Hvidvask-sag klæber til kanslerkandidat kort før det tyske valg

Socialdemokraten Olaf Scholz er favorit til at blive Tysklands næste kansler, men en aktuel møgsag kan koste ham dyrt.

Den tyske finansminister, Olaf Scholz, er kommet i modvind under det tyske valgs slutspurt. (Foto: Ronald Wittek © Ritzau Scanpix)

Når man befinder sig midt i en tæt valgkamp, er en møgsag det sidste, man har brug for.

Derfor må den tyske kanslerfavorit Olaf Scholz ærgre sig over den hvidvask-sag, som han er røget ind i kort inden næste uges valg i Tyskland.

Her skal tyskerne til stemmeurnerne ved et uhyre vigtigt valg for at finde ud af, hvem der skal erstatte kansler Angela Merkel, som har siddet på magten i knap 16 år.

Men i stedet for at trykke hænder og snakke med vælgere skal socialdemokraten Olaf Scholz på mandag bruge formiddagen på at svare på hvidvask-spørgsmål i et parlamentarisk udvalg.

Den tyske finansminister er nemlig blevet suget ind i en større hvidvask-sag midt i valgkampen, efter tysk politi i sidste uge foretog en omfattende ransagning hos finansministeriet samt i justitsministeriet i en sag om mulig myndighedssjusk med alvorlige meldinger om hvidvask.

Selvom Olaf Scholz ikke selv er under mistanke i sagen, så kan den spegede sag ende med at koste ham valget, vurderer DR's Tyskland-korrespondent.

Fløjlshandskerne er taget af

Sagen, som Scholz er blevet viklet ind i, handler om hvidvask for millioner af euro, som en task force under Olaf Scholz' finansministerium angiveligt har været bekendt med, men ikke har meldt til politiet.

Hans rival til kanslerposten fra det kristendemokratiske CDU, Armin Laschet, har ikke været sen til at angribe sin modstander i forbindelse med skandalen. Det gjaldt blandt andet i en tv-debat i søndags.

Her har han blandt andet beskyldt Scholz for ikke at vide nok besked om, hvad der foregår i hans ministerium, fortæller Michael Reiter.

- Det som Laschet siger til enhver mikrofon, han kan komme i nærheden af, er, at Scholz ikke har nogen anelse om, hvad der foregår i ministeriet, på trods af at han er finansminister. Man siger mellem linjerne – men med ret store bogstaver - at han måske ser igennem fingre med økonomisk kriminalitet, siger korrespondenten.

Laschet kritiserede blandt andet Scholz for den såkaldte Wirecard-skandale, hvor den tyske betalingsgigant kollapsede efter afsløringer om massiv svindel:

- Der har nemlig været andre store erhvervsskandaler i Tyskland, hvor Scholz ikke har grebet ind. Og så beskylder CDU ham også for at gribe ind i det uafhængige tyske retssystem – fordi Scholz rent faktisk blev sur over denne ransagning og sagde, at der ikke var nogen grund til at troppe op og ransage ministeriet. Statsanklageren kunne bare have sendt en mail.

Angrebet fra Laschet kommer, efter hans CDU-parti og Olaf Scholz’ SPD har siddet ganske fredsommeligt i regering i 12 ud af de seneste 16 år. Men nu er der altså valgkamp, og fløjlshandskerne er taget af, påpeger Michael Reiter.

- Det minder næsten om House of Cards, tv-serien om intriger i amerikansk politik. Det er jo valgkamp, så SPD har nok regnet med, at der ville blive kastet med tomater, men nu bliver der kastet med sten i stedet for, siger han.

- Det er socialdemokraterne vildt forargede over, og mange i partiet mener, at denne ransagning faktisk er politisk orkestreret for at ramme Olaf Scholz. For chefen for anklagemyndigheden, der fører den her hvidvask-sag, er nemlig CDU-mand med forbindelser langt op i partiet, siger korrespondenten.

SPD-medarbejder undersøges af politiet

Dramaet stopper dog ikke der. Der er nemlig også splid om den pressemeddelelse, som anklagemyndigheden har sendt ud om razziaen i sidste uge.

- I den står der, at man vil finde ud af, om Scholz og hans ministerium har blandet sig i hvidvask-sagen – altså muligvis forhindret, at sagen blev meldt til politiet. Det ville være en kæmpe skandale, slår Michael Reiter fast.

Men der er et aber dabei, siger korrespondenten.

I ransagningskendelsen står der nemlig intet om en mistanke af den art. Og dele af den kendelse har Scholz’ højre hånd, Wolfgang Schmidt, så offentliggjort på Twitter, selv om det er forbudt, fortæller Michael Reiter.

Derfor undersøges medarbejderen nu af den offentlige anklager.

- Så nu koger det hele op, og CDU får endnu mere valgkampsskyts, fordi de nu igen kan skyde SPD i skoene, at de blander sig en uafhængig efterforskning ved at offentliggøre justitsdokumenter, siger korrespondenten.

Samtidig er CDU oppe i det røde felt over, at SPD beskylder dem for at stå bag ransagningen. Partiet anklager SPD for at sprede desinformation om "en dyb stat", hvor man bruger myndigheder til at skade sine politiske modstandere.

- CDU slår netop på, at ransagningen var godkendt af en uafhængig dommer, så den kan ikke være politisk motiveret.

Scholz skal have sagen til at forsvinde

Selv om både SPD og CDU langer ud efter hinanden, så er sagen klart værst for frontløberen Scholz, vurderer Michael Reiter.

SPD ligger i øjeblikket i vindersporet med en smal føring, hvor Scholz har udsigt til omkring en fjerdedel af stemmerne.

- Men han er kun fire eller fem procentpoint foran Armin Laschet, så han har brug for, at denne sag går væk hurtigst muligt, siger Michael Reiter.

- Scholz har prøvet at nedtone sagen, men problemet er, at den bliver holdt i kog - ikke bare af CDU, som selvfølgelig har en interesse i det, men også af SPD, der åbenlyst er så vrede over de her beskyldninger, at de overhovedet ikke kan finde ud af at holde hovedet koldt, lyder det fra korrespondenten.

Han peger på, at Armin Laschet er gået frem i de seneste målinger. Samtidig står Scholz med den udfordring, at op mod 40 procent af de tyske vælgere er usikre om, hvor krydset skal sættes næste weekend.

- De skal bestemme sig for, hvem de stoler mest på. En Armin Laschet, der har fjollet og fjumret sig gennem valgkampen. Eller en modkandidat, der muligvis er involveret i noget rigtig snavs, og som ikke har held med at skjule det, fortæller Michael Reiter.

- Det er et billede af Olaf Scholz, som muligvis bliver hængende, hvis den her sag ikke går væk, og det er selvfølgelig ikke godt for Scholz. Det kan koste ham de afgørende vælgerstemmer, det kræver for at blive kansler.

Facebook
Twitter