Tema Brexit

Hvad ville Thatcher stemme? Afdøde spøger i Brexit-debat

Tidligere premierministre fyrer op under EU-debatten i Storbritannien.

Margaret Thatcher leder et EEC-topmøde i London i 1986. (Foto: STEVE WILKINSON © Scanpix)

Hvad vil den tidligere britiske premierminister Margaret Thatcher stemme i den kommende folkeafstemning om Storbritanniens medlemskab af EU? Altså hvis man ser bort fra, at hun er død.

Og hvad med Winston Churchill? Med samme forbehold naturligvis.

Det lyder måske en smule morbidt, men mens EU-landenes ledere forhandler om Storbritanniens medlemskab på et topmøde i Bruxelles, strides briterne i ramme alvor om, hvad afdøde politikere ville anbefale vælgerne at stemme ved folkeafstemningen.

Brexit

Storbritannien har ved et historisk valg den 23. juni 2016 stemt for at forlade EU. Følg det politiske efterspil her.

Gå til tema

Video med Churchill

Debatten begyndte med en video fra kampagnen Vote Leave, som kæmper for, at Storbritannien skal forlade EU:

I videoen omtaler Vote Leave en række prominente historiske personer fra Storbritannien for at levere det budskab, at landet sagtens kan klare sig selv - ligesom man gjorde før EU-medlemskabet.

Men både efterkommere af landsfaderen Winston Churchill og kvindesagsikonet Emmeline Pankhurst protesterede efterfølgende højlydt over, at deres berømte familiemedlemmer blev spændt for den vogn.

Churchills barnebarn Nicholas Soames, som sidder i det britiske parlament for De Konservative, kaldte videoen "krænkende" og slog fast, at Winston Churchill helhjertet støttede europæisk samarbejde.

Strid om Thatcher

Mens EU-modstandernes video nøjes med antydninger, lagde en nær rådgiver for Margaret Thatcher hovedet på blokken tidligere på måneden.

I et interview med avisen Sunday Times sagde Lord Powell, at jernladyen sandsynligvis ville have "raset" mod EU - men at hun til slut ville have accepteret den aftale, som efterfølgeren David Cameron forsøger at lande i Bruxelles netop nu.

Margaret Thatcher døde i april 2013. (Foto: pool © Scanpix)

Margaret Thatchers skepsis over øget integration i det europæiske samarbejde er legendarisk, og Lord Powells vurdering blev da også med det samme modsagt af en anden af hendes nærmeste, EU-modstanderen Lord Tebbit.

- At tilskrive holdninger til nogen, der er død, under omstændigheder, som er temmeligt anderledes, end de var i hendes levetid, er meget subjektivt, sagde Lord Tebbit. Hvorefter han gjorde netop det.

Lord Tebbit genkaldte Thatchers svar til en plan om øget europæisk integration fra tidligere Europa-kommissionsformand Jacques Delors: "Nej, nej, nej."

- Jeg tror, at det er mere sandsynligt, at hvis hun var i live, så ville hun sige: "Nej, nej, nej."