Hvert år forsvinder en million børn i Europa

En million børn forsvinder hvert år i Europa, siger hollandsk organisation.

Den lille fem-seks-årige pige "Maria" blev i weekenden fundet i Grækenland under en razzia hos romaer. (© Scanpix)

Vi har hørt om Madeleine McCann igen og igen.

Hun forsvandt sporløst på en ferie i Portugal i 2007, og i sidste uge dukkede en anden historie om et forsvundet barn op - blot med omvendt fortegn.

En fire-årig pige med blondt hår og blå øjne dukkede op under en razzia blandt romaer i Grækenland - og hendes biologiske forældre er nu efterlyst over det meste af verden.

En million forsvundne børn i Europa

Men her er der blot tale om to børn, hvis fotos bliver bragt i medier over hele verden.

For faktisk forsvinder en million børn hvert år alene i Europa, siger hollandske Frank Hoen fra den internationale organisation, Amber Alerts afdeling i Europa.

Her er der både tale om børn, der er væk i kortere tid og bliver fundet igen, men der er også tale om børn, der forsvinder og ikke kommer tilbage igen.

Organisationen har tallet fra Eurostat, som er EU's statistikorganisation, som kontrollerer medlemslandenes statistikker.

Et barn hvert andet minut

Men mange lande i EU fører slet ikke statistik over antallet af forsvundne børn - og derfor er det svært at sige, hvor mange af dem, som bliver fundet igen.

- Hvis en sygdom ikke er diagnosticeret, beror helbredelsen på pure spekulationer, siger Frank Hoen til dr.dk.

En million forsvundne børn hvert år lyder af rigtig rigtig meget. Men Bodil Dichow, der er daglig leder af Thora Center i Danmark, bekræfter tallet.

- Der forsvinder et barn i Europa hvert andet minut. Og det er de tal, vi kender fra politiets databaser og lignende. Derudover er der et mørketal, som vi slet ikke kender, så det her er meget alvorligt, siger hun til dr.dk.

Registrerer ikke i Danmark

Thora Center er medlem af den samme europæiske paraplyorganisation, Missing Children, som organisationen Smile og the Child. Smile of the Child er den organisation, som har den fire-årige pige fundet blandt romaer i sin varetægt.

- Vi har ikke tradition for at registrere de her sager i Danmark, siger hun.

- Da jeg startede med at arbejde med incestramte børn for 30 år siden, var der en opfattelse af, at incest ikke var et stort problem. I dag ved vi godt, at det rammer mange og er meget omfattende. Der er lavet af hav af tiltag fra det offentlige for at hjælpe incestofre, og jeg tror de mange forsvundne børn også er et tabu, som skal brydes.

80 procent stikker af

Både hos Amber Alert og i Thora Center vurderer man, at cirka 80 procent af de forsvundne børn er stukket af fra plejefamilier, institutioner eller supermarkeder.

De sidste 20 procent bliver bortført eller kidnappet - gerne af en forælder, som er statsborger i et andet land. Amber Alert vurderer også, at nogle af dem bliver brugt i trafficking.

Facebook
Twitter