Hvad skete der? Otte teorier om det forsvundne fly

Alle spørger, hvad der skete med MH370, som forsvandt for godt en uge siden. Vi har samlet nogle af teorierne.

Uvisheden er stor. Det er fortsat et mysterium, hvad der skete med MH370, som mistede radarkontakten lørdag nat over Det Sydkinesiske Hav. Her skriver maylesierne beskeder på en mindemur for ofrene.

Efter næsten en uges intens eftersøgning med fly, skibe og satellitter er der stadig intet spor af den malaysiske Boeing 777, der forsvandt fra radarskærmen lørdag nat lokal tid.

Piloterne på passagerflyet udsendte ikke noget nødsignal og deres sidste ord, inden man mistede kontakten var: "OK, Godnat". Det tyder på, at noget pludseligt er sket, som piloterne ikke har kunnet reagere på.

Et af de ubesvarede spørgsmål er, hvor længe flyet fløj, efter at man mistede kontakten til det ud over Det Sydkinesiske Hav - og hvilken kurs det havde.

Det har selvfølgelig resulteret i en masse teorier om, hvad der skete med MH370, der lettede fra Kuala Lumpur på vej mod Beijing.

Vi har samlet nogle af dem her:

1. Et pludseligt motorstopEn teori er, at flyets motorer satte ud samtidig. Det skete i 2009 med en Boeing 777 fra British Airways, som styrtede ned kort før landing, da iskrystaller satte sig fast i olierøret.

Det problem er dog siden blevet løst. Men under alle omstændigheder burde piloterne have haft tid til at udsende nødsignal.

2. Flyet er eksploderet efter teknisk fejlFlyet er disintegreret - det vil sige nærmest sprængt i stumper og stykker i 10.700 meters højde på grund af en teknisk fejl. Det kan være en konstruktionsfejl, hvor flyet er brækket midt over og er eksploderet.

Det vil forklare, hvorfor man ikke har fundet nogen vragdele, da de har været meget små.

Men da vejret var klart, og flyet formentlig ikke kom ind i turbulens, lyder det mærkeligt.

3. Vejrmæssige årsagerFlyet kan være blevet ramt af et lyn og er eksploderet, eller lynet har forårsaget strømnedbrud og styrt.

Flere ting taler imod den teori. Boeing 777 er konstrueret til at kunne modstå lynnedslag, og det var klart vejr på flyveturen.

Men luftlommer med kraftig turbulens er ikke ualmindeligt i det område, flyet befandt sig i, så piloterne kan måske have mistet kontrollen over flyet.

4. Alle besvimede i et lufttomt flyDer har været skrevet om problemer med sprækker i flere Boeing 777-fly. Det har ledt til en teori om, at sprækker i flyets krop har fået flyet til at åbne sig ved antennefæstningen.

Det har tømt kabinen for luft, men ikke ødelagt flyet. Passagerer og besætning er besvimet hurtigt, og piloterne har ikke nået at sende nødsignal.

Det kan forklare, at flyet er fløjet videre efter at have mistet radarkontakt og er styrtet ned et sted, hvor man ikke har ledt.

5. En bombe er eksploderet på flyetEn eller flere bomber er blevet anbragt på flyet.

Eksplosionen vil have resulteret i et pludseligt tab af højde og kabinetryk, så flyets transponder, der sender signal til radar på jorden, er holdt op med at fungere.

6. Flyet blev ramt af et missil

Flyet er enten bevidst eller ubevidst blevet skudt ned af et missil.

Det er set før. I 1998 blev et iransk passagerfly ved et uheld skudt ned af et amerikansk krydsermissil.

7. Terrorister kaprede flyet

Teorierne om terrorister fik nyt liv, efter at man fandt ud af, at to passagerer fløj på pas, som var blevet stjålet i Thailand. Men myndighederne har ikke sat de to passagerer i forbindelse med terror.

Nogle spekulerer i, at terrorister har fået ændret flyets kurs og fået lukket ned for flyets transponder, så signalet til radaren stoppede - flyet kunne derfor være styrtet ned et sted, hvor man ikke har ledt efter det endnu.

Nogle få spekulerer i, at terrorister har fløjet flyet til en ukendt destination og holder det skjult der.

8. Pilot har begået selvmord

Teorien er blevet luftet af CIA's chef, John Brennan.

Piloten har måske lukket for transponderen. Derefter har han styret flyet i havet.

Der har før været tilfælde, hvor det måske er sket. Et EgyptAir-fly styrtede ned i Atlanta i 1999, hvor 217 passagerer blev dræbt.

Senere mente de amerikanske myndigheder, at piloten med vilje havde styret flyet i jorden. Det er dog aldrig endeligt blevet bevist.

Facebook
Twitter