Hviderusland sender EU-ambassadør hjem

Som reaktion på EU-sanktioner har Hviderusland bedt EU's ambassadør og Polens ambassadør om at rejse hjem.

kort minsk (© AP Graphics)

Hviderusland bad tirsdag EU's ambassadør og Polens ambassadør om at forlade landet. Samtidig har man kaldt sine egne ambassadører hjem fra Bruxelles og Warszawa, oplyser det hviderussiske udenrigsministerium.

Det hviderussiske styres handling er en reaktion på nye EU-sanktioner mod 21 dommere og politifolk. De 19 dommere og 2 højtrangerende politifolk kan ikke længere få visum til EU og får samtidig indefrosset deres værdier i EU.

De skærpede sanktioner er vedtaget for at sætte vægt bag EU's fortsatte kritik af præsident Aleksander Lukasjenkos hårde kurs og manglende respekt for menneskerettighederne.

Der står i forvejen 210 hviderussere på EU's sorte liste.

Slovenien blokerede rigmand

De fleste EU-lande ville have sat 22 nye navne på listen. Men Slovenien blokerede for, at den indflydelsesrige forretningsmand Jurij Chizh også kom på.

Chizh ejer fodboldklubben Dinamo Minsk og står præsident Lukasjenko nær.

Ifølge slovenske medier samarbejder Chizh også med en slovensk entreprenør, der netop har vundet en licitation om at bygge et hotel for 750 millioner kroner i den hviderussiske hovedstad, Minsk.

Siden 1994 har Lukasjenko været ved magten i Hviderusland, som har 10 millioner indbyggere. Han tolererer ikke megen kritik, og demonstrationer bliver brutalt nedkæmpet og oppositionsledere bliver fængslet.

/ritzau/AFP