datajægerne', der er under anklage for misbrug af Facebook

Cambridge Analytica er centrum i en sag om misbrug af personlig data, Facebook og præsidentvalg i USA.

Alexander Nix, leder af Cambridge Analytica, mødes af journalister. (Foto: © HENRY NICHOLLS, Scanpix)

Analyseselskabet Cambridge Analytica er blevet centrum i en kontroversiel sag om misbrug af personlig data, efter The Observer og New York Times har beskrevet, hvordan virksomheden har høstet data fra 50 millioner personers Facebook-profiler i begyndelsen af 2014.

Firmaet bliver nu beskyldt for at have misbrugt datamængden til at hjælpe Donald Trump med at vinde præsidentvalget i USA.

Men hvilken type virksomhed er Cambridge Analytica? Og hvad laver de helt præcist?

Dr.dk giver her et overblik sammen med ph.d. i kunstig intelligens, Thomas Terney, som skriver om det omstridte firma i sin kommende bog “Kampen om Fremtiden. Forstå Kunstig Intelligens”.

Hvad er Cambridge Analytica?

Cambridge Analytica markedsfører sig selv som en virksomhed, der tilbyder forbruger-research, målrettet annoncering og andre data-relaterede ydelser til både virksomheder og politiske aktører.

- De hjælper politikere med at sælge deres politiske budskab til vælgerne, siger Thomas Terney.

- De tager personlighedsprofiler. Når jeg har dine likes på Facebook, kan jeg lave en ret detaljeret profil af, hvem du egentlig er, og hvilke budskaber, der vil ræsonnere med dig.

På firmaets hjemmeside giver det eksempler på kunder, som for eksempel et dagblad, der gerne ville vide mere om sine abonnenter, et tøjmærke, der manglede research om sine kunder og et amerikansk forsikringsfirma, som var interesseret i at markedsføre sig selv.

- De tre mest højtprofilerede kunder har været den republikanske politiker Ted Cruz, som gik ret meget frem, da han begyndte at bruge dem, Donald Trump og Brexit, fortæller Thomas Terney.

Den republikanske senator Ted Cruz kandiderede sammen med Donald Trump om at blive partiets præsidentkandidat. (Foto: © JIM YOUNG, Scanpix)

Cambridge Analytica blev stiftet omkring 2013 – oprindeligt med et fokus på det amerikanske valg.

Virksomheden fik over 90 millioner kroner i ryggen fra den amerikanske milliardær Robert Mercer, som er en stor donor til det republikanske parti i USA.

Cambridge Analyticas stifter og nuværende direktør, Alexander Nix, har udtalt til avisen The Guardian, at firmaet blev skabt for at ”adressere det vakuum, der var på det amerikanske republikanske politiske marked”, efter Mitt Romney tabte præsidentvalget i 2012.

- Demokraterne havde tilsyneladende ført an i tech-revolutionen. Data-analyse og digitalt engagement var nogle felter, hvor republikanerne var bagefter, og det så vi som en mulighed, har Alexander Nix sagt.

Hvad bliver Cambridge Analytica beskyldt for?

Ifølge den britiske avis The Guardian og The New York Times har Cambridge Analytica ulovligt erhvervet data fra 50 millioner Facebook-brugere tilbage i 2014.

Virksomheden har ifølge de to aviser snydt både Facebook og brugerne.

- Det er bekymrende, når det bliver brugt politisk. Folk får det at vide, de gerne vil høre. Det er stærkt manipulerende og en udfordring for hele vores demokrati, siger Thomas Terney.

De personlige data er ifølge whistlebloweren Christopher Wylie, blevet brugt til at bygge et software-program, der kan forudsige og påvirke stemmeafgivelser.

Christopher Wylie, der tidligere har arbejdet for Cambridge Analytica, beskriver i et interview med The Guardian programmet som en ’propaganda-maskine',

Mandag kom der nye anklager frem, da britiske Channel 4 kunne vise optagelser med skjult kamera, hvor virksomhedens direktør, Alexander Nix, tilsyneladende foreslår kontroversielle fremgangsmåder til at føre smædekampagne mod politikere.

Om en politisk kandidat siger han for eksempel, at man ”kan tilbyde dem en aftale, der er for god til at være sand og sørge for, at det bliver filmet”.

I optagelsen fra Channel 4 siger Alexander Nix også, at han kunne ”sende nogle piger over til kandidatens hus” og tilføjer, at især ukrainske piger er meget smukke.

Cambridge Analytica har efterfølgende anklaget Channel 4 News-indslagene for at fremsætte falske påstande og indeholde faktuelle fejl.

Firmaet er desuden blevet beskyldt for ulovligt at blande sig i Brexit-kampagnen.

Ifølge britiske Channel 4 har Cambridge Analytica – og SCL Group, som virksomheden er en del af - arbejdet med flere end 200 valg verden over – blandt andet i Nigeria, Kenya, Tjekkiet, Indien og Argentina.

Cambridge Analytica hævder, at det ikke har foretaget ulovlig dataindsamling fra Facebook og fastholder, at dets databeskyttelse overholder international, amerikanske og europæiske regler.

Hvem er Alexander Nix, lederen af Cambridge Analytica?

Stifteren og lederen er den 42-årige Alexander Nix.

Direktør i Cambridge Analytica, Alexander Nix. (Foto: © Pedro Nunes, Scanpix)

Han har gået på den eksklusive privatskole Eton College i Windsor i England.

Han begyndte at arbejde i SCL Group i 2003 efter at have læst på Manchester University, og har en baggrund indenfor finans.

Sidste år fortalte han mediet Techcrunch, at han planlægger at skrive en bog om virksomhedens metoder og det amerikanske valg.

Bogen har arbejdstitlen 'Mad Men To Maths Men'.