Hvert andet sekund bliver et barn gift

BAGGRUND Børneægteskaber er fortsat et omfattende problem, som har store konsekvenser for især piger.

Over 700 millioner af de kvinder, der bor i verden lige nu, blev gift, før de fyldte 18 år.

I øjeblikket bliver en pige under 18 gift et sted i verden hvert andet sekund.

FN opfatter problemet som så alvorligt, at man har gjort det til en del af organisationens Verdensmål frem mod 2030 at udrydde børneægteskaber.

Forekomsten af ægteskaberne er langsomt faldende, men organisationer som Red Barnet siger, at det går alt for langsomt med at indfri målet.

Hvor sker det?

Kigger man på et verdenskort er det meget tydeligt, at børneægteskaber primært finder sted på det sydlige halvkugle, hvor de fleste af verdens udviklingslande ligger.

Hver tredje pige i udviklingslandene ender som barnebrud, men fænomenet findes også lige uden for EU’s grænser, for eksempel i Albanien og Ukraine.

listen over den største udbredelse per kvinde dominerer afrikanske lande, der ligger syd for Saharaørkenen. Niger i Vestafrika indtager den kedelige førsteplads: 76 procent af landets kvinder blev gift, før de fyldte 18. 28 procent var under 15 på deres bryllupsdag.

Sydasien har dog også mange børneægteskaber med Indien og Bangladesh som de to lande, der har flest, når man måler i absolutte tal.

DR var med, da Anjali på 14 år blev gift i Bangladesh. Få hele hendes historie i Horisont i aften på DR1:

Hvorfor sker det?

Der findes ingen enkel forklaring på, hvorfor forældre vælger at gifte deres piger væk i en ung alder. Men humanitære organisationer peger på fire grundlæggende årsager:

Hvad er konsekvenserne?

Piger, som ender i en ægteseng, mens de stadig er børn bliver ofte seksuelt aktive og gravide, før de fysisk og mentalt er klar til det.

Laizu fra Bangladesh blev gift, da hun var 13-14 år. Et år senere blev hun gravid. Da DR mødte Laizu, var både hun og det tre uger gamle barn underernærede. (Foto: Lau Kræn Svensson © dr)

Piger, der er mellem 15 og 19 år, har en langt større risiko for at dø af deres graviditet som kvinder, der er mellem 20 og 29, skriver Unicef. Og deres børn har også en ringere chance for at overleve end andre børn - blandt andet fordi de unge mødre ikke ved, hvordan man tager sig af babyerne.

Derudover ser FN det som en alvorlig konsekvens, at børnebrude ofte afbryder deres skolegang og aldrig senere får en uddannelse. Dermed bliver pigerne fastlåst i en situation, hvor de ikke kan få et job eller en indtægt og derigennem forme sin egen skæbne.