Hvem er danskerne i de syriske fangelejre? Her er, hvad vi ved

Børn kigger ud gennem hegnet fra en af fangelejrene i det nordøstlige Syrien. Børnene på billedet er ikke danske. (arkiv) (Foto: © ALI HASHISHO, Scanpix)

Udenrigsministeriet kender til 19 børn, der enten er født af eller har tilknytning til danske eller tidligere danske statsborgere, som opholder sig i de to fangelejre al-Hol og al-Roj i Syrien. De er børn af seks mødre. Derudover er der endnu en kvinde uden børn.

Fire kvinder har fået administrativt frataget deres statsborgerskaber.

Børnenes mødre er alle rejst til Syrien for angiveligt at tilslutte sig terrororganisationen Islamisk Stat. De sidder nu tilbageholdt i to fangelejre, al-Hol og al-Roj, i det nordøstlige Syrien sammen med tusindvis af andre kvinder og børn.

Ifølge PET opholder der sig mindst 25 børn af personer udrejst fra Danmark i det nordøstlige Syrien, primært i lejrene.

Herunder kan du få overblikket over, hvor kvinderne er, og hvornår de tog til konfliktzonen. Hvis du vil blive klogere på deres historier, kan du læse mere under denne grafik.

Børnene med dansk tilknytning er mellem 1 og 14 år. Ni er født i Danmark, mens de resterende ti er født i konfliktzonen. De ti yngstes indfødsret er ikke fastslået.

Kvinde 37 år og syv børn

Grafik: Sofie Jackson Bangsgaard

Kvinden tog afsted i 2014 sammen med sin mand. Han er ifølge DR Nyheders oplysninger død i Syrien. Sammen har de fået syv børn. Et af deres børn er født i Syrien, resten i Danmark. Derudover har kvinden fået et barn med anden mand i Syrien.

Kvindens ældste barn – en dreng på i dag 15 år er hentet tilbage til Danmark og bor hos sine bedsteforældre, da han blev hårdt såret af et skud i ryggen og er lam i benene.

Moren ønskede dengang ikke at give interview til DR Nyheder, men hun bekræfter, at hun har givet de danske myndigheder lov til at fragte hendes dreng ud af Syrien uden resten af familien. Kvinden og de syv andre børn er formentligt stadig i al-Hol-lejren. Tre af børnene er over ti år gamle. Hun er dansk statsborger med aner i Eksjugoslavien.

Kvinde på 33 år, mand på 39 år og fem børn mellem 2 og 13 år

Grafik: Sofie Jackson Bangsgaard

Hun er en etnisk dansk kvinde, som er vokset op i en provinsby i jylland. Tilbage i 2005 konverterede hun som ung til islam. Hun blev også gift med en mand, som er dansk statsborger med somalisk baggrund, og i november 2014 tog parret med deres fire børn til Islamisk Stat i Syrien. Under deres tid i Syrien, fik de et barn til.

DR Nyheder mødte kvinden i efteråret:

Da kalifatet brød sammen blev kvinden, sammen med mange andre udlændinge, taget til fange. I dag sidder hun i al-Roj-lejren sammen med børnene, mens hendes mand sidder fængslet.

Foreningen Repatriate the Children (RTC) har på vegne af familien stævnet regeringen og Udenrigsministeriet. De er blevet stævnet for ikke at få en søskendeflok hjemtaget fra "livstruende forhold".

Kvinde på 31 år og to drenge på 2 og 3 år

Grafik: Sofie Jackson Bangsgaard

Her er tale om en dansk-marokkansk kvinde på 31 år og to drenge på 2 og 3 år. Hun kommer fra hovedstadsområdet og rejste med sin daværende dansk-irakiske mand til Syrien i 2014. Denne mand er en af de mest eftersøgte danske IS-terrorister, den nu afdøde Rawand Taher. Han bliver dræbt kort tid efter, de ankommer til kalifatet.

Efterfølgende har hun giftet sig igen med en afghansk IS-kriger. Da hun kommer til Al-Roj-lejren, har hun et barn og er gravid. Hun har fået administrativt frataget sit danske statsborgerskab. Men begge hendes børn er danske, fordi de blev født, før hun fik frataget det danske statsborgerskab.

Kvinde på 31 år med to børn på 4 og 5 år

Grafik: Sofie Jackson Bangsgaard

Kvinden er etnisk dansk og kommer fra en by i Nordvestsjælland. Da hun var i begyndelsen af 20'erne, konverterede hun til islam, og i 2014 rejste hun til Syrien og terrorbevægelsen Islamisk Stat. Ifølge hendes mor ringede hun kort efter ankomsten hjem, fordi hun havde fortrudt.

DR Nyheder mødte kvinden og hendes to børn i februar i år:

I 2015, mens hun levede under IS-kontrol, blev hun gift med en udenlandsk mand. Samme år adopterede hun en lille dreng og året efter fødte hun selv en pige. Faderen til pigen blev sidenhen dræbt. Pigen er i dag fire år og er diagnosticeret med PTSD – posttraumatisk stresssyndrom.

Den i dag 31-årige kvinde har tidligere fortalt, at hun i 2017 forsøgte at flygte ud fra det selvbestaltede kalifat og ind i Tyrkiet med hjælp fra en menneskesmugler. En aktion, som eftersigende gik i vasken. Smuglerne overgav hende og børnene til koalitionens allierede kurdiske styrker, som fængslede dem. Efter otte måneder i fængsel, blev kvinden og de to børn fragtet til al-Roj-lejren, hvor de fortsat befinder sig.

Kvinde på 26 år med en pige på 4 år og en dreng på 2 år

Grafik: Sofie Jackson Bangsgaard

I 2015 rejste den i dag 26-årige kvinde til Syrien og blev gift med en australsk mand, der havde tilsluttet sig Islamisk Stat. De fik tre børn sammen, men det ene barn døde ifølge TV2 på grund af kamphandlinger, da han var to år. Kvinden sidder i dag formentlig i al-Hol-lejren med sine to børn.

DR Nyheder har for nyligt talt med kvindens advokat, Bjørn Elmquist, der forklarer lidt mere om hendes situation:

Hun er opvokset i Danmark, men har dobbelt statsborgerskab – dansk og iransk. I 2020 fik hun frataget sit danske statsborgerskab.

To kvinder i tyverne og en fire år gammel dreng

Grafik: Sofie Jackson Bangsgaard

De to kvinder er 23 år gamle, de er tvillingsøstre. De er født i Jylland af dansk-somaliske forældre, men de flyttede, da de var små til England. Da de er omkring 16 år gamle i 2014 rejser de på deres danske pas til Syrien, efter sigende for at møde med mænd, de har truffet på nettet.

De bliver begge gift, mens de bor i kalifatet, og får hver en søn. Deres mænd dør, under koalitionens fremmarch. Den ene af kvindernes sønner bliver dræbt i den sidste IS-bastion i Baghouz i foråret 2019.

Herfra bliver kvinderne og den ene dreng taget med af de kurdiske styrker og sidder i dag i al-Roj-lejren.

Kvinderne har begge fået administrativt frataget deres danske statsborgerskab. Deres bror er dømt for at have tilsluttet sig en anden islamistisk terrororganisation end IS.

En pige 4 år

Grafik: Sofie Jackson Bangsgaard

Dette barn er 4 år og har siddset i hol-lejren med sin hollandsk mor.

Barnets dansk-libanesiske far er eftersigende død. Faren er en notorisk kendt, dansk IS-topterrorist: Basil Hassan også kendt som Dronekrigeren. Han har ifølge USA's udenrigsministerium haft en ledende rolle hos Islamisk Stat, hvor han planlagde operationer uden for de områder, som terrorbevægelsen kontrollerede.

Barnet er ikke en del af de 19 børn, Udenrigministeriet har kendskab til. Ifølge PET's seneste trusselsvurdering fremgår det, at der opholder sig ca. 45 børn i og omkring konfliktzonen med mindst én forældrer, som var dansk statsborger ved barnets fødsel. Derudover er der ifølge PET ca. 10 børn af personer, som tidligere har haft opholdstilladelse i Danmark. Ud af de i alt ca. 60 børn af personer, som er udrejst fra Danmark, opholder mindst 25 sig i det nordøstlige Syrien, primært i lejrene al-Roj og al-Hol.

Internationalt efterlyst siden februar 2013, hvor han forklædte sig som et postbud i forsøget på at slå Lars Hedegaard ihjel.

En mand og et barn

Grafik: Sofie Jackson Bangsgaard

En etnisk dansk mand, der i 2013 rejste til Syrien for at tilslutte sig Islamisk Stat. DR mødte ham i efteråret i det fængsel, hvor han er tilbageholdt. Han har en syrisk kone og barn, der sidder i al-Hol-lejren.

DR Nyheder har mødt denne mand tilbage i efteråret 2020:

Da manden er dansk statsborger, har drengen også ret til dansk statsborgerskab.

Dette barn er heller ikke blandt dem, Udenrigsministeriet har kendskab til.

Hjemtagne børn

Danmark har tidligere hjemtaget børn fra syriske fangelejre i særlige tilfælde:

  • I juni 2019 blev en 13-årig dansk dreng evakueret fra en syrisk fangelejr uden sin mor og søskende. Det skyldtes, at han havde et skudsår i ryggen og var lam i benene.

  • I november 2019 blev et forældreløst spædbarn med dansk tilknytning overdraget til danske myndigheder.

  • Desuden blev to forældreløse franske børn med dansk baggrund hentet ud af Syrien til Frankrig i midten af juni 2019.

Der er flere børn i lejrene med tilknytning til Danmark. Det drejer sig ifølge PET om seks børn, hvis forældre ikke havde dansk statsborgerskab, da de tog til Syrien, men kun permanent opholdstilladelse. Men disse børn har endnu familie og andre pårørende i Danmark.

Kilder: DR Nyheders research, Udenrigsministeriet, Manchester Evening Post, Berlingske, Ekstra-Bladet, Ritzau, Politiken, BBC, TV2

Denne artikel er blevet opdateret på baggrund af nye oplysninger. Tidligere fremgik det, at den 37-årige kvinde havde fem børn, nu fremgår det, at hun har syv børn i en af lejrene.