Hviderusland mistænkes for at lokke tusindvis af migranter med fly til Europa. Nu vil EU-toppen sætte en prop i strømmen

Præsident Lukasjenko har en 'umenneskelig og gangsteragtig tilgang' til migranter, mener EU-Kommissionen.

Mindst 2.000 migranter har ifølge Europa-Kommissionen forsamlet sig på den hviderussiske side af grænsen mellem Hviderusland og Polen. (Foto: © LEONID SCHEGLOV/BELTA HANDOUT, Ritzau Scanpix)

Det er afstumpet, 'gangster-agtigt' og helt igennem umenneskeligt, når Hvideruslands præsident, Aleksandr Lukasjenko, bruger migranter fra lande som Irak og Syrien som et politisk redskab til at bekrige EU-landene.

Det er meldingen fra EU-toppen, som nu vil sætte ekstra hårdt ind for at forhindre, at migranterne overhovedet stiger ombord på flyene til den hviderussiske hovedstad, Minsk.

Ifølge Europa-Kommissionen bruger regimet i Hviderusland helt bevidst migranterne til at presse medlemslandene i en såkaldt 'hybridkrig'. Og EU-Kommissionen fastholder, er der tale om en klar strategi fra hviderussisk side, hvor regeringen i de seneste måneder ligefrem har lokket tusindvis af folk fra især Mellemøsten, men også Afrika og det sydlige Asien til at rejse til Hviderusland med lovning om, at de let kan få lov til at rejse videre til EU.

- Det er en farlig fælde, når folk bliver lokket til Hviderusland af regimet i Minsk for så at blive skubbet videre mod EU’s grænser. Folk bliver sat i en yderst farlig situation, og det skal vi have sat en stopper for, lyder det fra talsmand Dana Spinant.

'Gangster-agtige metoder'

Europa-Kommissionen har blandt andet taget kontakt til myndighederne i Libanon, Tyrkiet, Georgien og en række af de andre lande, som mange af migranterne ankommer fra.

De bliver nu opfordret til at gøre mere for at forhindre, at folk rejser afsted - og eventuelt også suspendere flyvninger, hvis der er mistanke om, at flyene bliver brugt til at transportere migranter til Minsk.

Det er tidligere lykkedes EU at få lukket flere flylinjer mellem Irak og Hviderusland - eller Belarus, som landet formelt hedder.

Samtidig vil EU-Kommissionen undersøge, hvordan man kan sanktionere flyselskaber fra lande uden for EU, der "aktivt tager del i menneskesmugling".

Meldingen kommer, efter at billeder og videooptagelser af flere tusinde migranter, der har forsamlet sig på den hviderussiske side af grænsen mellem Hviderusland og Polen, i de seneste døgn er gået verden rundt.

Migranterne ønsker angiveligt at rejse videre ind i Polen – og derved også EU – men det nægter den polske regering, som nu har udstationeret 12.000 soldater og betjente langs grænsen.

- De er på falske forudsætninger blevet lovet, at de let vil kunne få adgang til EU, og det har folk troet på. Det er en del af den både umenneskelige og gangster-agtige tilgang, som Lukasjanko-regimet benytter sig af. Han lyver over for folk, og han misbruger dem, tilføjer Peter Stano, der er talsmand for Europa-Kommissionen.

Det er her i Minsk Lufthavn i Hviderusland, at tusindvis af flygtninge og migranter lander, inden de bevæger sig imod EU's grænse.

Flere sanktioner på vej

I de kommende dage vil EU’s udenrigschef, Josep Borrell, sammen med EU-kommissær Margaritis Schinas, der har ansvaret for unionens nye asyl- og migrationspolitik, besøge flere af afrejselandene for at gøre myndighederne opmærksomme på, hvad den hviderussiske regering har gang i – og hvilken risiko folk løber ved at rejse til Hviderusland.

Som det ser ud nu, er der ingen udsigt til, at de mange personer, der opholder sig ved grænsen til Polen, kan få lov til at krydse den.

Derudover arbejdes der nu på en række nye sanktioner mod Hviderusland.

Der er i forvejen blevet indført sanktioner mod 166 enkeltpersoner samt 15 enheder, eksempelvis virksomheder, der har forbindelser til præsidenten. Det drejer sig om alt fra, at de ikke kan få lov til at rejse ind i EU, til at de har fået indefrosset midler, som de har stående i europæiske banker.

Den hviderussiske præsident har selv gentagne gange afvist beskyldningerne fra Europa-Kommissionen om, at han skulle bruge migranterne til at presse EU-landene. Og DR Nyheder har tidligere kunnet fortælle, at der findes få håndfaste beviser på, at Lukasjenko-styret orkestrerer invitationer og videresendelse af flygtninge og migranter.

Til gengæld findes der masser af beviser på, at de hviderussiske myndigheder kigger den anden vej, når de mange mennesker bruger Minsk som springbræt til EU.

- Vi vil ikke holde nogen tilbage. De flygter jo ikke til os, lød det tidligere på året fra den hviderussiske præsident.