Hver gang otte i verden går mætte i seng, så går én sulten i seng

Antallet af mennesker, der sulter i verden, er steget for tredje år i træk.

I Afrika er hver femte underernæret ifølge en ny FN-rapport. I hele verden er det en ud af ni. Det skyldes især langtrukne konflikter og klimaforandringer. (Foto: ZOHRA BENSEMRA © Scanpix)

821 millioner mennesker. Så mange er kronisk underernærede i verden. Og det er en stigning på ti millioner mennesker fra 811 millioner året før, viser en ny rapport fra FN.

Det betyder at én ud af ni mennesker må gå sultne i seng om aftenen.

Efter årtier med støt faldende tal, så stiger antallet af sultne globalt for tredje år i træk. Det understreger de enorme udfordringer, der er i forhold til at opnå FN's verdensmål nummer 2, siger Anne Poulsen, der er chef for FN’s Fødevareprograms Nordiske Kontor.

- Det er enormt alarmerende, at sult bliver ved med at stige, og det betyder, at vi kan være meget bekymret for, om vi kan nå FN’s verdensmål om en verden uden sult i 2030, siger hun.

  • En to-årig pige fra Etiopien har blandt millioner andre brug for humanitær fødevarehjælp. Det skyldes blandt andet klimaforandringer der medfører voldsom tørke. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)
  • Flere kvinder står i kø til mad i en lejr i Mozambique efter en cyklon ramte dele af landet. (Foto: MIKE HUTCHINGS © Scanpix)
1 / 2

Det er en ny rapport, The State of Food Security and Nutrition in the World, udarbejdet af fem FN-organisationer, som gør status over antallet af sultne mennesker i verden og er en målestok netop i forhold til fremskridt mod verdensmål nummer 2.

Afrika lider mest

Situationen er mest påfaldende i Afrika, hvor antallet af sultne stiger næsten overalt.

En ud af fem afrikanere er kronisk underernærede: Værst står det til i central- og østafrika, hvor henholdsvis 26,5 og 30,8 procent er underernærede.

Rapporten viser også at antallet af sultne i Vestafrika er steget hastigt de seneste år.

Det skyldes flere faktorer, men især konflikter og klimaforandringer er med til at drive stigningen i antallet af sultne. Desuden medvirker økonomisk afmatning og marginalisering også, fortæller Anne Poulsen:

- Der er brug for at verdens konflikter stopper. Så længe der foregår langtrukne konflikter, som vi blandt andet ser i Yemen, Sydsudan, Nigeria og så videre, så får vi ikke udryddet sult i verden, siger hun.

Også i Latinamerika og det vestlige Asien stiger antallet af sultne. Dog forekommer der et fald i resten af Asien selvom verdensdelen udgør den største andel af kronisk underernærede i verden: ud af de 821 millioner mennesker, der sulter, bor 513 millioner af dem i Asien.

Dårlig adgang til mad

Over to milliarder mennesker i verden har desuden ikke almindelig adgang til sikker, nærende og tilstrækkelig mad.

Det gør, at rigtig mange mennesker bliver udsat for fejlernæring samt risikerer et dårligt helbred. Ifølge rapporten er 9,2 procent af verdens befolkning, svarende til omkring 700 millioner mennesker, udsat for en alvorlig dårlig fødevaresikkerhed.

Det betyder, at både kvaliteten samt mængden af mad er kraftigt reduceret og er medvirkende til at mange mennesker oplever sult. Ifølge rapporten kan de gå i op til flere dage uden af indtage mad.

Derfor er der brug for penge til at forbedre situationen, siger Anne Poulsen og fortsætter:

- Men der er også brug for, at det her bliver taget op på de allerhøjeste politiske niveauer. At man virkelig prioriterer indsatsen mod sult og underernæring i verden, siger hun.

Facebook
Twitter