Hviderusland: Måske kan coronavirus alligevel ikke bekæmpes med en tur på traktor og rigeligt vodka

Borgerne i Hviderusland er begyndt at opdage situationens alvor.

(Foto: SERGEI GAPON © Scanpix)

En lang række af verdens lande har i større eller mindre grad lukket deres samfund af frygt for spredning af coronavirusset. Alt fra teatre til byggemarkeder og kontorer er lukket, og borgere opfordres til at holde sig hjemme.

Og så er der Lukasjenkos Hviderusland. Her kan man stadig gå på arbejde, i skole og til fodboldkampe.

Men alligevel er situationens alvor ved at gå op for befolkningen. Flere og flere tager forholdsregler og bærer masker på trods af præsident Aleksandr Lukasjenkos besynderlige udtalelser.

Gymnasieelev Danila Moskalenko (Foto: Ilya Kuznetsou DR Nyheder)

- Hele Europa kigger på os og tænker, at vi er idioter lige nu. Jeg har en tante i Frankrig, og dér skriver de om os, at vi ikke har nogen karantæne og ikke gør noget. At resten af Europa allerede har det. Og det gør mig lidt flov på mit lands vegne, at vi praktisk talt ingen forholdsregler tager mod det her, siger gymnasieeleven Danila Moskalenko, som DR Nyheder har mødt i Hvideruslands hovedstad, Minsk.

Fodboldkampe er for mange blevet billedet på det fortsat åbne Hviderusland. Kampen mellem FK Dinamo Minsk og FC Torpedo BelAz havde en masse seere, for som den eneste aktive fodboldliga har man pludselig solgt rettigheder til 12 udenlandske sportskanaler, der ellers normalt er temmelig uinteresserede i den hviderussiske superliga.

I den hviderussiske Vysheyshaya Liga vandt FC Dinamo Minsk med 2-0 over FC Torpedo-BelAZ Zhodino. (Foto: VASILY FEDOSENKO © Scanpix)
I den hviderussiske Vysheyshaya Liga vandt FC Dinamo Minsk med 2-0 over FC Torpedo-BelAZ Zhodino. (Foto: VASILY FEDOSENKO © Scanpix)

- Det er skræmmende, hvad der foregår lige nu. Men jeg tager alle forholdsregler, og ud over træning og kamp forlader jeg ikke mit hjem, siger fodboldspilleren Vladislav Klimovitj fra FK Dinamo Minsk.

Han lavede et enkelt af holdets to mål i fredagens sejr.

Men ifølge den enerådige præsident i landet, Aleksandr Lukasjenko, skal netop fodboldspillere ikke frygte virusset. Et aktivt liv er nemlig med til at holde virus på afstand, har præsidenten sagt.

Den enerådige Lukasjenko har siddet tungt på magten i landet i mere end 25 år, og han mener, at det er helt forkert at lukke samfundet på grund af et virus.

Så i stedet har præsident delt sine egne anbefalinger til, hvad befolkningen selv kan gøre for at modstå den verdensomspændende virus, herunder at vaske hænderne i vodka.

- Du bør ikke kun vaske dine hænder, men drikke, hvad der svarer til 40-50 milliliter ren alkohol for at forgifte denne virus. Ikke på jobbet selvfølgelig. Gå i tør sauna to-tre gange om ugen – det vil gavne. Kineserne har sagt til os, at dette virus ikke kan overleve ved 60 grader, har han sagt ifølge hviderussiske Belaruskaja Tele-Radio Campanij.

- Det er dejligt at se tv: folk arbejder i traktorer, ingen taler om virusset. Traktoren vil helbrede alle, markerne vil helbrede alle, har han også sagt.

Præsident Aleksandr Lukasjenko deler bamser ud til tilskuerne efter en opvisnings-hockeykamp. (Foto: BelTA © Scanpix)
Præsident Aleksandr Lukasjenko deler bamser ud til tilskuerne efter en opvisnings-hockeykamp. (Foto: BelTA © Scanpix)

Og efter en ishockeykamp, hvor han selv deltog, sagde han til AP:

- Der er ikke noget virus her, kan du se noget virus flyve rundt her? Nej, vel? Det kan jeg heller ikke. Det (ishockeyhallen, red.) er et køleskab. Det er det bedste anti-virus-remedie. Så nej, der flyver ikke noget virus her, alt er bare fjong her hos os.

I aftes forsvarede Aleksandr Lukasjenko sin holdning i et interview, hvor han sagde, at myndighederne ville kunne lukke Hviderusland helt ned på et døgn.

Men "hvad skal vi så spise?" spurgte han retorisk.

Alvoren er ved at gå op for folket

Hvideruslands antal af corona-smittede passerede mandag 700, og dødstallet er nu officielt på otte. Og så er en større by i landet, der er særligt hårdt ramt, blevet afspærret. Ligesom også folkeskolernes igangværende forårsferie er forlænget med en ekstra uge.

Det gælder dog ikke resten af samfundet. Så umiddelbart fortsætter tilværelsen for de fleste indbyggere, nogenlunde som den plejer.

Studerende på Hvideruslands tekniske universitets campus i Minsk. (Foto: VASILY FEDOSENKO © Scanpix)

Men flere i landet er begyndt at gøre grin med præsidentens krisehåndtering. For eksempel gør en bruger på det sociale medie Twitter sig morsom på bekostning af Lukasjenkos forudsigelse om, at en tur i marken på en traktor vil være godt mod virus.

Her er det piller formet som traktorer, som nogle hviderussiske satirikere har lavet i spøg efter præsidentens udtalelser, og fordi landet er kendt for at producere netop traktorer.

Også gymnasieeleven Vladislav Nemkevitj, der har 10.000 følgere på Instagram, er begyndt at lave sjov med præsidenten og hans mange helbredsråd.

- Jeg så, at han sagde det med traktorerne, men børn må jo ikke være på traktorer. Og de må heller ikke drikke vodka. Hvad skal børn dog gøre i denne situation? Vi håber bare, at han snart fortæller, hvad der kan hjælpe børn. Det venter hele verden på, siger Vladislav Nemkevitj til DR Nyheder.

- Her er vildt mange mennesker, og ingen har masker på, bemærker han videre.

Vladislav Nemkevitj til højre laver en video til sine tusinder af følgere på det sociale medie Instagram. (Foto: Ilya Kuznetsou DR Nyheder)
Vladislav Nemkevitj til højre laver en video til sine tusinder af følgere på det sociale medie Instagram. (Foto: Ilya Kuznetsou DR Nyheder)

Han laver en kort video med en dreng med løbende næse, der træner på et udendørs træningsområde i en park i det centrale Minsk.

Er du ikke bange for coronavirus?

- Nej, jeg er stærk – jeg har biceps, siger svarer drengen og viser sine overarme.

WHO har flere gange udtrykt bekymring over håndteringen i Hviderusland. På sin hjemmeside skriver verdenssundhedsorganisationen, at man i samarbejde med Europa-Kommissionen har allokeret 30 millioner euro til at hjælpe seks østlige partnerskabslande, herunder Hviderusland, med at bekæmpe coronavirusset.

  • Du kan se meget mere fra Hviderusland i Horisont på DRTV, hvor du også kan komme med til Kenya og en flygtningelejr i Syrien.

FacebookTwitter