Hvem vil være ny premierminister? 11 kandidater melder sig klar til at erstatte Boris Johnson

Det skorter ikke på mulige arvtagere til rollen som premierminister i Storbritannien. Og flere kan være på vej.

Kampen om nøglerne til Downing Street 10 er i fuld gang. (Foto: © Carlos Jasso, Ritzau Scanpix)

Opdateringer: Det fremgik tidligere, at Nadhim Zahawi var gået af som finansminister. Det var ikke korrekt og er nu rettet.

Søndag aften meldte endnu to kandidater sig på banen. Det er tilføjet til artiklen.

Storbritannien skal have en ny premierminister.

Så meget står klart, efter Boris Johnson i torsdags varslede sin afgang.

Men hvem der skal overtage nøglerne til Downing Street nummer 10 er fortsat et åbent spørgsmål.

Den britiske forsvarsminister, Ben Wallace, var blandt de absolutte favoritter, indtil han i går meddelte, at han ikke stiller op.

Det har til gengæld en lang række andre konservative parlamentarikere.

I skrivende stund har 11 kandidater meldt sig til at blive Storbritanniens næste premierminister.

Det gælder blandt andet flere af Johnsons tidligere fremtrædende ministre samt en nyklækket finansminister, der efter under 48 timer på posten bad premierministeren om at trække sig.

Få overblikket over det foreløbige felt her.

Stenrig eksminister er favorit

42-årige Rishi Sunak blev finansminister i begyndelsen af 2020 og blev hyldet for sin økonomiske redningspakke i forbindelse med coronapandemien. (Foto: © John Sibley, Ritzau Scanpix)

Bookmakernes klare favorit er Rishi Sunak, der indtil starten af ugen var Storbritanniens finansminister.

Men i tirsdags valgte han at indgive sin opsigelse i protest mod Johnson, der var blevet ramt af en ny skandale, og siden fulgte en sand lavine af opsigelser, der efterfølgende fik premierministeren til at varsle sin afgang.

I fredags meddelte Sunak, at han går efter formandsposten hos Det Konservative Parti og delte en knap tre minutter lang patosfyldt kampagnevideo.

Den tidligere Goldman Sachs-finansmand var et relativt ubeskrevet blad, da han i midten af februar 2020 blev udpeget som finansminister i en alder af blot 39 år. Kort tid senere blev han til gengæld ansigtet udadtil på de britiske hjælpepakker under coronakrisen og blev snart udråbt til kronprins i Det Konservative Parti.

Den polerede politiker har dog fået flere ridser i lakken - blandt andet efter han i april fik en bøde for at bryde coronarestriktionerne, og det kom frem, at hans hustru, milliardæren Akshata Murthy, havde udnyttet skatteregler for undgå at betale skat i Storbritannien.

Derudover er han det rigeste medlem af Underhuset, og det kan blive et problem for ham i en tid, hvor mange briter er hårdt ramt på pengepungen, pointerer DR's Storbritannien-korrespondent, Tinne Hjersing Knudsen.

Tidligere forsvarsminister spås gode chancer

Penny Mordaunt er tidligere forsvarsminister og blandt de forventede frontløbere. (Foto: © Simon Dawson, Ritzau Scanpix)

Den britiske viceminister på handelsområdet, Penny Mordaunt, har de seneste dage indtaget en favoritrolle bag Rishi Sunak blandt bookmakerne, og her til formiddag meldte hun sig som officiel kandidat.

Det gjorde hun på Twitter med en tre minutter lang video i følgeskab med teksten:

- Vores lederskab skal forandres. Det skal handle lidt mindre om lederen og meget mere om skuden, lyder det fra Mordaunt, der er reservist i den britiske flåde.

Mordaunt blev i 2019 Storbritanniens første kvindelige forsvarsminister, men mistede sin post tre måneder senere, da Boris Johnson overtog som premierminister og satte et nyt ministerhold.

Hun er kendt for at være en stærk tilhænger af brexit og kaldte for et halvt år siden farvellet til EU for "en kæmpe mulighed".

Udenrigsministeren melder sig

Liz Truss har været britisk udenrigsminister siden september 2021. (Foto: © Justin Tallis, Ritzau Scanpix)

Også udenrigsminister Liz Truss har længe været blandt bookmakernes favoritter, og hun har her til aften meddelt sit kandidatur.

Truss lover at mindske skatterne fra "første dag" og siger, at tiden er inde til at vende tilbage til de klassiske "konservative værdier".

Var finansminister i mindre end to døgn, inden han tog afstand til Johnson

Nadhim Zahawi sagde ja til at være Boris Johnsons finansminister og bad snart efter premierministeren om at gå af. (Foto: © Phil noble, Ritzau Scanpix)

Nadhim Zahawis første tid som finansminister var mildest talt turbulent.

Zahawi, der hidtil havde været uddannelsesminister, afløste tirsdag Rishi Sunak som finansminister. Men efter mindre end to døgn på posten valgte han at tage afstand til sin chef ved offentligt at opfordre Johnson til at gå af.

Den nyklækkede finansminister opfordrede på Twitter Boris Johnson til at trække sig. (Foto: © Screenshot fra Twitter)

Under coronakrisen slog han sit navn fast som vaccineminister, hvor han imponerede, da Storbritannien havde en af verdens hurtigste udrulninger af coronavacciner, påpeger Ritzau.

Zahawi kom til Storbritannien som flygtning fra Irak, da han var barn. Han er 55 år og har været i parlamentet siden 2010. Derudover var han med til at stifte meningsmålingsinstituttet YouGov.

Tidligere sundhedsministre byder sig til

Sajid Javid (tv) og Jeremy Hunt i selskab med daværende premierminister, Theresa May, under et hollandsk statsbesøg i 2018. (Foto: © pool, Ritzau Scanpix)

Rishi Sunak var ikke alene om at trække sig som minister i tirsdags. Få minutter efter nyheden kom en lignende melding fra sundhedsminister Sajid Javid, der i aftes også meldte sig på banen som formandskandidat.

Javid, der tidligere har været både indenrigs- og finansminister, sluttede som nummer fire ved sidste formandsvalg.

Også den tidligere minister Jeremy Hunt har annonceret sit kandidatur. Hunt var sundhedsminister fra 2012-18 og udenrigsminister fra 2018-19. Ved det seneste formandsvalg nåede han helt til den afgørende runde af det konservative formandsvalg, men måtte se sig slået af Boris Johnson.

Jeremy Hunt lykønsker Boris Johnson, efter sidstnævnte havde vundet formandsduellen i 2019 med 66 procent af stemmerne mod Hunts knap 34. (Foto: © pool, Ritzau Scanpix)

Både Hunt og Javid opfordrer til skattelettelser, hvor Hunt fokuserer på skattelettelser for virksomheder. Han er samtidig den eneste af de fremtrædende kandidater, der ikke var en del af Boris Johnsons regering, påpeger BBC.

Johnson-kritiker er klar

Den 49-årige Tom Tugendhat er tidligere officer i hæren og en prominent konservativ parlamentariker. (Foto: © TOLGA AKMEN, Ritzau Scanpix)

Tom Tugendhat er formand for det indflydelsesrige udenrigsudvalg. Militærmanden, der har været udstationeret i både Irak og Afghanistan, har flere gange kritiseret Boris Johnson og slog helt tilbage i januar fast, at han agtede at gå efter premierministerposten, hvis Boris Johnson blev væltet.

Modsat mange af sine rivaler har han ingen ministererfaring.

Flere outsidere

  • Transportminister Grant Shapps er klar til at tage over efter sin allierede Boris Johnson. (Foto: © TOLGA AKMEN, Ritzau Scanpix)
  • Kemi Badenoch (i midten) er ikke en fremtrædende figur i Det Konservative, men har valgt at stille op som formandskandidat. (Foto: © UK Parliament/Jessica Taylor, Ritzau Scanpix)
  • Storbritanniens såkaldte Attorney General, Suella Braverman, var hurtigt ude af starthullerne, da hun erklærede sin interesse i Johnsons job, mens han fortsat sad på posten. (Foto: © Justin Tallis, Ritzau Scanpix)
1 / 3

Derudover er der i skrivende stund officielle kandidater, som ikke spås store chancer hos bookmakerne.

Herunder transportminister Grant Shapps, der har været en af Boris Johnsons loyale støtter.

Ligesom Zahawi, Hunt og Javid lover han skattelettelser og lægger dermed afstand til Rishi Sunak, hvis seneste budget førte Storbritannien mod det højeste skattetryk siden 1950'erne, beretter Reuters.

Feltet byder også på Kemi Badenoch, der blev valgt ind i det britiske parlament for fem år siden. Siden har hun haft flere poster som viceminister, senest som minister for ligestilling.

Derudover finder man regeringens juridiske rådgiver Suella Braverman, der meldte sig som kandidat i et tv-interview, mens Boris Johnson stadig klyngede sig til magten. Den 42-årige advokat er stor brexit-tilhænger og forlod posten som viceminister med fokus på brexit under tidligere premierminister Theresa May, fordi hun ikke mente, at Mays aftale brød båndene til EU tilstrækkeligt, beretter Ritzau.

Derudover er hun fortaler for den britiske regerings kontroversielle plan om at sende asylansøgere til Rwanda.

Seneste nye kandidat

Søndag aften kunne endnu en ny kandidat annoncere, at også han ønsker at stille op som ny leder for Det Konservative Parti og premierminister. Det skrev Rehman Chisthi, som er parlamentsmedlem, sent i går aftes på sin Facebook- og Twitterprofil.

Der havde før i går aftes allerede været spekulationer om, hvorvidt han ville stille op som kandidat.

Chisthi har rødder i Pakistan, hvortil han også tidligere har haft rollen som Trade Envoy for det britiske udenrigsministerium.