Hvide amerikanere tilstår forbrydelser på Twitter i protest

På de sociale medier tilstår hvide amerikanere forbrydelser, de er sluppet af sted med. Det sker i protest mod, at endnu en betjent er sluppet for tiltale efter drabet på en sort mand.

Også på gaderne i New York gik flere mennesker i protest mod afgørelsen i sagen om Eric Garner. (Foto: © Erik S. Lesser, Scanpix)

Det er ikke kun på gaderne, at der er højlydte protester i USA.

Med en god portion ironi reagerer hvide amerikanere nu på Twitter over, at endnu en hvid betjent er sluppet for tiltale efter at have dræbt en sort mand.

Twitter-trenden #CrimingWhileWhite byder på den ene tilståelse efter den anden, der beskriver, hvordan politiet har ladet vedkommende slippe af sted med en forbrydelse – og ofte hvordan en sort i stedet har måttet tage skraldet.

- Jeg begik butikstyveri, da jeg var 14, og de lod mig alligevel gå, fordi mine forældre kom, og vi "lignede en god familie."

https://twitter.com/hijinksensue/status/540301586896281601

- Som 13-årig stjal jeg og mine venner en bil, som vi kørte rundt i i to uger, før vi  blev fanget. Den eneste, der blev tiltalt, var sort.

https://twitter.com/Cecilyk/status/540299186051485697

- Min 13-årige søn og hans ven hang for nyligt ud i Walgreens (amerikansk apotek, red.). Kun hans sorte ven blev undersøgt for butikstyveri.

https://twitter.com/davehoover/status/540298715895201792

Protester vækker opsigt i USA

Twitter-tilståelserne er et klart udtryk for protest, mener lektor i Amerikanske Studier ved SDU, Jørn Brøndal.

- Det er udtryk for en ironisk distance fra folk, som er moralsk fortørnede og bruger humoren til at illustrere det, forklarer Jørn Brøndal og fortsætter: 

- Det er svært at forestille sig, at de samme mennesker går på gaden for at demonstrere, men det er en helt klar protest, som er ved at vække opsigt i USA, siger han.

Reaktionerne på de sociale medier kommer efter, at en storjury i New York onsdag besluttede, at der ikke rejses tiltale mod en hvid politibetjent, der under en anholdelse i juli tog kvælertag på en sort mand, Eric Garner, der senere døde.

#DrivingWhileBlack og #WalkingWhileBlack

Det hele sker oven på urolighederne i byen Ferguson, hvor den hvide betjent Darren Wilson også slap for tiltale efter drabet på Michael Brown - en ubevæbnet, sort teenager.

- Idéen er at vise, at Eric Garner og Michael Brown døde for nogle meget små forseelser. Nu viser hvide, hvordan politiet har været large over for deres forbrydelser, og at der er tale om grov forskelsbehandling, siger Jørn Brøndal.

Hashtagget er inspireret af andre hashtags som #DrivingWhileBlack og #WalkingWhileBlack, hvor folk beskriver racistiske episoder mod sorte. Fælles for dem er, at der både er en god del humor og indignation bag.

Mindretal af hvide bakker op om sagen

Men selv om mange hvide amerikanere bruger hashtagget, så mener Jørn Brøndal, at der dog er tale om et mindretal af hvide, der bakker op om sagen.

- Den overordnede opinion blandt hvide amerikanere er, at der sker mindre diskrimination mod sorte, efter USA har fået en sort præsident, siger han.

Han mener, at sagen fra Ferguson er en grundlæggende årsag til, at protesterne kommer netop nu.

- Der er mange faktorer, der spiller ind, men det kommer i kølvandet på den protestbevægelse, der opstod i Ferguson. Det startede som en lokal bevægelse, men nu er sagen blevet et symbol på, at der stadig er et raceproblem i USA.