Hvid magt: Mød internetkrigerne fra USA's ekstreme højre

Det alternative højre i USA har succes og en direkte linje til Det Hvide Hus.

Han trækker hurtigt hætten på sin sorte hættetrøje op over hovedet med den store strikhue. Solbrillerne på næsen.

Vincent James O’Connor er på udebane, og han ved det godt.

- Den her by er uhyggelig. Den stinker af kommunisme og depression, siger Vincent, mens han pakker sit udstyr ud og gør klar til at sende live til sine titusindvis af følgere på Youtube og Facebook.

Vincent James O’Connor, inden dagens optagelser begynder i Berkeley. (Foto: © Lau Kræn Svensson, dr)

Han er taget til universitetsbyen Berkeley i udkanten af San Francisco i Californien. Han bor i Los Angeles og har kørt hele natten på en blanding af energidrikken Redbull og sort tankstationskaffe.

Vincent er internetkriger og en del af Alt-Right-bevægelsen, på dansk kendt som det alternative højre. Et relativt nyt og succesfuldt politisk fænomen, der forener store dele af den amerikanske højrefløj.

"Hva’ så, Youtube"

I Berkeley demonstrerer lokale venstrefløjsgrupper mod Vincent og hans venner.

Venstrefløjen er rasende, fordi flere højrefløjsdebattører har meldt deres ankomst til byen og universitetet for at holde taler og demonstrere. Vincent vil sende det hele live på sin Facebook-profil og på Youtube, hvor han har i alt 250.000 følgere.

Nogle af hans venner hjælper ham med at drive projektet, som de kalder The Red Elephants.

- Hva’ så, Youtube, siger han til mobiltelefonen.

1.500 mennesker følger med i Vincents sending lige nu.

- Min metode er at sende direkte og dele det hele i sin fulde kontekst, så folk kan se, hvad der sker. Og så har vi flere sendinger samtidig. Nogle af mine folk sender på Facebook, mens jeg sender på Youtube, så folk kan se flere vinkler samtidig, forklarer Vincent.

Se Vincent James O’Connor på optagelse i Berkeley i videoen:

“Hvide har skabt alt”

Det alternative højre gør sig bemærket på internettet. På Youtube, Facebook og Twitter når deres budskaber ud til et stort publikum.

Alt-Right er et uformelt fællesskab af især unge netbrugere, der er trætte af politikere og eliten. Mange af dem mener, at USA bevæger sig i den forkerte retning, og at den hvide befolknings status og magt i landet er truet af indvandring og af flere rettigheder til den sorte befolkning.

- På et tidspunkt er der ikke nogen, der er sorte eller hvide, så har alle den samme blandede farve. Det siger de på CNN! Det bryder jeg mig ikke om. Hvem ønsker, at hvide mennesker skal forsvinde?, spørger Vincent.

Han mener ikke selv, at han er tilhænger af hvidt overherredømme - det, som amerikanerne kalder en “white supremacist” - eller er tilhænger af undertrykkelse af sorte. Men der er forskel på racerne, som han ser det:

- Jeg mener: Hvor mange hvide spiller amerikansk fodbold? De fleste spillere er sorte, fordi de er bedre til sport, siger han.

Og hvad er hvide bedre til?

- De hvide skabte den moderne verden. Hvordan synes du for eksempel, det går med rumprogrammet i Somalia? Den vestlige kultur - den hvide kultur - har skabt alt. Se på medicinsk forskning, se bare på, hvad der skete, da vi kom til Amerika, siger Vincent.

Trump var vendepunktet

Valget af Donald Trump sidste år var et vendepunkt for Alt-Right bevægelsen.

Og med demonstrationer og samlinger af højreekstreme i flere byer har de bevist, at de ikke bare er et internetfænomen.

Højrefløjsaktivister klar til kamp i Charlottesville i august 2017. (Foto: © JOSHUA ROBERTS, Getty Images)

Nu har de en præsident, de vrede amerikanere, og de føler endelig, at de kan sige deres ærlige mening.

- Trump har aldrig stødt de her folk fra sig, og han ville efter min mening ikke have vundet valget uden dem, siger Lawrence Rosenthal, som er leder af Berkeley Universitetets center for højrefløjsstudier.

Han mener, at der er sket en ideologisk skred i amerikansk politik.

- Der har altid været lommer af racistisk, ekstremistisk, nazistisk og Ku Klux Klan-politik i det her land. Men i årtier, siden 1920’erne, har det været helt uacceptabelt, siger Lawrence Rosenthal.

- Prøv at sætte dig ind i hovedet på de her mennesker, som aldrig i deres politiske liv forventede at få en rolle i national politik, og pludselig er der en fyr, som stiller op til præsidentvalget, og som taler dit sprog. Det var et wake up callsteroider.

Centerlederen føler sig overbevist om, at Alt-Right har en direkte linje til Det Hvide Hus.

- Jeg formoder, at forbindelsen til Trump stadig er meget aktiv og levedygtig.

Så de kan tage telefonen og få fat i nogen fra regeringen?

- Helt sikkert. De kan få fat i Trump.

Den uformelle leder

Det nærmeste bevægelsen kommer en egentlig leder er Richard Spencer, som var med til at finde på navnet Alt-Right i 2008.

DR møder ham på hans kontor i udkanten af USA’s hovedstad, Washington D.C. Adressen er hemmelig, da han jævnligt modtager trusler.

Richard Spencer forklarer, at Alt-Right for ham betyder identitet.

- Jeg tror helt sikkert på, at der er en udbredt enhed mellem hvide mennesker rundt om i verden, siger han.

- Hvid nationalisme er ikke mit yndlingsudtryk. Jeg synes om identitarian, fordi det er mere præcist. Det indfanger konceptet identitet.

Richard Spencer er en mand, der deler vandene for at sige det mildt. Det findes flere videoer, hvor han mere eller mindre åbenlyst heiler - selvom han selv benægter, at det er det, han laver.

- Jeg har aldrig mødt nogen, der definerer sig selv som white supremacist. Jeg kender ingen nynazister. Jeg har aldrig mødt et medlem af Ku Klux Klan. Jeg har faktisk mødt de bedste mennesker, jeg har mødt i mit liv, i den her bevægelse.

Mød Richard Spencer i videoen:

Vent til 2020

Richard Spencer ser en klar forbindelse mellem Alt-Rights stigende indflydelse og Donald Trumps valgkamp.

- Trump var en populistisk nationalist, og Alt-Right kunne lide ham. Og medierne og millioner af mennesker så os som hans fortrop så at sige. Og jeg tror, at det var sandt et langt stykke ad vejen, siger han.

Men Alt-Right er ikke længere afhængig af Trump, mener Richard Spencer.

- Trump rager rundt og måske mislykkes han. Men Alt-Right vil bestå. Det er en interessant situation, hvor vi har brugt Trumps energi til at bringe os op på et nyt niveau.

Ude ved frontlinjen i den amerikanske identitetskamp erklærer internetkrigeren Vincent James O’Connor sig enig.

- Jeg tror, vi vinder. Og ikke nok med det - vent og se, hvad der sker i 2020, siger han med henvisning til det næste præsidentvalg i USA.

Mød en af frontfigurene i Alt-Right bevægelsen, Milo Yiannopoulos, i videoen “Verdens største internet-troll”: