Hvad er et flyveforbud?

Et flyveforbud betyder, at man går ind og tager kontrol med luftrummet, lukker radarer og sørger for at den libyske leder Gaddafi ikke kan få fly i luften.

FN gav sent i aftes grønt lys til en militæraktion i Libyen, blandt andet ved at vedtage et flyveforbud over landet.

Det skal forhindre Libyens diktator Muammar Gaddafi i at fortsætte sin brutale kamp mod oprørerne.

Flyveforbud

Et flyveforbud betyder, at man går ind og tager kontrol med luftrummet, lukker radarer og sørger for at Gaddafi ikke kan få fly i luften for eksempel ved at bombe lederens militære anlæg.

Flyveforbuddet etablerer altså et forbud mod alle fly i libysk luftrum, men der er flere undtagelser, for netop at opretholde flyveforbuddet.

Undtagelser

Fly fra FN's medlemsstater, må gerne flyve ind i luftrummet, for at håndhæve flyveforbuddet.

Derudover Humanitære fly, som for eksempel fly der leverer medicin, mad og nødhjælpsarbejdere, må også gerne flyve ind i zonen.

Og sidst må alle fly fra andre nationer, som "skønnes nødvendige" for at håndhæve et flyveforbud, flyve ind i zonen.

Vil bruge jagerfly

Amerikanske militære embedsmænd har sagt til CNN, at et flyveforbud i høj grad vil blive håndhævet af jagerfly.

Den libyske diktator Muammar Gaddafi holdt i går aftes en direkte radiotale, hvor han gjorde det meget klart, at oprørerne ikke skulle forvente medlidenhed fra landets sikkerhedsstyrker.

- Vi kommer i nat, og der vil ikke være nogen nåde, siger Gaddafi

Mere vanskelig fremmarch

Men med forbuddet gør FN nu Gaddafis fremmarch en del mere vanskelig. I resolutionen hedder det, at man kan tage "alle midler i brug" for at forhindre en massakre på befolkningen i Benghazi, som er den sidste store bastion som oprørerne stadig kontrollerer.

Det er især Frankrig og Storbritannien der har presset på, for at få forbuddet indført. Udover den såkaldte no-fly zone betyder resolutionen også yderligere indefrysninger af Gaddafis værdier rundt om i verden.

Facebook
Twitter