Hele 3.000 tyske betjente har i dag været aktiveret i forbindelse med en historisk stor razzia, hvor mindst 25 personer er blevet anholdt.
De beskyldes for at være en del af en højreekstrem gruppe, der blandt andet ønsker at udføre et statskup, storme Forbundsdagen, tage fremtrædende politikere som gidsler og indsætte et militært styre i Tyskland.
- De anholdte er en del af en terrorgruppe, der har som mål at vælte den eksisterende stat i Tyskland og erstatte den med deres egen, og den udelukker ikke vold mod staten for at opnå målet, lyder det ifølge Ritzau fra anklagemyndigheden.
Den formodede terrorgruppes medlemmer er blandt andet blevet rekrutteret fra bevægelsen af såkaldte "Reichsbürger" – eller rigsborgere.
Men hvem er de? Og hvad er det for et Tyskland de ønsker? Det kigger vi nærmere på her.
Rigsborgere vil omstyrte demokratiet
Ifølge flere tyske medier så er der flere medlemmer af Reichsbürger-bevægelsen iblandt de anholdte ved dagens enorme anti-terroraktion.
Reichsbürger-bevægelsen anerkender ikke den nuværende tyske stat og mener, at det tyske pas er ugyldigt.
- Det mest tankevækkende er nok, at rigsborgernes tanker om at Tyskland ikke er en legitim suveræn stat, tiltrækker forbavsende mange "almindelige" tyskere, siger DR's Tyskland-korrespondent, Michael Reiter.
- Jeg har efterhånden mødt en del mennesker, der tilslutter sig en del af rigsborgernes konspirationsteorier - hvis ikke ligefrem hele ideologien. Tilsyneladende er det stadig en besnærende tanke for en del tyskere, at det kunne være en god idé at erstatte demokratiet med et autokratisk styre, siger han.
En del af bevægelsen blev gjort ulovlig i 2020, hvor hundredvis af betjente udførte ransagninger hos ledende skikkelser i bevægelsen og fandt våben og propagandamateriale.
Tusindvis af tilhængere
Den tyske efterretningstjeneste, Verfassungsschutz, der tager sig af indenrigsanliggender i Tyskland anslår, at bevægelsen har omkring 21.000 tilhængere.
Fem procent af dem bliver anset for at være ekstremister fra den yderste højrefløj, og omkring 2100 'rigsborgere' menes at være parate til at bruge vold som middel til at nå deres mål, anslår efterretningstjenesten i deres årlige rapport. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.
Myndighederne har været bekymret over bevægelsens forhold til skydevåben, og den blev i 2016 sat under observation af efterretningstjenesten.
Kort forinden skød og dræbte et af medlemmerne en politimand under en ransagning. Ransagningen af medlemmets hjem var blevet iværksat for at beslaglægge hans jagt- og sportsvåben, som myndighederne mente, han ikke var i stand til at varetage.
Siden 2016 har tyske myndigheder tilbagekaldt flere end 1000 våbentilladelser fra personer, som de mener er en del af bevægelsen.
Ved en anden ransagning i 2021 affyrede et mistænkt medlem sin armbrøst mod politiet.
Ifølge DR's Tysklandskorrespondent, Michael Reiter, så har nogle medlemmer af Reichsbürger-bevægelsen samlet på våben i hjemmet.
- I den mere faretruende ende af bevægelsen har du rigsborgere, der ser den tyske stat og dens institutioner, ikke mindst myndighederne og politiet, som en alvorlig trussel mod deres personlige frihed.
- Nogle hamstrer våben i hjemmet - for at kunne forsvare sig, i det tilfælde at statsmagten kommer og vil tryne dem. Det er sket, at politiet har fået nys om den slags ulovlige våbenlagre, og er blevet beskudt, da de rykkede ud for at afvæbne den enkelte rigsborger, siger han.
Ifølge det tyske medie DW så består en betydelig del af gruppen af tidligere soldater fra Tysklands nuværende militær samt Nationale Volksarmee (NVA), der var Østtysklands væbnede styrker. Derfor bliver gruppen opfattet som udpræget farlig.
- Undersøgende journalister og myndigheder har afdækket højreekstremistiske strukturer indenfor tysk politi og militær, hvis medlemmer har arbejdet frem mod en "Dag X", hvor de ville gennemføre et statskup og styrte demokratiet, fortæller Michael Reiter.
I 2020 afdækkede det tyske magasin, Der Spiegel, højrefløjsekstremisme i det tyske politi og militær og fandt flere eksempler på medlemmer af Reichsbürger-bevægelsen i det tyske politi.
"Rigsborgere" kræver ny kejser
Der er tale om en bevægelse, der består af en række mindre grupper og individer på tværs af landet. Fællesnævneren for rigsborgerne er, at de ikke accepterer den tyske stat og dens institutioner og regler.
Det er en broget skare af mennesker, fortæller DR's Tyskland-korrespondent, Michael Reiter.
- I den harmløse ende har du selvbestaltede konger og fyrster, der i nogle tilfælde iklæder sig royale klæder, de selv har syet. De opretter egne riger hjemme på matriklen eller virtuelt på nettet og har ofte egne legitimationspapirer, for eksempel pas de har lavet på computeren og printet.
Nogle medlemmer er tilhængere af det tyske imperium under monarkiet og går ind for at genindføre det gamle tyske rige med inspiration fra 1871.
Ifølge det tyske medie DW, så nægter medlemmerne at betale skat og har udråbt deres egne små nationale territorier, som de kalder "Det andet tyske imperie", "Fristaten Preussen" og "Fyrstedømmet Germanien".
Ifølge Reuters kræver nogle medlemmer, at tipoldebarnet af kejser Wilhem d. 2 bliver sat på den tyske trone, som altså skal genindføres. Tipoldebarnet var ikke blandt de anholdte i dag.
Til gengæld indgik et medlem af den tidligere tyske kongefamilie i kupplanerne. Blandt dagens anholdte var den 71-årige Heinrich XIII, som bruger titlen 'Prins Reuss'.
Han skulle angiveligt indsættes som ny leder i en ny fremtidig stat, og ifølge den tyske anklagemyndighed havde Heinrich XIII forsøgt at kontakte repræsentanter fra Rusland, noget der blev anset som centralt for skabe en ny orden i landet.
Heinrich XIII stammer fra den royale slægt Reuss, som tidligere har regeret over dele af det østlige Tyskland, og han har været under overvågning som potentiel terrortrussel i Tyskland.
Ifølge nyhedsbureauet Reuters, har Reuss-slægten tidligere taget afstand til Heinrich XIII og kaldt ham en 'forvirret gammel mand', der forfulgte konspirationsteorier.
Opererer i små grupper
Reichsbürger-bevægelsen opererer for det meste i små grupper og virtuelle netværk, men består også af individer, som ikke er tilknyttet til nogen struktur, lyder vurderingen fra den tyske efterretningstjeneste, Verfassungsschutz.
En tysk domstol fyrede i 2021 en offentligt ansat for at være en del af Reichsbürger-bevægelsen, fordi han ikke anerkendte den tyske forfatning. Manden havde ansøgt om et pas, hvori han angav sit fødselssted som kongeriget Bayern og henviste til en lov fra 1913. Det skriver Reuters.
Nyhedsbureauet rapporterer også, at medlemmer har forsøgt at organisere alternativ undervisning i skoler. Blandt andet med det formål at bruge lærebøger fra det tyske kejserrige.
Reichsbürger-bevægelsen er desuden knyttet til flere nynazistiske grupperinger, ifølge Ritzau, og formidler ofte antisemitiske holdninger.
Andre medlemmer af Reichsbürger-bevægelsen mener, at Tyskland fortsat er under militær besættelse. Lederen af den del af bevægelsen blev anholdt i 2021, efter han havde 'udstedt' dødsdomme imod politikere og journalister på det sociale medie Telegram, skriver Reuters.