Hvem vil være millionær? Californien udlodder 700 millioner kroner til vaccinerede borgere

Amerikanske stater lokker med alt fra burgere til vaccine-lotterier for at få flere til at blive vaccineret.

Californien har taget en stor økonomisk gulerod i brug for at få vaccineret flere indbyggere. (Foto: PATRICK T. FALLON © Ritzau Scanpix)

Ni millioner kroner.

Så mange penge kan man vinde, hvis man har fået et coronastik i Californien.

Den amerikanske delstat har nemlig besluttet at udlodde over 700 millioner kroner blandt vaccinerede borgere i et opsigtsvækkende forsøg på at få indbyggerne til at lade sig vaccinere mod covid-19.

Her vil ti vaccinerede indbyggere kunne vinde ni millioner kroner hver, mens der bliver udloddet 30 præmier á 300.000 kroner.

- Nogle californiere var ikke klar til at få deres covid-19-vaccine på den allerførste dag, og det er okay, lyder det fra direktøren for Californiens sundhedsmyndigheder, Tomás Aragón, i en erklæring.

- Dette program er beregnet til at opmuntre dem, som har brug for ekstra støtte til at blive vaccineret og hjælpe med at holde Californien sikkert, siger han ifølge Ritzau.

Alle californiere, som har fået mindst ét stik med en covid-19-vaccine, kan være med i lotteriet, mens de næste to millioner indbyggere, der får et stik, automatisk vil være berettiget til et gavekort på 300 kroner.

Gratis øl og millioner på højkant

Det nye tiltag fra Californien menes at være den hidtil største økonomiske gulerod i den amerikanske vaccinationskampagne.

Det er dog langt fra det eneste.

I New York har man blandt andet fristet med gratis burgere eller pomfritter, og tidligere på måneden indførte man ligeledes muligheden for at blive vaccineret på seks af byens metrostationer. Får man et stik her, medfølger et rejsekort, så man kan rejse gratis i en uge.

Til og med i dag tilbyder delstaten New York ligeledes gratis skrabelodder til indbyggere, der får deres første stik.

- I takt med, at vaccinationsraten falder på tværs af staten, bliver vi nødt til at være kreative for at få uddelt flere stik, lød det i sidste uge fra New Yorks guvernør, Andrew Cuomo.

Det er også indtrykket i Erie County i delstaten i Buffalo. Her har de lokale myndigheder indgået et samarbejde med et lokalt bryggeri for at få flere til at blive vaccineret.

Under sloganet "a shot and a chaser" er det normale shot spiritus udskiftet med et stik med coronavaccinen fra Moderna, men traditionen tro medfølger en øl til at skylle oplevelsen ned med. Og den er altså gratis, hvis man besøger vaccinecenteret, der er blevet sat op ved bryggeriet.

I onsdags blev der vendt op og ned på 22-årige Abbigail Bugenskes liv, da hun blev ringet op af guvernøren i delstaten Ohio, Mike DeWine. Han fortalte hende, at hun netop havde vundet seks millioner kroner som led i delstatens vaccine-lotteri.

- Til at begynde med troede jeg, at det var telefonfis, siger hun ifølge New York Times. Men så begyndte hun at blive bombarderet med beskeder på blandt andet sociale medier.

- Jeg skreg så meget, at mine forældre troede, at jeg græd, og at der var noget galt. Så begyndte jeg at råbe, at jeg havde vundet en million dollars, siger hun.

Prøver at nå 70 procent

I midten af marts kunne den amerikanske præsident Joe Biden annoncere, at hans regering 40 dage før tid havde nået sit mål om at uddele 100 millioner stik med covid-19-vacciner.

Siden er gassen gået lidt af ballonen, og flere stater oplever, at en stor del af befolkningen er tilbageholdende, selv om man blandt andet har gjort det muligt at blive vaccineret i supermarkeder eller på apoteket.

Det gælder blandt andet Californien, hvor 53,4 procent af befolkningen har fået mindst en dosis. Her er antallet af daglige doser, der bliver givet, faldet fra 400.000 til omkring 200.000, skriver Los Angeles Times.

Præsident Biden har sat sig for, at 70 procent af den voksne amerikanske befolkning skal have modtaget mindst ét stik inden landets uafhængighedsdag, den fjerde juli.

USA's uafhængighedsdag kan i år komme til at handle om en frigørelse fra pandemien, lød budskabet fra præsident Biden i marts:

I øjeblikket har knap halvdelen af de voksne amerikanere fået mindst et stik med en coronavaccine.

Derfor har Det Hvide Hus forsøgt at sætte skub i indsatsen ved blandt andet at indgå samarbejdsaftaler med kørselstjenesterne Uber og Lyft, så amerikanere kan blive kørt gratis eller billigere til og fra vaccinationsaftaler.

Flere er dog skeptiske over for de mange tiltag og økonomiske gulerødder.

Her lyder kritikken blandt andet, at de ikke gør meget for at ændre holdningen hos folk, der er imod vaccinerne, påpeger New York Times.

Kigger man på de amerikanske delstater, er der betydelige forskelle på vaccineudrulningen.

Bedst står det til i det nordøstlige USA, hvor topscoreren Vermont har uddelt stik til 69 procent af den voksne befolkning. Her finder man også Maine og Massachusetts, hvor henholdsvis 63 og 65 procent har fået mindst et stik.

I den anden ende af skalaen finder man traditionelt republikanske stater som sydstaterne Mississippi, Louisiana og Alabama, hvor blot 34-36 procent er blevet vaccineret, viser tal fra New York Times.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk