Hvid betjent anholdt for at skyde sin sorte nabo

Et drab på en ubevæbnet sort mand i sit eget hjem sætter igen gang i amerikansk racedebat.

En betjent fra politiet i Dallas er blevet anholdt flere dage efter, hun skød sin nabo i hans hjem (Arkivfoto). (Foto: Carlo Allegri © Scanpix)

Var Botham Jean blevet skudt, hvis han var hvid?

Det spørgsmål stiller familien, efter at den 26-årige mand i sidste uge blev skudt i sit eget hjem af en politibetjent i Texas.

Det opsigtsvækkende drab fandt sted torsdag aften i Dallas, efter betjenten ifølge eget udsagn fejlagtigt troede, at hun var i sin egen lejlighed.

Resultatet blev, at Botham Jean blev dødeligt såret af betjenten, som efterfølgende slap for at blive anholdt.

Fik lov til at tage hjem

Trods nedskydningen af den unge, ubevæbnede mand, der arbejdede for det globale revisionshus PwC, blev den 30-årige kvindelige betjent ikke anholdt. Sagen blev i stedet behandlet som et skyderi i tjeneste, og hun blev sat på administrativ orlov, beretter ABC News.

Siden har advokaterne, der repræsenterer Botham Jeans familie, beskyldt myndighederne for at give betjenten særbehandling.

Så sent som i går aftes amerikansk tid holdt familien en pressekonference, hvor de opfordrede myndighederne til at anholde betjenten.

Efterfølgende er betjenten blevet anholdt, sigtet for manddrab, men står ifølge ABC News til løsladelse efter at have betalt kautionen på 300.000 dollars.

Racedebat dukker op igen

Der hersker stadig uvished om, hvad der førte til, at betjenten skød Botham Jean, efter hun bevægede sig ind i hans lejlighed.

Ofrets mor, Allison Jean, har åbnet op for, om hendes søns race spillede ind.

- Hvis det var en hvid mand, ville det så have været anderledes? Ville hun så have reageret anderledes? lød det fra moderen om drabet på hendes søn, der er født på den caribiske ø St. Lucia.

Familien har hyret advokaten Benjamin Crump, der tidligere har repræsenteret de pårørende til Trayvon Martin og Michael Brown.

NBA superstjernen LeBron James markerer drabet på den 17-årige Trayvon Martin i 2012. Han kalder drabet et personligt vendepunkt. (Foto: REBECCA COOK © Scanpix)

De to unge, afroamerikanske mænd blev skuddræbt af henholdsvis en selvbestaltet vagtmand og en politibetjent i 2012 og 2014. I begge sager gik mændene, der trykkede på aftrækkeren, fri, hvilket er blevet protesteret heftigt af blandt andet Black Lives Matter-bevægelsen.

Et forbillede

Ifølge flere amerikanske medier var Botham Jean en hengiven kristen, der i sin tid som studerende ofte ledte messerne på sit universitet i Arkansas.

- Botham Jean var præcis den slags borger, vi vil have i Dallas, sagde byens borgmester ved en pressekonference i lørdags, rapporterer ABC News.

- Derfor er det en forfærdelig ting, der er sket. Ikke alene mistede han sit liv, men vi mistede også en potentiel leder for denne by de næste årtier.

Formanden for Dallas' største politiforening, Mike Mata, har beskrevet Jean i rosende vendinger og åbner op for en civil retssag mod betjenten, hvis retten skønner det nødvendigt.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter